Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Golfen tar steget in i högteknologins tidsålder - och tar hjälp av militärradar

Annons - Svenska magasinet
”Sverige har idrottskultur, däri ligger mycket av Sveriges sportsliga framgångar”, säger Rickard Lindberg som under Open de Andalucia coachade Magnus Carlsson från Västerås

”Sverige har idrottskultur, däri ligger mycket av Sveriges sportsliga framgångar”, säger Rickard Lindberg som under Open de Andalucia coachade Magnus Carlsson från Västerås

Golfen tar steget in i högteknologins tidsålder - och tar hjälp av militärradar

2008-04-01

Av 144 startande i Europatourtävlingen MAPFRE Open de Andalucia på Aloha var hela 16 svenskar. Det blev tre svenska placeringar bland de sex bästa. Ur svensk synvinkel fanns det alltså ett och annat att glädja sig åt


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Samtidigt visar andra resultat att återväxten inom svensk golf är bra. Faktum är att Sverige och Norge har dominerat i världsmästerskapen för spelare upp till 18 år de senaste åren, vilket gör att britter, amerikanare och andra från stora golfnationer frågar sig vad som händer uppe i kalla, mörka Norden.
På plats vid Aloha-tävlingen var Rickard Lindberg, coach för pojklandslaget. I förrfjol vann Norge med Sverige på andra plats. I fjol var det ombytta roller med Sverige som etta och Norge som god tvåa.
-Årskullarna 1988 och 1989 har varit riktigt bra vilket har visat sig i mästerskapen, säger Rickard Lindberg.

Handplockas till läger
Rickards arbete går ut på att se vad spelarna kan prestera och hur de kan utvecklas. Målsättningen är att ta medalj på samtliga mästerskap. I år väntar VM i Japan kring midsommar och därefter EM i Slovenien i juli.
Pontus Widegren, Daniel Jennevret, Björn Åkesson och Jesper Kennergård vann fjolårets VM och blir intressanta namn att hålla ögonen på. Kvartetten tillhör svensk golfs framtid i tävlingssammanhang.
Under Rickard Lindbergs ledning arrangeras ett antal läger ett år innan de stora mästerskapen. Unga lovande spelare som kan bli aktuella för mästerskapen handplockas för att bearbetas. Experthjälp med spetskompetens och Rickard för samtal med spelarnas personliga tränare för att skapa sig en bild vad de behöver jobba på.

Idrottskultur
-Sverige har en jättebred talangverksamhet med utbildningar och läge. Ett antal delmål sätts upp, mål som måste klaras av. Cirka 30 pojkspelare får ta del av denna satsning. Samtidigt är Scandia junior tour som börjar i maj och pågår till september en ypperlig möjlighet för lovande ungdomar att skaffa sig erfarenhet.
Men som i många andra blågula idrottssammanhang hyllar Rickard Lindberg Sveriges idrottskultur. Det finns en ideell verksamhet inom den svenska idrottsrörelsen som ligger bakom svenska sportsliga framgångar på världens idrottsscener.
-Att vi sedan har mörker, kyla och snö kanske inte är så negativt. Säsongen för golfarna blir kortare med en betydligt starkare motivation för att spela golf när det äntligen blir dags fört spel, analyserar Rickard Lindberg.

Förutsättningar
Med vid Aloha var även Walter ”Walle” Danewid och Johan Hampf. ”Walle” har det övergripande ansvaret för samtliga fyra svenska amatörlandslag. Sedan har varje landslag sin egen coach. Johan är utbildningschef vid PGA för tränare, med säte i Halmstad. På golfklubbsterrassen fick Svenska Magasinet ett samtal med ”Walle” och Johan kring hur de bästa förutsättningarna skapas.
-Miljön är viktig, är miljön den rätta går det betydligt enklare att arbeta. Vår uppgift är att skapa de bästa värderingarna, att stå upp och säga till spelarna vad som krävs, lära dem sätta upp prestationsrelaterade mål, förklarar Johan Hampf.

Tre pelare
Johan talar om ödmjukhet under samtalet, hur de ansvariga styr tränarkåren rätt vilket kommer att ha effekt på allt. Den fysiska biten har kommit att spela en allt större roll inom golfsporten kopplat till den mentala biten.
-Vi talar mycket om känsla. En spelare kan säga att just nu känns allt så bra, därför går spelet prima. Men varför känns det bra, det är frågan som tränarna ska sätta sig ned och prata med sin elev om. Det är viktigt att skapa förståelse för de mentala aspekterna, menar ”Walle” Danewid.
Golf handlar om koordination, styrka och smidighet. Dessa tre pelare är stommen i golfbygget. Lägg till mental styrka, vinnarskalle och vilja då kommer man långt. En ung Tiger Woods lär en gång ha svarat på frågan vad som är hans mål: ”Jag ska bli bäst, sedan ska jag bli bättre”.

Militärradar
Golfsporten tar steget in i teknologins tidsålder. ”Trackman” är namnet på en radar som mäter allt. Uppfinningen är dansk och kommer från militärindustrin. Det handlar om en så kallad dopplerradar som mäter allt i realtid, bollens spinn till klubbans sving och rörelser.
-Golf befinner sig i en mycket intressant högteknologisk utveckling. Här måste tränarkåren följa med och hålla sig så nära verkligheten som möjligt.
Samtidigt krävs det balans. ”Walle” sätter upp ett varningens finger så att inte en spelare ”tänker sönder sin karriär”.
-Det kan bli att en spelare gör allt för att finna den perfekta tekniken. Med resultat att hon eller han drunknar i spekulationer.

Niclas och Annika
Bland de svenska spelarna hyllar ”Walle” och Johan Niclas Fasth som är ett föredöme i att hantera motgångar, press och att försvara en ledning inför slutrundan. Annika Sörenstam är en annan som har den riktiga bredden.
-När hon beslutade sig för att spela en tävling på herrtouren var det en strategi som hon lade upp. Det var en övning i mental förberedelse inför tävlingarna på damtouren. Den press hon satte på sig själv med spel bland herrarna gav enorma fördelar när det sedan var dags att spela på damtouren, förklarar ”Walle” Danewid.
-När Annika hade spelat med herrarna kunde hon sedan spela var som helst, en damtävling blev som en onsdagstävling. Annika är en mycket smart tjej.

Om man jämför gårdagens stjärnor med dagens, vilka är bäst?
-Jag skulle vilja säga dagens. Nu är banorna tuffare, greenerna hårdare, ruffen svårare och pressen liksom konkurrensen större. Visst var Jack Nicklaus en fantastisk golfspelare, men Tiger Woods får nog anses vara ett strå vassare.


Harriet E. Högström Boije från Sotogrande arbetade vid presscentret under tävlingsdagarna. 140 journalister och annat mediefolk bevakade Europatourtävlingen

Harriet E. Högström Boije från Sotogrande arbetade vid presscentret under tävlingsdagarna. 140 journalister och annat mediefolk bevakade Europatourtävlingen

En ren svenskboll under finaldagen, från vänster syns Michael Jonzon, Alexander Norén och Pelle Edberg

En ren svenskboll under finaldagen, från vänster syns Michael Jonzon, Alexander Norén och Pelle Edberg

Thomas Levet vann Aloha-tävlingen efter särspel (Foto: Jorge Andreu)

Thomas Levet vann Aloha-tävlingen efter särspel (Foto: Jorge Andreu)Förbundskaptenen Walter ”Walle” Danewid och Johan Hampf, utbildningsansvarig vid svenska PGA besökte Europatourtävlingen i Marbella

Förbundskaptenen Walter ”Walle” Danewid och Johan Hampf, utbildningsansvarig vid svenska PGA besökte Europatourtävlingen i Marbella


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255