Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Drogerna är det spanska samhällets gift

Annons - Svenska magasinet
Drogerna tar sig in överallt på Costa del Sol

Drogerna tar sig in överallt på Costa del Sol

Drogerna är det spanska samhällets gift

2005-05-25

Det dröjer knappt tio minuter så får jag besök av den första drogförsäljaren. Jag sitter på en av Fuengirolas populäraste barer mitt på paseon. Men samma sak hade kunnat hända på en trottoarservering i Marbella, Estepona, Málaga eller Torre del Mar. Hela Solkusten översvämmas just nu av droger. Kokainkonsumtionen ökar lavinartat och Spanien är klar etta i Europa när det gäller beslagtagen cannabis.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Försäljaren eller langaren som kommer fram till mitt bord är längst ned på skalan i den organiserade drogförsäljningen på Costa del Sol. Jag spelar intresserad och jag säger att jag vill ha grejer till en fest, framför allt kokain och hasch.
Han frågar om jag vill följa med ner i hamnen. Väl där diskuterar vi portionspriser. Fem gram hasch för 20 euro eller två gram kokain för 100 euro. Men detta är bara utgångspriser som jag senare lätt prutar på…

Överallt
En annan svensk berättar för mig att utgångspriset på två gram kokain ligger på 70 euro på en bordell i Nueva Andalucia. Drogerna finns överallt och sköljer likt en tsunami in över Costa del Sol och tar sig in på svenska institutioner. För några år sedan blev jag tillkallad till Svenska skolan i Fuengirola. Den dåvarande rektorn ville visa mig en sak. Det var hasch som hade blivit avplockat från en elev som gick på skolan.
Narkotikabrott är den vanligaste orsaken till varför svenskar blir frihetsberövade i Spanien. En del svenskar hamnar i svårt missbruk. För att finansiera sitt eget missbruk blir de langare. Den 19 maj satt totalt 28 svenska medborgare frihetsberövade på spanska anstalter. Över hälften, 15 stycken var frihetsberövade på grund av narkotikabrott, enligt Ylva Gabrielsson på svenska Utrikesdepartementet i Stockholm.

Terrorverksamhet
Drogbranschen på Costa del Sol omsätter enorma belopp och det finns tecken på att den till och med skulle kunna finansiera terrorverksamhet. I maj slog dessutom Nationalpolisens specialenhet (Udyco) till mot ännu en misstänkt penningtvättshärva på Costa del Sol.
Ligan misstänks för att ha tvättat pengar som härrör från narkotikaförsäljning genom att göra fastighetsaffärer. Operationen hade beordrats av nationaldomstolen i Madrid. Polisen beslagtog flera fastigheter i urbanisationerna Las Alamandas i Puerto Banús-Nueva Andalucía och Riviera del Sol i Mijas Costa.

Lönande marknad
Costa del Sol är en mycket intressant och lönande marknad för världens narkotikaligor. Med en ständig ström av nya turister som kommer varje dag, året runt, finns här en stor marknad. Spanien är i dag Europas största inkörsport av narkotika vilket innebär att tillgången är mycket stor och priserna låga.
Närheten till Marocko gör transportvägarna korta, även om det finns hasch med bättre kvalitet från exempelvis Afghanistan. Spaniens kulturella och språkliga koppling till Sydamerika och spansktalande länder anses också vara en bidragande orsak till den enorma tillgången av främst kokain.

Tvådelad
I min research har jag också träffat dem som rycker på axlarna åt den öppna försäljningen av droger. Myndigheternas agerande som är tvådelad, har en skuld i att många inte tar så allvarligt på problemet trots att de narkotikarelaterade dödsfallen ökar i Spanien.
Å ena sidan vill polisen på sina håll skärpa kontrollen och tillslagen mot missbrukare av hasch och marijuana. Under fjolårets elva första månader genomfördes 5.100 tillslag mot den här typen av narkotikamissbruk och i vissa fall även langning i Málagaprovinsen. Det var 55 procent fler tillslag än under hela 2003.
Polisen har koncentrerat tillslagen till nöjesdistrikten i de olika orterna längs Costa del Sol. Det är framför allt fyra ställen där polisen har skärpt kontrollerna: Plaza Merced i Málaga samt i de bartäta områdena i Benalmádena, Torremolinos, Marbella och Torre del Mar.

Ej skäl för uppsägning
Å andra sidan kan myndigheternas ageranden någon gång tyckas märkliga. I dagstidningen El Mundo berättas det om ett fall i Katalonien där en byggplatsansvarig hade blivit uppsagd från sitt arbete för att han hade rökt hasch. Mannen tog saken till den spanska motsvarigheten till tingsrätten. Rätten gick på arbetsgivarens linje och godkände uppsägningen. Men fallet gick till Kataloniens högsta domstol:
”Att röka hasch på jobbet någon gång ibland är inte skäl för uppsägning” sades det i domen från högsta domstolen i Katalonien och som citerades i El Mundo.

Plus skadestånd
Den katalanska högsta domstolen rev genom sitt beslut upp en dom i en lägre instans som godkände uppsägningen. Byggnadsarbetaren tilldöms, förutom att få jobbet tillbaka, dessutom ett skadestånd på omkring 18.000 kronor (2.051 euro). Nu undrar jag vad de pengarna går till…
Trots att den uppsagde var ansvarig på en byggarbetsplats, som är en arbetsplats med stora risker, ansåg alltså högsta domstolen inte att en braja (un porro) någon gång ibland kan vara giltigt skäl för uppsägning.
Arbetaren menade också att han var diskriminerad eftersom han rökt tillsammans med två arbetskamrater och dessa inte sades upp. Domstolen anförde också till förmån för arbetaren att haschrökandet inte hade hindrat eller försinkat arbetet på arbetsplatsen.
Själv har jag promenerat förbi ett flertal byggarbetsplatser och känt den söta doften av hasch. Så fenomenet kan vara ganska vanligt förekommande.

Högsta konsumtionen
I en nyligen publicerad rapport från Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk pekas Spanien ut som det EU-land med högsta konsumtionen av flertalet droger. Det finns många tecken på ett tungt cannabismissbruk bland tonåringar i Spanien.
3 av 7 spanska ungdomar i åldern 15 till 16 år har någon gång prövat cannabis. Men hälften av dessa betecknas som ”tunga cannabismissbrukare” på så viss att de tar drogen vid minst 40 tillfällen under ett år, enligt rapporten Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk.
Men problemet finns i hela unionen. Uppåt tre miljoner européer röker dagligen cannabis (hasch och marijuana) som lett till att allt fler söker hjälp. Senare tids forskning visar att drogen orsakar fler skador än tidigare känt, bland annat påverkas koncentration, inlärning och psykisk hälsa. Trots varningssignaler om skador ökar konsumtionen.

Danskar och spanjorer
Var tredje EU-medborgare (33 procent) mellan 15 och 24 år uppger i en ny enkät att de provat cannabis. Det är fyra procent fler jämfört med förra Eurobarometern om ungas drogvanor från 2002. I en annan undersökning pekas Danmark ut. Högst när det gäller att ha prövat cannabis ligger Danmark med 45 procent, tätt följd av Spanien (40 proc).
I Spanien har hela 11 procent använt marijuana eller hasch senaste månaden, i Sverige tre procent. Tio procent av de unga européerna uppgav att de prövat andra narkotiska preparat, en ökning med en procentenhet sedan 2002. Högst ligger unga irländare (22 proc), tätt följd av spanjorer (19 proc).
Mätningen gjordes bland 7.659 ungdomar i april och maj i fjol och utfördes av Gallup Europe på begäran av Europeiska kommissionen. Enkäten gjordes i de EU-länder som var medlemmar före utvidgningen i fjol.

Hitta en ursäkt
En del som Svenska Magasinet har talat med säger att det är tillåtit att röka hasch. Men det är det inte. Enligt organisationen FAD, Fundación de ayuda contra la Drogadicción (www.fad.es) som vi har varit i kontakt med är det varken tillåtet att odla, inneha eller att röka cannabis och hasch, inte ens för eget bruk. De som säger att det är tillåtet för egen konsumtion gör det för att hitta en ursäkt. Enligt FAD, får man sälja frön men däremot inte odla fram frön av hampväxten Cannabis sativa.
Användare av cannabis och hasch pekar ofta på drogens förträfflighet om man har vissa sjukdomar, som exempelvis vissa former av cancer som ger stora smärtor. Med tanke på dagens friska konsumtion av cannabis i Spanien skulle många ha cancersmärtor. Men det är endast sjukvårdsmyndigheterna som genom ett officiellt läkemedelsföretag kan ge cancerpatienter smärtstillande medel.

Hälften av EU-beslagen
Spanien spelar i en helt egen division när det gäller tillgången på Cannabis. Den slutsatsen drar många av det faktum att de största och mesta tillslagen mot narkotikasmuggling sker på den Iberiska halvön.
Volymmässigt har Spanien ensam svarat för över hälften av den totala beslagtagna mängden cannabis inom EU under de senaste fem åren. I maj rapporterade spanska medier om hur polisen beslagtog tre ton kokain i Barcelonas hamn, gömda i möbler som importerats från Venezuela.
I maj gjorde polisen ett tillslag i Cabopino fritidshamn mellan Fuengirola och Marbella. Ombord på männens fritidsbåt fanns 666 kilo hasch som de tänkte lasta över till en annan båt.
Det var en av polisens knarkhundar som markerade för narkotikan som låg gömd i dubbla bottnar på båten. Guardia Civil hade männen under uppsikt sedan tidigare efter att man fattat misstankar mot dem då de ofta gått in till olika fritidsbåtshamnar längs Costa del Sol.
Drogerna har kommit att bli det spanska samhällets gift. Som en jättevåg sveper de in över den iberiska halvön.
Varningen är utfärdad!Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255