Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Våld i hemmet sätter nya rekord

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Våld i hemmet sätter nya rekord

2008-06-10

Våld i hemmet slog rekord under fjolåret med totalt 118 offer, en ökning med 22,9 procent mot föregående år. Under år 2007 mördades 99 kvinnor varav 75 av dessa av sin partner eller före detta partner, men även barn och äldre har mördats visar en genomgång i tidningen ABC. Siffrorna har aldrig varit så höga sedan man började föra juridisk statistik över denna typ av våld trots ny lag mot våld i hemmet samt stor massmediekampanj


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Elin Petersson

60 av dessa kvinnor bodde dessutom fortfarande tillsammans med den person som knivhögg, ströp eller sköt dem. Utöver detta mördades 16 minderåriga, 11 flickor och 5 pojkar.

Majoriteten män
Det är sant att inte alla våldsutövare i de 110 fall som dragits inför domstol har varit män, men tveklöst majoriteten, 83,6 procent det vill säga 92 män. Nästan en av tio våldsutövare beslutade sig för att ta självmord efter det att de utfört sitt brott. I tolv av fallen var det kvinnor som utövade våldet och i fyra fall var det både män och kvinnor.
Närmare hälften av offren hade ännu inte fyllt 30 år och allt fler av våldsutövarna är mellan 18 och 30 år. 35 kvinnor mördades av sin äkta make, sex av sina pojkvänner och 22 av sin sambo. 14 av offren hade lämnat sina relationer varav flera av dessa befann sig i separationsprocesser.

Kanarieöarna
Under år 2007 mördades det flest personer i hemmen i Katalonien, Madrid, Valenciaprovinsen och Andalusien. Men om vi utgår från en lista baserad på invånarantal i relation till mord i hemmiljö var det i Castilla de la Mancha, Murcia och på Kanarieöarna som det såg som mörkast ut.
Juni månad var den svartaste månaden med totalt 16 våldsamma dödsfall, i maj månad var det tolv och i februari elva.
Värt att notera, tio procent av Spaniens befolkning är utländsk. Av det totala antalet offer och förövare var hela 38,4 procent av utländsk härkomst. 40 offer var utlänningar som avslutade sitt liv i Spanien, sju av deras våldsutövare var spanjorer.

Utländska kvinnor
De flesta utländska kvinnor som mördats av detta ”machovåld” kom ifrån Rumänien, Ecuador och Brasilien. De flesta av de utländska våldsutövarna kom ifrån Rumänien, Marocko och Ecuador. Sju av de 92 män som utövat våld med dödlig utgång i hemmet tog självmord, fem var spanjorer utöver en kines och en ecuadorian.
Bara 3 av 10 av offren hade tidigare berättat om sin situation. Med andra ord dog 7 av 10 kvinnor utan att myndigheterna hade någon information om deras svåra lidande. Av de kvinnor som man sedan tidigare vetat att de utsatts för våld i hemmet är det 68,6 procent som anmält sin situation till polismyndigheterna.

Efterspel
83 procent av det rättsliga efterspelet sker inom 24 timmar från det att man fått in anmälan, den utsatta personen inställer sig inför domstolen inom max fyra dagar och de förebyggande åtgärderna sätts in omgående visar statistiken som redovisas i tidningen ABC.
Under 2007 beslutade domstolarna om förebyggande åtgärder i 52 procent av våldsfallen i hemmiljö. Man har bara misstagit sig i ett fall där man inte satte in förebyggande åtgärder, kvinnan mördades ett år senare. Hälften av offren har haft kontakt med en advokat men 43,4 procent av dem valde själva att avbryta den rättsliga processen.
Profilen på ett offer är i de flesta fall en kvinna, myndig, spanskt ursprung, är eller har varit gift, sambo eller haft ett annat känslosamt förhållande till våldsförövaren.
Fotnot. 016 – Hjälptelefon för misshandlade kvinnor.


En svart tisdag
Det var en sällsynt svart dag för kampen mot kvinnovåldet tisdagen den 26 februari. Inte mindre än fyra kvinnor mördades under dygnet av nuvarande och före detta partners

Två av kvinnorna knivhöggs till döds i Madrid och Puerto de Santa María i Cádizprovinsen. De andra två sköts till döds i staden Valladolid respektive Cullera i Valenciaprovinsen.
En av gärningsmännen tog sitt eget liv efter dådet, medan de övriga tre kunde gripas av polisen. Fram till den 26 februari hade 14 kvinnor fallet offer för kvinnovåldet.

Demonstrationer
I Cártama utanför Málaga hölls det tre demonstrationer mot det accelererande våldet mot kvinnor. Det var ännu ett fall som föranledde de folkvalda och vanliga medborgare att visa sin avsky utanför rådhuset, i Estación de Cártama samt i El Sexmo.
En 65-årig kvinna var bara en hårsmån från att bli ännu ett dödoffer i raden. Det var ett rådigt ingripande av två grannkvinnor som räddade henne från att dödas av sin make som hade attackerat henne med en hammare.
Grannarna hörde skriken och rusade in i bostaden, som lyckligtvis var olåst. Mannen flydde från bostaden när grannarna rusade in. Han hittades senare död efter att ha tagit sitt eget liv. Kvinnan fördes till sjukhus i Málaga för de skador som slagen mot huvudet hade orsakat.

Känd
Lokalpolisen i Málaga grep en 46-årig man efter ännu ett fall av hustrumisshandel. Gärningsmannen skadade även sin svärfar med en kniv i samband med överfallet.
Den skadade svärfadern fick föras till sjukhus och därifrån meddelas att skadorna lyckligtvis inte är livshotande. Polisen har beslagtagit vapnet och den gripne våldsmannen sitter häktad.
Han var enligt uppgift känd av polisen sedan tidigare för liknande brott.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255