Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

En kuperad utmaning med norsksvensk support

Annons - Svenska magasinet
En runda på Los Arqueros är det närmaste inom ekologisk golf du kan komma (Foto: Los Arqueros)

En runda på Los Arqueros är det närmaste inom ekologisk golf du kan komma (Foto: Los Arqueros)

En kuperad utmaning med norsksvensk support

2008-11-04

Det är skandinaverna som basar på Los Arqueros Golf & Country Club i Benahavis kommun. Tillsammans med Los Naranjos är vi nog det mest skandinaviska som finns på kusten, säger Ulf Svendsen, född i Trondheim och direktör på Los Arqueros golfbana


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I golfrestaurangen står Lasse Eriksson sedan flera år tillbaka. Golfcentral med klubbmakaren Anders Honk har butik i klubbhuset sedan i somras. Huvudägare till hela anläggningen är Taylor Woodrow de España S.A. med svensken Åke Olofsson som expansiv manager.

BALLESTEROS
För dem som har missat denna kuperade utmaning kan vi upplysa om att Los Arqueros som öppnade 1991 ligger utmed Rondavägen, riksväg A-397, fem kilometer från San Pedro Alcántara. Namnet Los Arqueros, bågskyttarna, kan härledas från två saker. Dels av några torn från 1200-talet som finns i området och som då försvarades av bågskyttar.
Att den forne världsspelaren Severiano Ballesteros har designat golfbanan kan också ha ett finger med i spelet när banan skulle få ett namn. Armborst på spanska heter ”ballesta” varför Ballesteros blir ”armborstskyttar”. Så det fick bli något liknande i namnväg.

EKOGOLF
Vi kanske inte ska kalla det för ekogolf men faktum är att en runda på Los Arqueros är det närmaste inom ekologisk golf du kan komma. Los Arqueros är ensamma i provinsen om att ha en viss miljöpolicy som regleras via tre typer av managementsystem inom miljösystem. Det är spanska golfförbundet som ligger bakom ett kvalitetssystem som ska känneteckna en miljövänlig bana.
Målet är att förebygga och minimera eventuella negativa miljökonsekvenser. Det gör man genom att minska användningen av konstgödsel, växtskyddsmedel och vatten som används för underhåll och bevattning av anläggningen men också att uppmuntra till återanvändning och återvinning så långt som möjligt.
-Vi uppfyller alla miljökrav till punkt. Vi gör tester och följer upp och varje år har vi en lista på saker som vi ska förbättra, berättar Ulf Svendsen stolt.
Redan som fyraåring flyttade Ulf Svendsen från Norge. Hans pappa var flygare, först inom det militära sedan inom trafikflyget. Pappans arbete tog Ulf till länder som Kenya och Japan. Sedan blev det Solkusten, först på Alhaurin golfbana innan jobbet som direktör för Los Arqueros väntade.

Det talas mycket om kris i Spanien. Är det kris på Costa del Golf?
-Generellt är det svårt att säga om det är mer eller färre golfspelare på kusten just nu än tidigare. Antalet golfbanor är fler vilket gör det svårare att veta exakt om det är färre spelare just nu.
-Å andra sidan är det många banor som pratar om att de har det tuffare nu än tidigare. Vi på Los Arqueros har sålt golfaktier från 2006 och vi märker en ökning på det område. Jag tror att vi får vänta till januari 2009 då klubbarna har sammanställt räkenskaperna för året. Först då kan vi säga hur året har varit och vad som händer.

SVÅNGREM
Golf är en fritidssysselsättning och rankas inte som det mest livsnödvändiga. Det kommer inte på förstaplats när vi drar åt svångremmen. Samtidigt har golfchartern och kortsemestrar blivit i ropet, många vill komma ned till ljus och värme under vinterhalvåret, ladda batterierna, få sol och spela golf.
-Jag träffade en svensk researrangör för ett tag sedan och vi pratade om golfresor. Thailand kanske är ett inneställe just för tillfället men du åker inte dit fyra eller fem dagar bara för att spela golf. Du stannar där betydligt längre tid än så och förbrukar mer pengar jämfört med en kortsemester på några dagar till Solkusten, säger Ulf Svendsen.
Efter sommarens heta dagar på Costa del Golf går vi mot en svalare årstid vilket gynnar kvaliteten på golfbanorna. Ulf Svendsen utvecklar ämnet:
-Kvaliteten är det lite si och så med under sommaren då gräset på green ofta är vintergräs. När vi har passerat sommarens höga temperaturer blir gräset på green bättre. Situationen är lite komplicerad här nere med tanke på att vi har stora temperaturskillnader sommar och vinter. Bermudagräset på fairways trivs bäst på sommaren medan gräset på greener trivs bäst på vintern.

VATTENFRÅGAN
Vattenfrågan har i stort sett alla banor på Costa del Sol löst genom att investera i moderna system med renat avloppsvatten. Klubbar på Solkusten får besök från andra klubbar i olika länder som är nyfikna på moderna anläggningar med renat avloppsvatten. Företaget Acosol har totalt fyra reningsanläggningar på Solkusten och de flesta banor är inkopplade på systemet.
-Men jag hoppas på regn. Det finns komplikationer med renat avloppsvatten. Det finns rester från reningsprocessen som skapar vissa problem på gräset. När regnet kommer tvättas dessa återstoder bort.
Kustradions Jennie Jonsér spelade Los Arqueros i maj tillsammans med Europatourspelaren Peter Gustafsson. Deras omdöme om 18-hålsslingan kan ni ta del av på www.kustradion.nu


Los Arqueros som bana
Los Arqueros får bra feedback från många spelare; intressant bana, krävande bana och inte ett dugg förlåtande är betyget. Den är kuperad men inget jämfört med hur området såg ut före projekteringen. Tusentals kubikmeter jord flyttades, en kostsam historia.
-En viss ödmjukhet och självkritik är på sin plats. Det är en bana där det inte alltid gäller att ge järnet, en fostrande bana, ej förlåtande. Spelare med över 20 i hcp bör vara försiktiga, säger Åke Olofsson som har varit med från starten på Los Arqueros.
Vi frågade Svenska Magasinets golfspelande AD Anders Olow, hcp 4, vad hans omdöme är om Los Arqueros:
-En spännande bana, utmanande i klubbval, tänka efter vid klubbval, fantastiska vyer, vacker, varierande hål. Just den dagen när jag spelade banan var greenerna dock under all kritik, hålkanterna var sämre än våra vintergreener hemma. Kanske var det bara en tillfällighet.


En spännande bana, utmanande i klubbval, tänka efter vid klubbval, fantastiska vyer, vacker, varierande hål. Så låter en beskrivelse av Los Arqueros golfbana

En spännande bana, utmanande i klubbval, tänka efter vid klubbval, fantastiska vyer, vacker, varierande hål. Så låter en beskrivelse av Los Arqueros golfbana

Los Arqueros som öppnade 1991 ligger utmed Rondavägen, riksväg A-397, fem kilometer från San Pedro Alcántara.

Los Arqueros som öppnade 1991 ligger utmed Rondavägen, riksväg A-397, fem kilometer från San Pedro Alcántara.Ulf Svendsen, direktör på Los Arqueros golfbana

Ulf Svendsen, direktör på Los Arqueros golfbana


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255