Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

200 barn söks i Spanien: Försvinnanden som förbryllar

Annons - Svenska magasinet
Madeleine McCann, t v. försvann för över ett år sedan i Portugal. Den 10 mars 2007 försvann den åttaårige pojken Yéremi Vargas på Gran Canaria

Madeleine McCann, t v. försvann för över ett år sedan i Portugal. Den 10 mars 2007 försvann den åttaårige pojken Yéremi Vargas på Gran Canaria

200 barn söks i Spanien: Försvinnanden som förbryllar

2008-05-07

Den 10 mars 2007 försvann den åttaårige pojken Yéremi Vargas bara några få meter från sitt hem i Vecindario på Gran Canaria. Ingen vet var pojken är. Det finns inga spår


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Elin Petersson

Yéremi José Vargas föddes i Las Palmas de Gran Canaria  den 18 Juli, 1999. Han är en aktiv kille som gillar karate, motorcyklar, quads och dinosaurier. Yéremi har många kompisar men leker helst med sina kusiner. Han är en blyg kille som ibland blir rädd för vissa djur, till exempel hundar.
Yéremi José Vargas har blont hår, bruna ögon och bär glasögon med gröna bågar. Vid försvinnandet var han klädd i en brun tröja med oranga bokstäver, krämfärgade byxor och gymnastikskor. Yeremi har ett rött födelsemärke på bröstet.
Yéremi försvann lördagen den 10 mars 2007 vid 13.30 tiden då han tillsammans med sina kusiner lekte på en tomt i bostadsområdet Los Llanos, bara några få meter från sin morfar och 2 morbröder. Då maten var klar, ropade mormor på familjen och alla kom in för att sätta sig till bords förutom Yéremi.

Hoppet vid liv
Ett år efter Yéremis försvinnande håller hans mamma Ithaisa Suárez fortfarande hoppet vid liv, men hon frågar sig var någon kan hålla ett barn gömt under så lång tid, enligt nyhetsbyrån EFE. Familjen tror fortfarande att någon kidnappat deras son, han är en blyg och lättskrämd pojke som aldrig skulle ha gått iväg på eget initiativ. Strax efter försvinnandet sa dessutom familjens taleskvinna
Milagros Suárez att han heller inte skulle ha tappat bort sig, ”han vet mycket väl var hans hem är, han skulle hitta hem till huset om han skulle komma bort sig.”
Familjen, grannarna, öbefolkningen och myndigheterna har sökt överallt efter den försvunne pojken. Inom en timme efter försvinnandet var Policia Nacional och Guardia Civil informerade och började omedelbart kontrollera alla avgångar vid Gran Canarias hamnar och flygplats. Alla dammar, brunnar, närliggande industriområden, växthus, stränder samt kuststräckor i området har kontrollerats, både på marknivå men också från luften.

Tiden har stannat
Ett år senare är situationen likadan, om inte värre. ”Vi har tiden emot oss, säger Ithaisa Suárez, det blir bara värre och värre för varje dag, vi saknar vår son i allt vi gör. Tiden har stannat, det känns som om vi fastnat på den dagen, dagen då han försvann, för därefter är varje dag precis likadan.” Polisen arbetar fortfarande med fallet och har hjälp från en specialgrupp från Madrid. Men, som familjen säger, ”när vi frågar om deras undersökningar går bra, svarar de att om det gick bra skulle vår son vara tillbaka hos oss nu. De har ju ingen kristallkula som kan hjälpa dem på vägen.”
I dagsläget letar spansk polis efter 200 försvunna barn på fastlandet och de spanska öarna. Bara ett år tidigare, i juli 2006, försvann 14 åriga Sara Morales från Las Palmas på Gran Canaria när hon var på väg till ett köpcenter för att träffa en väninna. Det finns inga spår. I januari 2008 arresterades en 35 årig man efter det att han försökt kidnappa en 9 årig flicka på ön. Polisen säger dock att det inte finns något som tyder på något samband mellan de olika fallen.
Du kan besöka webbsidan www.yeremivargas.com. Yéremis familj har inte någon miljoninsamling bakom som stöttar, de kan inte resa världen runt för att tala om sin försvunne son. Tack vare medmänniskor finner du fortfarande hans fotografi uppsatt på många ställen runt om i landet, en vanlig pojke som tillsammans med sina kusiner lekte intill sitt hus, och som inte kom in när maten var klar. Ett år senare vet fortfarande ingen var Yéremi är. Det finns inga spår.

Misstänkta
Yeremi Vargas mamma, Ithaisa Suárez, säger till tidningen ABC att ”alla områden där det bor pedofiler bör ha informationsskyltar om detta, ungefär som när man varnar för farliga hundar”. Poliserna som leder undersökningarna om Yeremis försvinnande för 13 månader sedan följer fler olika hypoteser och bevakar olika möjligheter.
En av de personer som bevakas är en församlingsmedlem i den närliggande evangeliska kyrkan som ligger bara några hundra meter från Yeremis hem, i byn Vecindario på Gran Canaria. I augusti 2007 arresterades dessutom en av de trogna församlingsmedlemmarna efter det att han polisanmälts för att ha utnyttjat två pojkar, 4 och 12 år gamla. Mannen sitter sedan dess frihetsberövad.

Fyra pedofiler
Ithaisa säger till ABC att familjen misstänker den här personen eftersom han är bosatt så nära platsen där Yeremi försvann. Han är dock inte den ende: enligt Yeremis mamma bor det två eller tre andra presumtiva pedofiler i området.
Hon ifrågasätter varför polisen inte har någon rätt att gå igenom hus för hus i området för att åtminstone bekräfta om någon har Yeremi gömd hos sig.
”Vad är viktigast? Att en person har rätt till sin egen personliga sfär eller att en liten kidnappad åttaårig pojke kan lida”?
Sedan man påbörjade efterspaningar efter den åttaårige pojken har Guardia Civil arresterat fyra personer för brott som är relaterade till utnyttjanden av barn. Ingen av dessa har dock haft någon koppling till Yeremi.
Polismyndigheterna låter meddela att de också bevakar en annan person i närområdet som tidigare har straffats för pedofili. Polisen avfärdar inga alternativ, utan fortsätter sina undersökningar, skriver ABC.


Madeleines föräldrar vill ha europeiskt söksystem för försvunna barn
Den 10 april bad föräldrarna till den försvunna flickan Madeleine McCann den europeiska unionen att sätta upp ett gränsöverskridande varnings- och söksystem för bortrövade barn. Kate och Gerry McCann efterfrågar ett system som skulle bistå med information om ett försvunnet barn till massmedia, gränsmyndigheterna och polismyndigheter runt om i Europa.

Enligt tidningen ABC, bad föräldrarna de europeiska medlemsstaterna att införa varningssystemet och de insisterade på dess betydelse.
”Låt oss inte vänta tills ännu ett barn försvinner och ännu en familj får lida så som vi har gjort, bara för att vi inte lyckas komma överens om ett europeiskt samarbete i den här frågan”.
McCanns insisterar också på behovet av en europeisk ”helpline”som gäller över hela kontinenten.

I USA finns ett liknande varnings- och söksystem, det så kallade ”Amber alert”. Systemet, har enligt familjen McCann, hjälpt till att finna 68 kidnappade barn under år 2007 och flera hundra under de senaste fem åren. I USA har varje stat sitt eget varningssystem och en del av dessa har ett regionalt samarbetsavtal.
Förra året föreslog Europakommissionen en europeisk telefonhjälp linje för kidnappade barn, men denna har ännu inte verkställts. EU-ministrarna och det Europeiska parlamentet har tidigare diskuterat möjligheten om ett europeiskt larmsystem, men ärendet gick inte vidare då det enligt den brittiske EU delegaten Edward McMillan-Scott ”inte fanns något större medvetande angående behovet av något liknande”.

Tre EU länder – Storbritannien, Frankrike och Grekland – har egna varnings- och söksystem för försvunna barn. De fem gångerna som det användes i Frankrike under förra året, var samtliga fem barn återfunna, enligt Gerry McCann.
Kate och Gerry McCann håller fortfarande hoppet vid liv om att hitta deras lilla flicka, som bortrövades bara några få dagar innan hennes födelsedag i maj 2007.
”Vi hoppas fortfarande eftersom det inte finns några bevis överhuvudtaget som pekar på att Madeleine har skadats.”
Gerry McCann meddelade att familjen inte skulle återvända till Portugal den 3 maj, 2008, årsdagen av dotterns försvinnande.Många människor visar sitt engagemang i sökandet

Många människor visar sitt engagemang i sökandet


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255