Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

15-årsjubileum: Möt Svenska Magasinets grundare Inge Fuxholt

Annons - Svenska magasinet
De två första årens utseende på tidningsomslag och loggotype

De två första årens utseende på tidningsomslag och loggotype

15-årsjubileum: Möt Svenska Magasinets grundare Inge Fuxholt

2005-05-19 00:00:00

Svenska Magasinet firar 15-årsjubileum i år. Under året kommer vi att publicera ett antal artiklar med tillbakablickar från en händelserik tidningsutgivning. Och vad passar inte bättre än att börja med Inge Fuxholt, mannen som startade Svenska Magasinet


Version för utskrift Skicka till en vän





Av Ola Josefsson

-Verkligen kul att tidningen finns kvar och att den har utvecklats på en sådant positivt sätt. Den är jättebra. Jag läser den med glädje varje månad, säger Inge Fuxholt på telefon från bandyfästet Edsbyn i Hälsingland.

Pensionärsliv?
Det var meningen att Inge Fuxholt skulle leva pensionärsliv på Solkusten, som han själv uttrycker det. I stället startade han Spaniensvenskarnas första magasin. Året var 1990.
Inge Fuxholt hade tidigare jobbat med telefonkatalogerna ”Din del” och ägde tidningen ”Roslagen runt” som utkom i Norrtälje. Tilläggas kan att Inge Fuxholt träffade Christer Melkerson i Stockholm för att sälja annonser till ”Din del”. Att Christer senare skulle stå som ansvarig utgivare för Svenska Magasinet i Spanien som Inge skulle starta, visste ingen just då.

Vad hade du för tankar när du startade Svenska Magasinet på Solkusten?
-Jag flyttade till Solkusten 1989 och köpte hus. Hade lite svårt att bara sitta still. Gick runt och pratade med folk, knöt kontakter. Danska magasinet Solkysten fanns redan då och jag undrade varför det inte fanns någon svensk motsvarighet. Det går inte, sa alla när jag beslöt att dra igång Svenska Magasinet.
Men Inge Fuxholt missade ingen utgivning under sina år som ansvarig utgivare för tidningen. Första numret kom ut på sensommaren 1990. Och Inge Fuxholt fick bara leva ”pensionärsliv” ett halvår i Spanien…

Kompanjon
Inges kompanjon var dansken Nils Dahl som också ägde en del i tidningen. Redaktionen med fem anställda låg i Centro Nórdico vid Mijasvägen.
-Det gick bara bättre och bättre. Annonsvolymen ökade och många tidningar tog efter vår layout, minns Inge Fuxholt.
Inge Fuxholt med bolaget Reklamhuset SL hade tidningen fram till hösten 1992 då en grupp på tre personer med bolaget Nordic Press SL tog över Svenska Magasinet. Så här i efterhand kan vi konstatera att det blev en dyster tid i Svenska Magasinets historia. Antalet sidor blev färre, tidningen utkom oregelbundet och upplagan sjönk. Men det skulle bli bättre som ni läsare säkert ser.

Friskvård
Inge Fuxholt har under den senaste tiden haft restaurang, startat bowlinghallar och friskvårdsanläggningar. Just för tillfället driver han en etablerad friskvårdsanläggning i Edsbyn, guldby i bandy. Där finns ett stort gym med 13 anställda instruktörer och stor spa-avdelning.
Men intresset för Spanien finns kvar och det är ingen omöjlighet att han återvänder hit. 1997 startade han Internetportalen spanienkusten.com som blev en av de populäraste Spaniensajterna på nätet. Den sålde han i fjol.

Du missar inte ett nummer av Svenska Magasinet?
-Det har blivit en suverän månadstidning. Jag läser den flitigt varje månad, ni gör ett jättejobb. Vi är många som väntar på den här i Sverige. Eftersom jag arbetar inom friskvård tycker jag att det känns helt rätt att ni satsade på en sektion med träning och livsstil i tidningen.
-Om jag återkommer till Solkusten kan jag tänka mig att dra igång någon verksamhet inom friskvård. Jag för också diskussioner med Fonus och deras försäkringar att etablera något sådant samarbete i Spanien, säger Inge Fuxholt, Svenska Magasinets grundare.



Urklipp ur Nya Svenska Magasinet oktober 1995 då Inge Fuxholt firade sin 40-årsdag på Costa del Sol. På bilden syns även nuvarande ägaren, Christer Melkerson med flera.

Urklipp ur Nya Svenska Magasinet oktober 1995 då Inge Fuxholt firade sin 40-årsdag på Costa del Sol. På bilden syns även nuvarande ägaren, Christer Melkerson med flera.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255