Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

I fem år har hon väntat på att få begrava sin mördade son

Annons - Svenska magasinet
När polisen fann likdelar av Johan Strömnes på flera platser hösten 2003 pekade mycket på att det rörde sig om ett styckmord, enligt uppgifter i lokala medier

När polisen fann likdelar av Johan Strömnes på flera platser hösten 2003 pekade mycket på att det rörde sig om ett styckmord, enligt uppgifter i lokala medier

I fem år har hon väntat på att få begrava sin mördade son

2008-05-09

När polisen fann likdelar av Johan Strömnes på flera platser hösten 2003 pekade mycket på att det rörde sig om ett styckmord. Enligt nya uppgifter blev svensken avrättad med två skott


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det var den 13 oktober 2003 som likdelar upptäcktes av en slump vid sophanteringsanläggningen i Casares. Ett dygn senare påträffades fler likdelar vid La Campana i Nueva Andalucia, ett av de mest svensktäta områdena på Solkusten.

Träff i register
Två dagar senare bekräftade polisen att kroppen tillhörde den 34-årige svensken Johan Strömnes bosatt i Estepona. En hand var välbehållen och det gick att få fram fingeravtryck. Han fanns sedan tidigare i polisens register då svensken förekommit i utkanten av en mordutredning som gällde den 41-årig Jan Nylander som hittades i ett skogsparti utanför Marbella.
34-åringen var även misstänkt för mord på sin för detta flickvän år 2000, en kvinna i 20-årsåldern, amerikansk medborgare men ursprungligen från Brasilien. Den utredningen lades senare ned i brist på bevis med motiveringen att det eventuellt var kvinnan som hade skjutit sig själv med svenskens pistol.

Snart fem år
Det skulle dröja ett år innan mamman till den mördade 34-årig Johan, fick det officiella dödsbeskedet. Max fem år, sedan ska fallet vara avklarat, och saker och ting ska vara på plats, var beskedet hon senare fick. I oktober har det gått fem år.
-Jag försöker att inte tänka på det. Man undrar verkligen om polisen kommer till ett avslut eller om hela fallet skjuts på framtiden, säger mamman till Svenska Magasinet.
Nya uppgifter tyder på att det inte handlade om något styckmord. Polisen ska ha hittat alla kroppsdelar samtidigt som det har blivit konstaterat att svensken blev skjuten med två skott, därefter ska kroppen ha blivit styckad.
-Det gör att det känns lite lättare. Tänk vilka scenarier man i början tänkte på, vad Johan hade kunnat bli utsatt för, säger en förtvivlad mamma.

Minnesstund
Ett år efter mordet på Johan Strömnes hade de närmaste, släkt och vänner en minneshögtid. Runt 100 personer kom till kyrkan i Dalarna.
-Det var skönt att få hålla en minnesstund över Johan. Det kändes som ett fint avslut inför vänner och bekanta.
Men trots att det snart har gått fem år så har hon inte kunnat hålla en begravning för sin son. Det kostar mellan 80.000 till 90.000 SEK för att ta hem kroppen. Samtidigt har myndigheterna beslutat att kroppen ska vara nedfrusen tills utredningen är klar.

Krav
I augusti 2004 fick dessutom mamman ett krav från de spanska myndigheterna att hon skulle betala 53 euro per dygn för att myndigheterna skulle ha kroppen nedfryst.
-Det verkar inte klokt att jag ska betala det, säger hon, som efter att ha sagt nej, inte har hört något mer från de spanska myndigheterna.
-Jag kan inte göra så mycket mer än att avvakta ett beslut som ska komma i höst, säger en bedrövad mamma i Sverige. Samma sak gäller mitt barnbarn och dennes mamma som lever på Solkusten.

Uppgörelse
Johan Strömnes rörde sig i en stor umgängeskrets med mycket affärsfolk. Hans stora passion var bilar och han brukade hämta lyxbilar på olika håll i Europa för att transportera dem till Solkusten. Han utarbetade dataprogram för golfklubbar och engagerade sig i ett antal restauranger.
I Sverige fick 34-åringen villkorlig dom i Stockholms tingsrätt 1996 i samband med ett misshandelsfall. Han var just för tillfället inte aktuell i någon utredning i Sverige därefter. Enligt den spanska polisens första rapporter kan den 34-årige Johan Strömnes ha blivit mördad på grund av en ekonomisk uppgörelse som gick fel.


Fem brutalt mördade svenskar
Under de senaste tio åren har fem svenskar brutalts mördats på Costa del Sol och Costa Blanca. Samtliga fall är ouppklarade.
Den 41-årige göteborgaren Jan Nylander försvinner under mystiska omständigheter i samband med en semester- och affärsresa 1997. Drygt ett år senare hittas kroppen i ett skogsparti ovanför Marbella. 41-åringen hade kopplingar till en pågående momssvindelutredning i Sverige.
År 2000 mördas den 41-årige svenske affärsmannen Nikola Stupar när han var på golfsemester nordväst om Marbella. Han avled på Carlos Haya-sjukhuset efter svåra skallskador mannen fått efter ett överfall på ett lägenhetshotell. Han blev slagen i huvudet med en golfklubba, en järnsjua. Mannen hade kopplingar till Stockholms undre värld, enligt uppgifter i svenska medier.
17 september 2003 hittas ett svenskt par i 50-årsåldern döda i sin lägenhet i Orihuela. Kropparna var illa tilltygade och delvis förruttnade. Mannen dog av två knivsår. Kvinnan hade en trasa i munnen och antas ha kvävts till döds. Båda var slagna i huvudet. Polisen utgår från att svenskarna rånmördades. Huset, beläget i bostadsområdet Los Altos de Villas del Duque, var tömt på värdeföremål. Varken dörrar eller fönster bröts upp och larmet löste inte ut. Polisen utgår ifrån att offren kände gärningsmannen.
13 oktober 2003 hittas likdelar på soptippen i Casares. Ett dygn senare hittas ytterligare likdelar i Nueva Andalucia. Likdelarna tillhör den 34-årige svensken Johan Strömnes från Dalarna, bosatt på Costa del Sol sedan 1996. Mannen har tidigare varit misstänkt för mord och har förknippats med narkotika- och vapenaffärer, enligt spanska lokala medier.
Hjälp polisen och offrens anhöriga lösa fallen Känner du till något om ovanstående fall? Kontakta polisen på 091 eller Svenska Magasinet.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255