Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sönerna som tar över i golfdalen

Annons - Svenska magasinet
Sonen Joakim tar över på The Restaurant efter Christer och Agneta Nerman

Sonen Joakim tar över på The Restaurant efter Christer och Agneta Nerman

Sönerna som tar över i golfdalen

2005-05-03

Den andra generationens Spaniensvenskar är på väg att ta över. De kom till Costa del Sol med sina föräldrar. De är välutbildade och språkkunniga. De går i sina föräldrars fotspår


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Ulf Hessedahl, 34 år, och Joakim Nerman, 29 år, är på väg att ta över. De kom till Spanien med sina föräldrar på 80-talet. De har skolats in i sina pappors yrken.

Från tio år
Ulf var runt 10 år när han kom till Costa del Sol med sina föräldrar. Han tog motsvarigheten till realexamen vid Calpe college. Blev civilekonom efter studier vid Florida Atlantic University i Florida.
Joakim har en affärsmässig utbildning i grunden och studerat hotellmanagement i Schweiz. Han har varit med från starten 1986, tio år gammal när pappa Christer öppnade kvarterskrogen ”La Pico” i San Pedro de Alcantarra. Verksamheten flyttades senare till El Girasol i Nueva Andalucia.
1990 blev det The Restaurant på Los Naranjos Golf Club vilket kändes som att få komma hem för familjen Nerman. Från 1970 och fram till flytten till Solkusten serverade Christer Nerman otaliga golfmål på Bokskogens Golfklubb utanför Malmö.

Lovande golfjunior
Golfsporten är synonymt med många svenskar som slagit ned sina bopålar i Nueva Andalucia. Så är det också med Joakim och Ulf.
Ulf var en gång i tiden en av kustens mest lovande junior. Aloha-medlemmen tävlade i de spanska juniormästerskapen. Joakim spelar gärna golf om han inte jobbar på The Restaurant på Los Naranjos med 200 green fee-gäster per dag.
-Det är inte vilket jobb som helst. Det är ett sjudagarsjobb att ha golfrestaurang på Solkusten jämfört med Sverige som är mer säsongsbetonat, säger Joakim Nerman som dessutom ska bli pappa i augusti. En dotter är på väg.

Nöjda gäster
För pappa Christer, 60 år, stundar lite lugnare tider även om han kommer att synas i kulisserna på The Restaurant även i fortsättningen.
-Det går inte bara att lägga av. Framöver blir jag lite mer av en konsult i verksamheten som ska stötta sonen och sonhustrun, säger Christer som kan se tillbaka på många fina år.
-Det bästa är alla nöjda gäster vi haft under årens lopp som verkligen har uppskattat vårt arbete och vår mat inte minst. Det roligaste just nu är att sonen ska ta över, analyserar Christer Nerman och Joakim fyller i:
-Jag ska göra mitt bästa och fortsätta på det som mina föräldrar har byggt upp under 15 år. Men jag känner ingen press, det blir en naturlig övergång.

Försökte ”rymma”
Joakim erkänner å andra sidan att han har försökt att ”rymma” från branschen vid tre tillfällen. Men efter ett tag var han tillbaka i restaurangmiljön.
-Det går inte att släppa. Det är kul och inspirerande att jobba på en golfrestaurang. Menyn måste bestå av ett mellanting som passar alla, från husmanskost till internationella rätter.
Papporna Kjell och Christer talar sig varmt om alla kändisar och vänner som de har haft som kunder. Från Sean Connery till Peter Forsberg. Mats Sundin, Patrik Sjöberg, Ace of Bace och Emma Sjöberg är andra gäster på restaurangen.
-Vi glömmer aldrig när Dolph Lundgren dansade flamenco, säger Christer och skrattar.

Besviken
Ulfs pappa Kjell startade mäklarföretaget Andalucia Development tillsammans med sin dåvarande partner Rolf Lindberg. Från början jobbade Kjell och Rolf på ett annat företag.
Kjell gav dem en affärsidé. Det slutade med att han och Rolf inte längre fick plats på deras kontor vilket gjorde att de startade Andalucia Development vid Centro Comercial Plaza. Kjell har satt tryggheten i främsta rummet. Några vidlyftiga satsningar har aldrig varit aktuellt.
-Vi är ganska få som jobbar på kontoret. Jag jobbar mindre och Ulf jobbar mer…, säger Kjell.

Ljuspunkter
Ulf har skolats in i företaget. Genom försäljning, uthyrning, service, städ och mycket annat. Han har en bra grund att stå på.
När vi träffar far och son Hessedahl har vi passerat vintersäsongen. Fastighetsmarknaden har stagnerat en aning men Kjell och Ulf ser ljuspunkter i tillvaron.
-De dyra objekten har det tuffast. Intresset för radhus och lägenheter håller i sig och det är bra drag efter objekt i mellanprisklassen 300.000 till 400.000 euro, säger Kjell och Ulf nickar instämmande.
-Den som vill sälja till ett realistiskt pris har inga problem att hitta köpare.
Bra investering är alltid villatomter, säger far och son Hessedahl.
På andra sidan Nueva Andalucia förbereder far och son Nerman för lunchruschen. Dagens första green fee-gäster är på väg in.

 ”Jag jobbar mindre och Ulf jobbar mer”, säger Kjell Hessedahl

”Jag jobbar mindre och Ulf jobbar mer”, säger Kjell Hessedahl


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255