Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Snart dags för deklarationen

Annons - Svenska magasinet

Snart dags för deklarationen

2008-02-06

Av Bo Wennertorp vid den svenska revisionsbyrån Global Accounting SL, Marbella e-post: [email protected]


Version för utskrift Skicka till en vän

Sverige:
I Sverige skall alla som är skattskyldiga deklarera sina inkomster för 2007 senast den 5 maj 2008. De som bor utomlands men som skall deklarera i Sverige får automatiskt anstånd till den 2 juni 2008. Nytt i årets deklaration är att förmögenhetsskatten försvunnit. I de kontrolluppgifter du får kommer dock förmögenheten att finns angiven. Nästa år är den uppgiften borta. Nytt i år är även att du får uppskov med betalning av reavinster på fastighetsavyttringar även om den nya bostaden är belägen i tex Spanien. From inkomståret 2007 får du göra avdrag för hushållsnära tjänster.
Förtryckt deklaration brukar skickas ut runt den 15 mars.
Om du misstänker att du får restskatt med över 20.000 kr bör du fyllnadsinbetala senast den 12 februari 2008.

Spanien:
Den som är resident i Spanien skall för år 2007 deklarera sina inkomster senast den 30 juni 2008. Du kan ej deklarera före den 1 maj 2008. Deklarationsblankett kan köpas på närmaste skattemyndighet. För de svenskar som bor i Spanien är det oftast fråga om svensk pension och arbetsinkomster från Spanien som skall deklareras.
Svensk pension deklareras med bruttobeloppet. Den svenska SINK skatten är ej avdragsgill i Spanien. Den får istället återkrävas från Sverige när du visat att du deklarerat pensionen i Spanien.
I princip är alla inkomster skattepliktiga. Ett undantag är emellertid pension du erhållit från offentlig anställning. Den är endast skattepliktig i det land där du varit offentligt anställd.
Du kan göra en del avdrag. Dels får man avdrag för försörjningsbörda. Avdrag fås i princip för alla som bor i ens hushåll. Det kan vara minderåriga barn, svärföräldrar etc.  Vidare får man avdrag om någon i familjen är handikappad med minst 33 %. Räntor och amorteringar på lån som avser permanentbostad får göras. Beloppet är dock inte så stort. Avdrag får även göras för under året erlagd pensionsförsäkringspremie. Det finns ett tak för avdraget. Men avdraget är mycket mer generöst än i Sverige. Avdrag för resor till och från arbetet finns ej i Spanien. Makar kan välja mellan sär- och sambeskattning. Förmögenhetsskatt finns i Spanien men utgår för de flesta med noll eller i vart fall ett mycket lågt värde.
När du upprättat din deklaration måste du räkna ut skatten. Deklarationen inlämnas på valfri bank och du måste då betala minst 60 % av restskatten. Resterande 40 % måste betalas senast runt den 30 oktober. Om du istället skall få tillbaks skattepengar kan du lämna in blanketten på närmaste skattekontor. Återbetalning brukar ske ganska snabbt.
Självklart kan du få hjälp av en erfaren revisor eller advokat med att upprätta din deklaration.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255