Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Förmögenhetsskatten kan komma att slopas

Annons - Svenska magasinet

Förmögenhetsskatten kan komma att slopas

2008-06-10

Den spanska regeringen har gett ett löfte om att avskaffa förmögenhetsskatten. I skrivande stund pekar det mot att förslaget kan komma att klubbas igenom den närmaste tiden


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Formellt sett har inte beslutet ”klubbats” ännu, men allt pekar på att den nya skatteregeln kommer att träda i kraft med omedelbar verkan inom kort, säger Tomas Garcia vid Iura Advokatbyrå.
I ”El Consejo de Ministros” för den 18 april beslutades det om att förmögenhetsskatten skulle avskaffas i Spanien och att detta blir gällande retroaktivt från och med den 1 januari år 2008.
För att ett beslut som detta ska kunna bli till en lag och sedan kunna regleras av skatteverket, måste det komma ut en ”Decreto”, ett slags påbud som skrivs under av spanska kungen och av premiärministern Jose Luis Rodriguez.
När ”Decreto de ley” (påbud om lag) utfärdas med nummer 2/2008 den 21 april, säger påbudet att regleringen av förmögenhetsskatten ska ske, men inte exakt när.
Det betyder att en officiell reglering om förmögenhetsskatten ännu inte finns. Enligt Svenska Magasinets källor är anledningen till det att omregleringen är mer komplicerad än vad man först insett. Men påbudet har fastställt att avskaffandet av förmögenhetsskatten kommer att regleras i enlighet med de former som beslutades i ministermötet, men exakt när det kommer att ske, är svårt att fastställa.

Från inkomståret 2008
Den nya skatteregeln kommer då att kunna tillämpas i nästa års deklaration och man ska i så fall kunna tillgodoräkna hela inkomståret 2008, eftersom beslutet är tänkt att gälla retroaktivt från och med januari, 2008.
Bo Wennertorp, svensk revisor i Marbella, anser att det händer fler positiva saker som rör människors privatekonomi.
-Regeringen har beslutat om ett avdrag till alla skattebetalare på 400 euro. Men ännu så vet vi inte hur detta påverkar alla svenska pensionärer som deklarerar en gång per år. De 400 skall ges som en skatterabatt två gånger om året, i juli och december allt för att stimulera ekonomin i Spanien.

Vad betyder slopandet av förmögenhetsskatten för Spaniensvenskarna?
-Att förmögenhetsskatten är borta påverkar väldigt många speciellt de svenskar som inte är residenta i Spanien. De har fått betala förmögenhetsskatt på sina fastighetsinnehav. För residenta finns ett högt grundavdrag på 150.000 euro per make för bostaden och 108.000 euro för övrig förmögenhet.
-De flesta svenskar som är residenta har en förmögenhet som understiger detta belopp, varför de inte påverkas. Men nästan alla icke residenta påverkas normalt med 300-400 euro per år när förmögenhetsskatten slopas, menar revisor Bo Wennertorp på Global Accounting & Auditing S.L.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255