Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

On tour Tarifa: Solens och vindarnas kust

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

On tour Tarifa: Solens och vindarnas kust

2008-06-02

Googla på nätet och du märker snart att det mesta kring Tarifa handlar om surfing och fågelskådning. Det finns ett 40-tal surfingskolor i området och sommar betyder högsäsong. Ett hyfsat bra uteliv lockar 70.000 besökare under juli och augusti till en stad som bara har 500 extrabäddar…


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det är mycket tack vare vindsurfing och kitesurfing som Tarifa har fått ett uppsving när det gäller turism. Surfingfolket kom på 1980-talet när vindsurfing gjorde sitt inträde på allvar. Sedan kom kitesurfing och med det kom det verkliga uppsvinget.
Mängder av kite eller skärmar tecknar sina siluetter mot skyn i samband med en vandring utmed strandkanten. Tillsammans med Frankrikes atlantkust är Tarifa Europas eldorado när det gäller kitesurfing.

Oförstörd natur
Tack vare sitt utmärkta läge med närheten till Afrika är Tarifaområdet känt bland fågelskådare över hela världen. Flyttfåglar streckar över Gibraltarsund och under våren och hösten syns fågelskådare utrustade med tubkikare och allehanda utrustning. Andra besöker Tarifa för ridturer i bergen eller en tur på mountainbike.
Här finns vandringsleder i oförstörd natur och faktum är att det är rent och snyggt i området. I vanliga fall ser man ofta skräphögar lite varstans i Spanien men till Tarifa kommer många naturälskare som håller rent omkring sig.
Stränderna är ett kapitel för sig. Och strandlivet är synonymt med vattensporter. Bad och sol går an, men räkna med sand i ansiktet om du intar ryggläge på vindarnas kust.

Tillfällighet
För ett och ett halvt år sedan kom Umeåtjejen Sara Bergmark till Tarifa av en ren tillfällighet. Hon pluggade turism i Sverige och med hästintresse sökte hon efter någon ridanläggning i samband med sin praktik. Hon hittade en anläggning i Tarifa.
-Jag visste knappt var det låg. Men när jag läste om Tarifa tyckte jag att det lät bra. Jag var egentligen helt inställd på att starta företag i Sverige men jag är kvar här efter ett och ett halvt år, säger Sara Bergmark över en fika på Café Central, stans äldsta fik sedan 1894.
Sara bor sedan ett tag tillbaka i Algeciras på andra sidan av den sydspets som sticker ut längst söderut på den iberiska halvön. Hon jobbar på ett gästhus i gamla stan i Tarifa som sju lägenheter med stans bästa utsikt från takterrassen. Resten av tiden arbetar Umeåtjejen för ett företag som säljer värmepaneler, eller så håller hon ridlektioner.
-Jobbsituationen i Tarifa är komplicerad. Det är mycket säsongsarbete, högtryck under sommarmånaderna, resten av året är det ganska tyst. Men samtidigt skönt, tillägger Sara.

Påfrestande vind
Kustremsan är fantastiskt vacker runt Tarifa. Oexploaterad vildmark, magnifika stränder, djur som fridfullt går och betar i strandlinjen och en fin vegetation som sätter färg på tillvaron. När vi besöker området i mitten av maj är det en strålande dag, lagom mycket vind. Ibland kan nämligen vinden vara påfrestande.
Vinden kan göra människor tokiga. Aldrig en lugn stund, tjutandet från havet är påfrestande. Vid vårt besök får vi även höra att självmordsfrekvensen skulle vara extra hög här jämfört med genomsnittet i landet. Spekulationerna pekar i riktning mot vinden, att den skulle vara orsaken.
Men det finns andra gissningar. Hippiefolk är det ganska gott om i området. Det finns en romantiserad bild av surffolket; sol, vind och droger. De starka vindarna har svårt att skingra haschdimmorna stundtals. Närheten till Marocko och ökända Rifbergen, hippiekulturen och den avslappnade inställningen till haschrökande har skapat en grogrund till den alternativa livsstil vi ser i Tarifa.

Sommarhysteri
Det lär finnas 500 extrabäddar i Tarifa som har ungefär 15.000 invånare. I juli  och augusti kommer mängder av italienare och spanjorer från Madrid och Sevilla. De tar med sin storstadsmentalitet och puls och Tarifa förändras under några veckor till ett enda stort party. 70.000 människor betyder att det bor och övernattar folk överallt. I bilar, på stränder och på andra ställen där man kan vila sitt huvud.
-Det är hysteri under juli och augusti, själv föredrar jag den lugnare perioden, säger Sara Bergmark. Men det känns aldrig osäkert att vara ute på nätterna även om det under högsäsongen kan vara lite rörigt.
De campingplatser som ligger utmed playan blir snabbt överbefolkade. Och att slå upp sitt tält på andra platser är inte att tänka på. Däremot kan du sova under bar himmel på stranden, det är helt OK, enligt myndigheterna. Så de flesta väljer att sova där.

Påtaglig kultur
En del semesterfirare stannar kvar och försöker slå sig fram i Tarifa, på gott och ont. Antingen går det bra eller så går det utför, rent mänskligt sett. Det är lätt att flyta in i hippiekulturen med haschrökning och surfing, sedan blir det inget mer, och det händer att folk går ner sig rejält.
Nu vill vi poängtera att inte alla surfare är liktydigt med hippies och haschrökning. Men hippiekulturen runt Tarifa är påtaglig, den går inte att undvika. En del tillfälliga besökare har fått igenom sina idéer och i stan finns några egna klädmärken där El Niño och Mala Mujer tillhör de mest kända med egna butiker.
Stan har dåliga förutsättningar att växa. Strömavbrotten är flitigt förekommande när det blåser och invånarna ser helst sin oansenliga by som en liten fiskeby. Någon större industri finns inte, förutom surfingfolket och sommarens partyfolk, går livet sin gilla gång.

Kultursatsningar
Hyrorna ligger på 800 euro och lönerna i genomsnitt på 1.000 euro. Tillfälliga invånare sammanbor för att hålla nere kostnaderna.
Kulturellt görs en del satsningar på utställningar. Tarifa för 100 år sedan och utställningar kring traditionellt fiske fångar vår uppmärksamhet vid vårt besök. Varje vår håller staden också sin egen filmfestival då det handlar om afrikansk och då i synnerhet marockanskspansk film.
Tarifa – la ciudad del viento ninguna hay más al sur. Tarifa är vindens stad och du kommer inte längre söderut.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


”Jobbsituationen i Tarifa är komplicerad. Det är mycket säsongsarbete, högtryck under sommarmånaderna, resten av året är det ganska tyst”, säger Sara Bergmark som bland annat ger ridlektioner

”Jobbsituationen i Tarifa är komplicerad. Det är mycket säsongsarbete, högtryck under sommarmånaderna, resten av året är det ganska tyst”, säger Sara Bergmark som bland annat ger ridlektioner


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255