Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”Det nya Andalusien”

Annons - Svenska magasinet
Las Brisas - en av flera kvalitetsbanor i Nueva Andalucia

Las Brisas - en av flera kvalitetsbanor i Nueva Andalucia

”Det nya Andalusien”

2005-05-03 00:00:00

Det har det kaxiga namnet Nueva Andalucia, ”det nya Andalusien”. Man kan undra vad det är för fel på det gamla, det vill säga regionen Andalusien. Vad skulle göras i Nueva Andalucia som inte hade gjorts i regionen?


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

José Banús är känd för mycket. Framför allt för att det var han som byggde mest och flitigast på Francos gravmonument utanför Madrid.
Det är även han som ligger bakom fritidshamnen med samma namn. En gång i tiden ägde han hela det landområde som vi i våra dagar kallar för Nueva Andalucia. Namnet kommer av att golfbanan Las Brisas tidigare gick under namnet ”Club de Golf Nueva Andalucia”.
Golfbanan bytte namn och Nueva Andalucia blev i stället ett av Solkustens finaste bostadsområde med ordning och reda i gatubilden.

Aloha
Från början var det billigt precis som Spanien i övrigt. Antalet mäklarföretag var få och kunde räknas på ena handens fingrar. På 1970-talet fanns det ett 40-tal radhus kring Aloha. I övrigt var Nueva Andalucia ett obebyggt område med enstaka villor.
Numera är kanske fastigbranschen den hetaste verksamheten i området. Kring Centro Comercial Plaza finns det cirka 20 mäklarföretag. Svenskägda Andalucia Development var bland de första som flyttade in när köpcentret stod klart.

36.000 kronor
Kjell Hessedahl från Västerbotten och Åsele är den som minns. Han köpte sin första bostad 1978. Efter några år flyttade familjen till Solkusten och Kjell började som mäklare.
-Det var en handfull mäklarfirmor i området när jag kom. 1974 kostade en bostad med två sovrum 36.000 kronor, tre sovrum gick för 42.000 kronor, minns Kjell.
Nu är det andra tider. Det är som att marknaden har blivit fartblind. Priserna har trissats upp. Servicen har inte alltid hängt med.
-Jag förstår att människor reagerar. Som köpare har man rätt att kräva bättre service till dagens priser.

Villakvarter
Nueva Andalucia ger ett fridfullt idylliskt intryck. Höghusen är lätträknade medan villakvarteren är desto fler. Befolkningen är internationell.
”Det nya Andalusien” har utvecklats i en gynnsam takt. I över 25 år har svenskar vallfärdat till Nueva Andalucia. De första slog sig ned i La Campana-kvarteren.
Införselreglerna i hur mycket pengar man fick ta in i Spanien stämde med priset på lägenheterna i La Campana. Kvarteren kom att domineras av svenskar.

Trygghet och säkerhet
Nueva Andalucia är en småstadsidyll, säger de flesta som vi träffar. Trots illegala invandrare, en och annan lycksökare och vissa kriminella element trivs de flesta förträffligt i området.
-Visst finns det störande personer, men i stort sett är Nueva Andalucia ett lugnt och fridfullt område. Polisen gör ett bra jobb, säger en svensk dam i 60-årsåldern.
Kjell Hessedahl, fastighetsmäklare med företaget Andalucia Development, talar om trygghet, säkerhet och infrastruktur, viktiga bitar som gör Nueva Andalucia till den plats det är i dag.
-Det var tidigt en bra infrastruktur med vägar och belysning. Lägg till ett svenskt eller skandinaviskt näringsliv som många svenskar såg som en klar fördel när de tänkte köpa bostad på Solkusten.

Dragplåster
Det finns flera gemensamma nämnare varför svenskar har valt Nueva Andalucia. En av dem är mer framträdande än de övriga, nämligen golfen. Det började med golfsemester, fortsatte med bostadsköp och flytt till Spanien.
Golfen är ett dragplåster. Nueva Andalucia är en tummelplats för svenska golfspelare. Navet i svenskhjulet är Los Naranjos. Andra poppisbanor är Las Brisas, Aloha, La Quinta och La Dama de Noche. Tillökning väntas inom kort då urbanisation Magna öppnar en niohålsslinga.

Träff på banan
-När vi startade vår verksamhet koncentrerade vi oss på golfspelare. Vi annonserade i golftidningar, budskapet var att ska de träffa oss får de komma till golfbanan, säger Kjell och åsyftar på sig själv. Många affärer har gjorts upp på golfbanan.
Andalucia Development stod som arrangör av en egen golftävling under många. Mellan jul och nyår spelades turnering på Aloha med upp emot 250 deltagare. Det var ett jätteevenemang, det största på Aloha vid den tiden.

Nueva Andalucia på minuten

Tjurfäktningsarenan.
Här har det inte varit någon tjurfäktning på flera år. Den står där till ingen nytta. I mars såldes anläggningen till nya ägare. Det spekuleras i att det kan bli köpcentrum eller någon form av konferensanläggning på området.
Centro Comercial Plaza. Tomt och ödsligt på kvällarna, då drar fritidshamnen Puerto Banus. Under dagtid är det bättre på fart på Centro Plaza, men bäst är det på lördagar då Centro Plaza blir en livlig knutpunkt tack vare marknaden. Då är det full kommers bland stånden runt tjurfäktningsarenan. Av kustens marknader lär den i Nueva Andalucia hålla bäst och högst kvalitet. På Centro Plaza finns många svenska företag etablerade.
Restauranger. Köket i Nueva Andalucia är internationellt. Här hittar du allting från bra asiatisk mat till Frödings ostkaka.
Posten. Det lilla posthuset i Nueva Andalucia är ett kapitel för sig. Det är förresten hela ”postgatan” och kvarteren runt omkring. Under dagtid ett idylliskt bostadsområde, övrig tid ett syndens näste. Det finns många skräckexempel då det gäller postgången i Nueva Andalucia. En svensk berättar för mig att det tog åtta veckor för ett lokalbrev att komma fram. Brevet var skickat från Nueva Andalucia och skulle till en adressat i samma område! En annan brevmottagare berättar att han fick en annans persons brev, instoppat i hans brev.
José Banús. Mycket av det som byggdes från början i Nueva Andalucia bar José Banús signum. Det var han som ägde marken, det var han som ägde byggbolagen. Señor Banús stod bakom Las Brisas golfbana, fritidshamnen plus mycket annat.Nueva Andalucia ger ett fridfullt idylliskt intryck.

Nueva Andalucia ger ett fridfullt idylliskt intryck.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255