Cannabis och kokain är tillsammans med alkohol de populäraste drogerna bland spanjorer, både unga och äldre. 48.400 tonåringar mellan 14-18 år visar dock tecken på en stor risk att fastna i cannabismissbruk. De visar symptom som minnesluckor, dålig prestation i skolan, frånvaro, kontinuerliga bråk och diskussioner och till och med psykotiska utbrott. Cannabis orsakar dessutom många trafikolyckor Av Elin Petersson

I den spanska rapporten om droger och drogmissbruk från 2007 kan man inte upptäcka några större skillnader från föregående år, dock är en del av informationen mycket oroande, skriver dagstidningen ABC.
Cannabis är den populäraste drogen, men det är allt färre som provar det någon gång ibland. Däremot ökar gruppen som röker cannabis dagligen från 1,5 procent av befolkningen 2003 till 2 procent i fjol.

Söker akutvård
Två av tio av spanska ungdomar mellan 14-18 år erkänner att de rökt cannabis under den senaste månaden, och medelåldern för att börja med cannabis ligger på 14 år. Rapporten pekar på att det är allt fler som söker akutvård i samband med att ha använt cannabis.
Under år 2005 var 27,9 procent av de drogrelaterade fallen som kommit i kontakt med akutvården relaterade till cannabiskonsumtion. Det är dock fortfarande kokain som kräver mest uppmärksamhet från sjukvården. Mer än hälften av de drogrelaterade fall som kommer i kontakt med akutvård härrör från kokainkonsumtion, på tredje plats kommer heroin.

Rehab
Under de senaste åtta åren har antalet rehabilitationsprogram för att bli av med cannabismissbruk fyrdubblats. 1996 var det 1.300 personer som genomgick den här typen av terapi, under 2004 var det 5.500 personer.
Den spanska drograpporten från 2007 visar en mindre uppgång för heroinmissbruk, vilket är alarmerande efter flera år med en konstant nedgång av denna typ av drogmissbrukare. Orsaken är antagligen att det idag finns modernare sätt att inta drogen, numera kan man även röka heroin och inte bara injicera som tidigare.
Kokainmissbruket verkar ha planat ut, det är allt färre ungdomar mellan 14-18 år som konsumerar kokain (7,2 % under 2004, 4,1 % under 2006) och det finns tecken på att kokainmissbruket har planat ut även hos vuxna.

Annons

Förstagångskonsumenter
Medelåldern för det första mötet med olika droger varierar, men det är tobak och alkohol som har de yngsta förstagångskonsumenterna. På tredje plats kommer cannabis (18,3 år) och på fjärde plats amfetaminer (19,2 år). Det är männen som konsumerar mest droger, förutom när det gäller lugnande medel och sömntabletter, där kvinnorna har högre konsumtion.
Det är anmärkningsvärt att notera att unga kvinnor mellan 14-18 år dricker mer alkohol än killarna i samma ålder, 76,3 procent mot 73,4 procent. Det är också fler ungdomar som använder hallcinogener än extasi och amfetamin. Nästan 89 procent av befolkningen mellan 15-64 år anser att skolundervisning kring drogmissbruket är det bästa sättet att bekämpa det drogproblem som Spanien brottas med idag. 21,4 procent förespråkar legalisering av alla droger som lösningen till landets drogproblem.

Färre rökare
Generellt kan man konstatera att det är allt färre spanjorer som röker, framför allt bland ungdomar och män mellan 35-64 år. Alkoholkonsumtionen är stabil, men det blir mer vanligt med rejäla berusningar och alkoholförgiftningar hos yngre som dricker för mycket vid ett och samma tillfälle.
Läs hela rapporten på: www.pnsd.msc.es .