Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Mer om Spansk Brandy

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Mer om Spansk Brandy

2008-03-05

Brandy destilleras av vin som har fått jäsa till mellan 8 och 11 procent. I Spanien kallas de klassiska enkelpannorna för alquitaras, och de rymmer ca 2 500 liter vin som antingen värms av en öppen eld eller med hjälp av ånga


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

Ett fåtal enklare brandys destilleras endast en gång medans den bästa brandyn destilleras två gånger. Efter den andra destillationen separeras den färdiga alkoholens olika delar. Den första och den sista delen tas bort så att den högklassiga spriten (hjärtat) tappas på ekfat för lagring. Denna sprit ligger på en alkoholhalt av mellan 50 – 70 procent och kallas holandas. Ju högre andel holandas, desto bättre kvalitet och karaktär får den färdiga brandyblenden. De kvalitets-orienterade producenterna använder sig enbart, eller nästan enbart, bara av denna så kallade holandas. Denna högkvalitativa holandas används även som beståndsdel och är en viktig krydda i billigare blandningar där den ger mer arom och komplexitet till mer neutrala brandyn.
Det mesta av den brandy som marknadsförs som ”solera reserva brandy” eller ”solera gran reserva” är av holandas-typ.

Den brandy som destilleras i de mera fabriksmoderna så kallade kollonpannorna når en alkoholhalt motsvarande mellan 70 och 94,8 procent och blir mycket mer neutrala. Denna typ av brandy kallas destilado och får också ingå i spansk brandy. Som ni förstår så ju större andel destilado som ingår i blenden desto enklare är brandyn.

Volymbrandyn har sin druvbas från La Mancha och Valdepeñas vilka destilleras framförallt i kolonnpannor, men undantag vad gäller kvalitet före kvantitet finns. Basviner som destilleras i kolonnpannor går snabbt och vid hög temperatur. Alkoholhalten blir då över 80 procent vilket leder till att det blir färre andelar aromatiska föreningar än i den klassiska brandyn som destilleras i enkelpanna. Och inte nog med det har ni sett en enkelpanna i härligt fin koppar? Jämför isåfall den med en kolonnpanna, som ser ut som vilken stålcistern som helst. Enkelpannan andas charm och hantverk medan kolonnen är opersonlig fabrik. Du har kanske haft en liten enkelpanna själv förresten, då vet du vad jag talar om.

Den mesta brandyn från Katalonien destilleras däremot två gånger i enkelpannor som på gammalt cognacssätt. Där ligger också förebilden. Kataloniens svalare klimat och bättre ”druvmaterial” gör också deras brandy elegantare och mera lik cognac än brandyn från södra Spanien. Men, hemska tanke, målet är aldrig att göra cognacsliknande sprit, utan en mera rund och mjuk brandy med mildare syra. De mest framträdande producenterne i Katalonien är Torres och Mascaro bägge arbetar strikt med nogranna druvurval, noggrann vinifiering och dubbel destillation i enkelpannor av koppar.

Jag skulle kunna skriva massor om spansk brandy. Men utrymmet tillåter inte det, så det kommer på något annat sätt och vid något annat tillfälle. Några småsaker bara; det finns brandys för alla smaklökar, allt från torra syrliga till söta krämigt liköriga, allt beroende på druvbas, ekfatslagring och mycket mera.

Men viktigast av allt: Värm aldrig brandyglaset när du skall servera dig ett glas. Värmen får alkoholen att avdunsta, alkoholen är en smakbärare och behövs i drycken för att lyfta dess hela personlighet. Håll däremot ömt om kupan och låt energin från din handflata förflytta sig till brandyn i glaset så att drycken blir i det närmaste kroppstempererad.
Salud!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255