Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Dolores Vazquez får 120.000 euro i skadestånd - Hur mycket är lidande värt?

Annons - Svenska magasinet
Dolores ”Loli” Vazquez, häktades och dömdes felaktigt för mord

Dolores ”Loli” Vazquez, häktades och dömdes felaktigt för mord

Dolores Vazquez får 120.000 euro i skadestånd - Hur mycket är lidande värt?

2008-03-05

Dolores Vazquez, kvinnan som först dömdes för mord i det omtalade ”Wanninkhof-fallet”, får 120.000 euros i skadestånd. Det är myndigheterna pris på den felaktiga domen


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det är rikstidningen ABC som skriver om skadeståndet i fallet som under fem år rullades upp i medier över hela Spanien. Dolores ”Loli” Vazquez, en galiciska kvinna bosatt på Costa del Sol, greps, häktades och dömdes felaktigt för mord och får nu, efter ett och ett halvt års korståg mot staten, 120.000 euros för skada och värk som händelsen orsakat henne.
Kan denna summa motsvara det lidande som denna kvinna gått igenom på grund av ett juridiskt fel, undrar hennes advokat Pedro Apaletegui i en interju i ABC. Han anser att svaret på den frågan är nej, skadan är oersättlig och han anser att skadeståndet är löjligt. Rättsväsendet menar dock att detta är summan som de ska betala ut för att ha gjort fel.

Förlorade jobb och anseende
När Dolores fängslades för Wanninkhof fallet förlorade hon sitt jobb inom hotellbranschen, där hon hade ett bra jobb och gott anseende. Under flera år lyckades hon inte gå vidare. Inga jobberbjudanden fanns till hands och hon klarade sig endast tack vare familjens hjälp. De 17 månaderna som hon satt fängslad i ökända Málagafängelset i Alhaurin de la Torre, var en stor börda, för ”Loli”, som hon kallas av sina närmaste.
Justitiedepartmentet har erkänt att det begåtts ett misstag i fallet ”Wanninkhof”. Den juridiska övermyndigheten, som studerat Vazquez yrkan på rättelse, enades emellertid i december om att det inte skett något onormalt i utredningen kring hennes frihetsberövande, fängslande och domen. I statsrådets sista yttrande, som publiceras inom kort pekar inte heller resultatet ut Justitiedepartementet, som har det sista ordet.

Dom ogiltigförklarades
Dolores Vazquez greps av Guardia Civil år 2000 misstänkt för mordet på den unga Mijasflickan Rocio Wanninkhof, 19 år. En jury förklarade henne skyldig för mordet på den unga flickan och dömde henne till 15 års fängelse. Den andalusiska högsta domstolen ogiltigförklarade domen då de ansåg att juryns utslag inte var tillräckligt grundat och krävde att rättegången skulle genomföras på nytt.
I september 2003, arresterades britten Tony Alexander King misstänkt för mordet på den unga flickan Sonia Carabantes. Brittens DNA hittades på fimpar som plockats upp där Rocio Wanninkhof mördats och britten erkände. Dolores Vazquez släpptes efter 17 månaders frihetsberövande.

Misstag i utredningen
Under Wannikhof rättegången mot britten Tony Alexander King, i Malaga tingsrätt, erkände flera poliser ur Guardia Civil att det begåtts flera misstag i förundersökningen. En kriminalkommissarie i utredningen försäkrade att den första undersökningen var grundligt genomförd, även om det var möjligt att det fanns vissa fel i dens inriktning. Samma kommissarie underströk att ”objektiva spår såsom organiska rester som man fann på brottsplatsen och i det område där man hittade offret, anklagar King och frikänner Vazquez”.
Trots dessa möjliga fel i den första utredningen, som genomfördes då man anhöll Dolores Vazquez, påpekade polisagenten att om de DNA spår, som man tog från fimparna som hittades där Rocio försvann, hade lett dem till Tony King 1999 hade utredningens slutsatser varit annorlunda, skriver ABC.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255