Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Prisbelönte fotografen Mattias Klum kommer till Solkusten: "Det är fantastiskt att få sitta på första parkett i livets laboratorium”

Annons - Svenska magasinet
Asiatiska lejon, Gir, Indien (Foto: Mattias Klum)

Asiatiska lejon, Gir, Indien (Foto: Mattias Klum)

Prisbelönte fotografen Mattias Klum kommer till Solkusten: "Det är fantastiskt att få sitta på första parkett i livets laboratorium”

2008-10-01

Hans arbete har blivit publicerat i många av världens ledande tidskrifter. Det har blivit böcker, foto och film för att beröra människor av det som han själv blivit berörd av. Mattias Klum som kommer till Solkusten i november i samband med Swedbanks seminarier vill visa att vi lever i en skör värld, där vi med vår livsstil påverkar andra platser där vi själva inte bor.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När jag når Mattias Klum på telefon har han precis blivit intervjuad av Expressen angående miljösituationen i Östersjön. Senare på dagen reser han till Kina.
-Det är World Economic Forum i Davos som har utvalt några unga globala ledare till några dagars möte i Kina för att diskutera hur vi ska få en hållbar värld, säger Mattias Klum.

UPPSALASON
Mattias Klum, föddes1968 i Uppsala. I tonåren blev han natur– och miljöengagerad. Sedan 17 års ålder har han fotograferat på heltid inom natur, miljö och kultur.
Sedan dess har hans arbete blivit publicerat i många av världens ledande tidskrifter såsom National Geographic, Wildlife Conservation, Audubon och Geo. Hans fotografier är representerade i The National Geographic Image Collection. Han har även producerat ett par längre dokumentärfilmer; "The Eye of the Forest", en film om Borneo, "Den Sköra Tråden" och "Search for the Sea Eagle" tillsammans med sin fru och kollega Monika Klum och "Expedition Linné" tillsammans med producent Folke Rydén.

BERÖRD
Mattias Klum blir berörd och han väljer olika metoder att fånga det han blir berörda av som fantastiska världar, arter och kulturer. Det blir böcker, foto och film för att i sin tur beröra andra människor. Det kan vara allt från stort till smått, lokala företeelser som till det världsvida globala.
-Jag vill beröra till förändring och få människor att se hur vi beter oss och vad det blir för konsekvenser av vår livsstil. Vi kan inte bara skjuta över ansvaret på politiker. Det handlar om individansvar, betonar Mattias Klum. Det är farligt om vi lägger oss till med inställningen att det vi gör inte skulle ha någon inverkan på saker och ting.

EXPEDITIONER
Stora expeditioner har tagit honom gått till Malaysiska Borneo och Brunei 1988, Nigeria 1990, Brasilien och Costa Rica 1991, Malaysiska Borneo 1995-1996, Indien 1999, Guyana 1999, Indien 2000 och Malaysia, Thailand, Indien, Sydafrika 2001, Ecuador, Panama och Mongoliet 2002, Malaysia 2003 och 2004, Peru och Antarktis 2005, Expedition Linné, ett äventyr i sju världsdelar 2006-2007, Island 2007 samt Indonesien, Malaysia 2007 och 2008.
-Varje expedition bjuder på något nytt. Men att vara mitt inne i Amazonas är en fantastisk upplevelse, det är en fantastisk kontinent, både kulturellt och biologiskt. Borneo är en annan höjdare. En paradox är att jag ofta blir fascinerad av det lilla. Det fantastiska med jorden är att vi inte behöver åka så långt, vi kan gräva där vi står just för tillfället. Det är viktigt att inte bli hemmablind, då blir livet tråkigt.

Den 20 och 21 november kommer du att föreläsa och visa bilder i samband med Swedbanks seminarier i Marbella och Fuengirola. Vad kommer du att bjuda på?
-Jag vill ta med publiken på en spännande resa med intressanta möten med människor och djur exempelvis kungskobran. Jag vill också visa att vi lever i en skör värld, där vår livsstil påverkar andra platser där vi själva inte bor.
-Jag är väldigt glad och tacksam för att jag fått denna inbjudan av Swedbank som dessutom är ett miljöcertifierat företag. Ska verkligen bli roligt att komma till Solkusten. Faktum är att Spanien är ganska outforskat för min egen del. Jag har föreläst i Bilbao och besöker ibland östra delen av Solkusten där jag har en vän jag hälsar på. Jag gillar spansk mat och dryck men jag har aldrig fotat eller filmat i Spanien.

Vad känner du kring klimatförändringen?
-Klimatförändringen blir tydliga när man arbetar som jag gör. Det kan vara svårt att se klimatförändringen om man inte får referenser om hur det har varit tidigare. När vi studerar glaciärernas förändringar blir det tydligt att vi har förändringar som går ovanligt snabbt. Sedan finns det olika teorier om detta. Jag tror precis som många forskare att en stor orsak till förändringen är koldioxidutsläppen som alstrar växthuseffekten och det gäller för oss att lägga tid och kraft att motverka denna.
-Oavsett om det beror på oss eller hur mycket som är människorelaterat är det ett faktum att isen smälter liksom glaciärerna och att det kommer att påverka oss. Vi måste bromsa situationen och inte lägga oss till med inställningen att detta inte angår mig eller svära sig fri. Glädjande är att det finns en trend att människor ser och vill engagera sig.

URSPRUNGET
Mattias Klum har svårt att förklara ursprunget till allt det vackra som vi har runt omkring oss. Han beskriver det som en ”Nobelprisfråga”. Desto tydligare, enligt honom själv, är att vi befinner oss i en evolutionisk utvecklingsprocess där varelser anpassar sig efter de förhållanden som råder.
-Det är fantastiskt att få sitta på första parkett i livets laboratorium. Hitta nya arter och få se att allt hänger samman och att allt är beroende av varandra. Men ursprunget till allt, det är en svår fråga…
Gästföreläsaren vid Swedbanks seminarier i november har fått ett stort antal utmärkelser och stipendier för sitt arbete under årens lopp. Hemkommunen Uppsala har tilldelat Klum sin hedersmedalj i guld. I år nominerades Klum som Young Global Leader av World Economic Forum vilket gjorde att han inbjöd till Kina i september. Hans Majestät Konungen har förlänat sin medalj i 8:e storleken i högblått band till Klum för hans betydelsefulla insatser som naturfotograf. Två av hans nio böcker har blivit utnämnda till Årets Pandabok i Sverige. Klum är medlem i förtroenderådet för WWF - Sverige, medlem i Naturfotograferna sedan 2006 samt medlem i The Linnean Society of London.
Och den 17 juli i somras kunde vi höra honom som Sommarpratare i Sveriges Radio P1, precis som sommaren 1997. I november finns möjligheten att höra och se honom på Solkusten.
Fotnot. Missa inte Mattias Klums unika fotoutställning på Los Naranjos Golf Club, som pågår mellan den 22 november och 31 december.


Mattias Klum (Foto: Samuel Svensäter)

Mattias Klum (Foto: Samuel Svensäter)

Pisksnok, Borneo (Foto: Mattias Klum)

Pisksnok, Borneo (Foto: Mattias Klum)Havsörn, Nämdö skärgård (Foto: Mattias Klum)

Havsörn, Nämdö skärgård (Foto: Mattias Klum)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255