Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

DET EUROPEISKA SJUKVÅRDSKORTET

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

DET EUROPEISKA SJUKVÅRDSKORTET

2008-10-01

Kommer du ihåg E111 blanketten som du alltid behövde förr när det var dags att resa utomlands? Det var då det, sedan juni 2004 är det europeiska sjukvårdskortet som du bör ta med dig när du reser utomlands


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Elin Petersson

Det europeiska sjukvårdskortet är individuellt och ger dig rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det land du besöker. Enligt den svenska försäkringskassan innebär nödvändig vård ”sjukhusvård, läkarvård, tandvård, läkemedel m.m. som ges inom ramen för det allmänna sjukvårdssystemet i ett land och som anses nödvändig utifrån sjukdomens art och vistelsetidens längd. Det är i allmänhet vårdgivaren som bedömer vad som anses som nödvändig vård”.
Det är med andra ord viktigt att understryka att det europeiska sjukvårdskortet varken ger dig rätt till privat vård eller resor vars syfte är att söka vård utomlands, det vill säga planerad vård. Kortet ger inte heller ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg, där måste du ha en privatreseförsäkring.

Bosatt i Sverige
För dig som är bosatt i Sverige är det enklast att beställa kortet på www.forsakringskassan.se . Du kan också beställa det genom att ringa kundtjänst på telefon 020-524 524 eller via sms till 71020 där du skriver EUKORT och ditt personnummer.
Det är dock viktigt att beställa kortet i tid eftersom det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan kortet kommer hem i brevlådan. Hinner du inte få kortet kan Försäkringskassan utfärda ett provisoriskt EU-kort.
Du som pensionär som vill resa till Spanien behöver ett särskilt pensionärsintyg som komplement till ditt europeiska sjukvårdskort. Du beställer intyget hos Försäkringskassans kundtjänst.
Om du glömmer att ta med dig sjukvårdskortet när du åker utomlands, kan du ibland få ersättning ändå. Försäkringskassan prövar om du mottagit ersättningsberättigad vård, det är dock viktigt att du kan visa upp kvitton och annan dokumentation som styrker ditt fall.

Bosatt i Spanien
Är du fast bosatt i Spanien och ska resa utom landet, till exempel till Sverige, är det viktigt att du ansöker om det europeiska sjukvårdskortet ”la Tarjeta Sanitaria Europea” i Spanien innan avresa. Du skaffar kortet genom att personligen uppsöka närmaste Seguridad Social kontor. Du får kortet på samma gång, glöm dock inte dina id-handlingar. Om du som vårdnadshavare, söker kortet till dina familjemedlemmar som du ansvarar för, måste du också fylla i modell P-1 som du får på plats.
På hemsidan för Seguridad Social (www.seg-social.es) kan du även söka ett provisoriskt intyg som gäller för resan.


Ny serie om sjukvård i Spanien
Med början i detta nummer inleder Svenska Magasinet en serie om sjukvården i Spanien. Följande teman kommer att behandlas:
Boka tid på Vårdcentralen i Andalusien
Den offentliga sjukvården i Spanien
Den privata sjukvården i Spanien
Akutvård
Fritt val av sjukhus och av husläkare
Föda barn i Spanien
När livets väg tar slut i Spanien
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255