Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Befolkningen ökar i Málagas centrum för första gången sedan 1981

Annons - Svenska magasinet
Här byggs affärscentrum, biografer, Medelhavsmuseum och tennisbanor

Här byggs affärscentrum, biografer, Medelhavsmuseum och tennisbanor

Befolkningen ökar i Málagas centrum för första gången sedan 1981

2008-11-03

Málagas befolkning i de centrala delarna minskade från 1981 på grund av en åldrande befolkning och fallfärdiga hus. I början på 2000-talet vände det. Med renoveringar av fastigheter i de centrala delarna ökade befolkningen med 540 personer och numera är 32,2 procent av de boende i innestan yngre än 30 år och 20 procent är utlänningar. Ombyggnaden av gator och hus har bidragit till att locka människor. Nu talar vi inte om någon spektakulär befolkningsökning. Men 2002 hade Málaga centrum 5.046 som hade ökat till 5.591 invånare år 2006. Betänk då att 1981 fanns det 8.968 invånare i centrum.


Version för utskrift Skicka till en vän

Nya byggnader med hyreslägenheter, mer attraktivare områden och invandring har haft en direkt effekt på denna nya trend att invånarna nu ökar i de centrala delarna.
Enligt kommunfullmäktige i staden fortsätter satsningen på de centrala delarna. Friska EU-pengar på tio miljoner euro ska satsas på bland annat 90 så kallade VPO-lägenheter för de under 35 år.

Tresiffrigt med kommuner i Málagaprovinsen
Byarna Olías och Churriana kom att ingå i Málaga medan Peñarrubia försvann när vattenreservoaren Guadalteba skulle byggas. Torremolinos som tidigare tillhörde Málaga firar i år 20-årsjubileum som egen kommun.
År 1900 fanns det 103 mindre egna samhällen i Málagaprovinsen som du hade 135.000 invånare. En sådan plats var Churriana som 1923 ingick i en union med Málaga. Samma sak inträffade på 1940-talet med byn Olías på östra sidan om Málaga. Helt logisk med tanke på att Málaga stad växte.
Byn Peñarrubia fick gå ett hårt öde till mötes. Det lilla samhället norr om Málaga försvann helt när vattenreservoaren Guadalteba byggdes 1973. Peñarrubia hade 1970 1.832 invånare.
Mellan 1973 och 1988 hade provinsen Málaga 99 samhällen. När Torremolinos 1988 blev egen kommun blev det tresiffrigt. En av arkitekterna bakom Torremolinos utbrytning från Málaga var den nuvarande borgmästare Pedro Fernández Montes, del Partido Popular.
Villanueva de la Concepción väntas bli nästa samhälle som blir egen kommun, i så fall nummer 101. Den 22 november löper ansökningstiden ut, därefter ska Junta de Andalucia behandla saken. Antequera skulle få 3.400 färre invånare eller 66 kvadratkilometers mindre yta om Villanueva de la Concepción blir kommun.
Granadaprovinsen har sedan 1900-talets början förlorat 37 kommuner. Trots det är Granada den provinsen i Andalusien som har flest kommuner. Cádiz har minst antal kommuner, 44, här har det tillkommit två sedan förra sekelskiftet.
Tilläggas kan att det under hösten debatterats flitigt i lokaltidningarna om att Torre del Mar ska bryta sig ur Vélez Málaga och bli självständig kommun. Regionalregeringen Junta de Andalucia säger å andra sidan nej till de planerna. Sista ordet är nog inte sagt i den saken.

Statsbudgeten har öronmärkt 370 miljoner euro till projekt i staden
Lägg till storsatsningen som görs på Málaga flygplats, då hamnar bidragen på 635 miljoner euro. Här är några av de största satsningarna i Málaga 2009:
„« Den nya kringfartsleden runt Málaga får mest pengar nästa år, 263 miljoner euro. Den kommer att gå från Torremolinos, via Alhaurin de la Torre, norr om flygplatsen till östra delen av Málaga. Arbetena ska vara klara i slutet av 2009. I början av 2010 ska den nya yttre kringfartsleden börja att fungera.
„« Museo de Málaga. Stadens museum och då främst Museo de Málaga, Bellas Artes och det arkeologiska Arqueológico en la Aduana får sex miljoner euro som stöd 2009. Arbetena som inleddes i år fortsätter även under 2009 med nya pengar. Även ett framtida transportmuseum, Museo del Transporte i området Campamento Benítez kommer att få stöd, cirka 2,25 miljoner är budgeterat hit.
„« Stadsbiblioteket, Biblioteca Pública del Estado som uppförs i de gamla skollokalerna i colegio San Agustín får 2,7 miljoner euro.
„« Småbåtshamnen San Andres med 600 båtplatser ska byggas till en kostnad av 3,9 miljoner euro. Utöver det får hamnområdet 14,5 miljoner euro för åtgärder som rör trafik och kryssning plus en småbåtshamn för 180 fritidsbåtar.
„« La Caleta-stranden i Málaga ska renoveras till en kostnad av sex miljoner euro.
„« Hörsalen i hamnen, auditorio del Puerto, får fem miljoner samtidigt som strandpromenaden paseo marítimo de Poniente ska förlängas vilket lär kosta 938.000 euro.
„« Det gamla klassiska badstället, los Baños del Carmen i de östra delarna av Málaga får del av en klumpsumma på 13,5 miljoner euro som är avsatta till offentliga stränder i Andalusien.
„« Málaga flygplats får under 2009 267,6 miljoner euro ur statsbudgeten.

Europas kulturhuvudstäder
I år var det Liverpool och norska Stavanger. 2009 blir det Vilnius i Litauen och Linz i Österrike. Málaga och Córdoba är två sydspanska städer som konkurrenter till utmärkelsen Europas kulturhuvudstad 2016. Men först ska det avgöras vilka som blir kulturhuvudstäder för 2014.
Den 31 oktober skulle de svenska kommuner som kandiderar lämnat in sina ansökningar. Lund, Gävle och Umeå finns med som svenska kandidater tillsammans med Uppsala. Sen dröjer det fram till våren 2010 innan 2014 års kulturhuvudstad utses av EU:s ministerråd.

Bartips:
Klassiska La Reja gör comeback

La Reja vid plaza de Uncibay i centrala Málaga var ett klassiskt värdshus i många år efter att det grundades 1908. Nu har man försökt återskapa utseendet med de ursprungliga väggarna och ett ställe för god tapas och goda drycker. ”La Cosmopolita” har återigen blivit La Reja.
Málagafamiljen Hinojosas största önskan har varit att återuppbygga La Reja som under många år också var känt som ”Casa Bárcenas”. Nu är det återställt och familjen är nöjda.
Många kom hit varje dag och de minns gambas al pil pil, ”macetones” och ”campeones”, säger Carlos Hinojosa.
Förutom tapas som räkor a la pil pil, ensaladilla rusa, torsk tillagad på speciellt vis, ”macetones”, ”macetas” serveras det öl i halvlitersglas.
Även cocktailbaren har återskapats och som bakgrund en vacker mur. Manzanilla med räkor, Málagavin eller cider från Asturien. La Reja är en fin plats att träffas på.

Språkturism växande marknad i Málaga
Málagaprovinsen är ledande i Spanien inom språkturism. Det är en sektor som inbringar i runda tal 251 miljoner euro årligen. Det framkom vid den tionde konferensen Congreso de la Federación de Escuelas de Español i Madrid med arrangören Lengua Extranjera (Fedele). Det finns 32 stora språkskolor i Málaga och många av dem lockar till sig stora skaror svenska språkstudenter.
Det handlar inte bara om strand, sol och golf vid semestern på Solkusten. Språkturism är en växande marknad i Málagaprovinsen.
För Málaga betyder språkskolorna stora inkomster. Cirka 251 miljoner euro kommer in årligen enligt en studie genomförd av Fundación Ciedes kring språkturism. Málaga har en lång tradition av språkskolor. De första utlänningarna som kom till Málaga för att läsa spanska kom redan 1947, skriver tidningen SUR.
Ambitionen är att erbjuda en hög kvalitet och 17 språkskolor tar emot ackrediteringar från erkända utbildningsplatser som Instituto Cervantes och Universidad de Alcalá de Henares.
Språkstudenten är oftast en kvinna mellan 18 till 24 år förmodligen från Tyskland som bidrar med 22,6 pprocent av språkstudenterna följt av Frankrike, 12,3 procent och de skandinaviska länderna med 9,7 procent.
Två av tio språkstudenter är kvalificerade arbetstagare medan 19 procent är collegestudenter eller företagare.
I genomsnitt stannar man nästan 59 dagar i Málagaprovinsen och språkstudenterna spenderar 49 euro per dag. 70 procent väljer att bo i Málaga stad medan tre av tio föredrar att bo hos en spansk värdfamilj, visar studien som är genomförd av Fundación Ciedes.


Colegio San Agustín ska bli stadsbibliotek, Biblioteca Pública del Estado

Colegio San Agustín ska bli stadsbibliotek, Biblioteca Pública del Estado

På väg till Málaga flygplats…

På väg till Málaga flygplats…

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Den nya kringfartsleden runt Málaga börjar ta form, här är avfarten vid Torremolinos. Arbetena ska vara klara i slutet av 2009

Den nya kringfartsleden runt Málaga börjar ta form, här är avfarten vid Torremolinos. Arbetena ska vara klara i slutet av 2009


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255