Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

På klassisk spionmark bland vrakplundrare, smugglare och sjömän

Annons - Svenska magasinet
Hotel Reina Cristina blev tillhåll för tyska och italienska spioner. Flera av rummens toaletter gjordes om till mörkerrum för framkallning av film

Hotel Reina Cristina blev tillhåll för tyska och italienska spioner. Flera av rummens toaletter gjordes om till mörkerrum för framkallning av film

På klassisk spionmark bland vrakplundrare, smugglare och sjömän

2008-02-06

Välkomna till sjöfartsstaden Algeciras. Vi befinner oss mellan Málaga och Cádiz, cirka 15 kilometer från Iberiska halvöns sydligaste punkt och cirka 10 kilometer från Gibraltar.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Algeciras, som grundades av morerna 713, var ett tillhåll för spioner under spanska inbördeskriget och andra världskriget. Hitler ville ha Gibraltar och bevakningen av klippan och sundet mellan Atlanten och Medelhavet hade hög prioritet. Hotel Reina Cristina med 188 rum blev ett tillhåll för spioner.

Stämningsfullt
Hitler och Franco blev aldrig bästa vänner. Vid ett möte nära franska gränsen i Irún i Hitlers järnvägsvagn den 23 oktober 1940, avvisade Franco i tio timmar Hitlers krav på att få marschera mot Gibraltar. Även kravet på utlämning av spanska judar avvisades.
Däremot ställdes lyssnarposter till förfogande för tyskt spionage. Ett sådant var Hotel Reina Cristina på Paseo de la Conferencia i Algeciras som snart betraktades som ett bra tyskt värdshus.
Det blev ett tillhåll för framför allt tyska och italienska spioner. Flera av rummens toaletter gjordes om till mörkerrum för framkallning av film.
Hotel Reina Cristina 2008 är ett stämningsfullt hotell. Här har gäster som Federico Garcia Lorca, Franklin D. Roosevelt, Don Juan Carlos och Doña Sofia, Charles de Gaulle, Orson Welles, Ava Gardner och Rock Hudson tagit in.
Ur högtalarna strömmar soft musik från 1940-talet. När jag slår mig ned i mjuka fåtöljer och betraktar inomhusmiljön i hotellet är det lätt att skapa sig tanken hur det har tisslats, tasslats och utbytts information mellan spioner som glidit omkring bland alla de pelare som är liktydigt med detta mycket vackra hotell.

Inbyggd patio
Hotellets stora inbyggda patio är fantastiskt läcker. Hela anläggningen med sin arkitektur och historia skulle göra sig väl i vilken James Bond-film som helst. Jag sluter ögonen och i en tidsmaskin färdas jag tillbaka till 1940-talet. Det snackas om Gibraltar, om hur tyskarna vill tåga igenom Spanien för att inta den brittiska kolonin på andra sidan om Algecirasbukten, vid inloppet av Medelhavet.
Hitler själv sa att han hellre gick till tandläkaren än möta Franco igen. Och vi vet ju hur kriget slutade. På Gibraltar vajar fortfarande Union Jack och klippan har i stället blivit en vass sten i Spaniens sko. 1969 stoppades färjorna från Algeciras och Francisco Franco stängde gränsen till Gibraltar. Gränsen öppnades återigen 1982.

Smuggling
Det sägs att Algeciras är synonymt med livlig smuggling av droger och människor. Tidigare hände det att svenska medborgare åkte fast. Importerad ”choklad” bör man vara särskild försiktig med.
Enligt Ingbritt Roche, Ambassadråd, i Madrid så har situationen blivit bättre. I skrivande stund sitter ingen svensk medborgare frihetsberövad i Algeciras. Vi svenskar har blivit varnade så många gånger att inte vara alltför hjälpsamma och ta paket med oss från främlingar i Marocko för att sedan posta det i Spanien. En del gripna gav tidigare denna något luddiga förklaring när det kanske i stället var ett frivilligt uppsåt som låg bakom ”transporten”. Totalt sett i Spanien sitter elva svenska medborgare frihetsberövade.
Den illegala exporten söderut från Algeciras gäller nystulna bilar. Det gäller lyxåk som stjäls i Europa för att sedan lackeras och omregistreras i något land i Nordafrika.

Vrakplundrare
Senare tiders vrakplundrare har blivit en nagel i ögat för spanska myndigheter. Spansk polis har utökat bevakningen i Algeciras för att hålla koll på dem som är på jakt efter sjunkna skatter på havets botten. Gibraltar sund räknas till ett av de intressantaste områdena i världen.
Under fjolåret hittade det Floridabaserade företaget Odyssey Marine Exploration ett gammalt fartyg på botten med en last värd motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor. Spanien gör anspråk på den värdefulla lasten och hävdar att fartyget är HMS "Sussex" som sjönk nära Gibraltar 1649.
Debatten har blivit infekterad efter att spansk polis bordat "Ocean Alert", fartyget som tillhör det amerikanska företaget. Lasten är på över 17 ton silver- och guldmynt, och ska enligt Spanien vara en del av det spanska kulturarvet.

Lagbrott, enligt Spanien
"Ocean Alert", ingår i Odysseys expeditionsflotta, bordades på internationellt vatten utanför Gib¬raltar, varefter spanjorerna tvingade kaptenen ombord att köra till hamnstaden Algeciras. Där genomsöktes fartyget samtidigt som den spanska polisen beslagtog elektronisk utrustning ombord.
Enligt en talesman för Odyssey är man mycket irriterad över spanjorernas agerande och man hävdar att bordningen samt färden till Algeciras skedde under hot om handklovar och arrest. Enligt spansk polis har man agerat utifrån misstankar om "lagbrott som rör Spaniens historiska arv".
Enligt uppgifter i medier hittade inte spanjorerna något ombord på "Ocean Alert". Företaget flög fyndet snabbt till USA, skatten befinner sig nu gömd på en "säker plats".

Sjöfart
De flesta svenskar jag frågar på Solkusten vet inte så mycket om Algeciras. Kommunen har omkring 113.000 invånare och det mesta kretsar kring sjöfart. Algeciras har Medelhavets nästa största hamn och är det stora avstampet mot Marocko, regelbundna färjelinjer till både Tanger i Marocko och den spanska enklaven Ceuta på andra sidan Gibraltar sund. Sedan handlar det mesta om frakt till sjöss.

Från arabiskan
Namnet uttalas nära på som den arabisktalande nyhetskanalen med huvudsäte i Qatar och som grundades 1996. Namnet Algeciras kommer från arabiskans al-jazîra ’halvön’, från vilket även namnen Alger och Al-Jazira kommer.
Algeciras har haft stor betydelse som hamnstad allt sedan antiken. Under Napoleonkrigen fanns här en stor spansk flottbas, och ett antal sjöslag utkämpades med styrkorna baserade i det brittiska Gibraltar tvärs över bukten. Under Falklandskriget försökte den argentinska militären skicka några Montoneros att sabotera de brittiska militärbaserna i Gibraltar, men misslyckades. Planen kallades Operation Algeciras, berättas det i uppslagsverket Wikipedia.

Sovstad
Det finns en hel del historiska vinklingar att göra i området, sedan är det inte så mycket mer. Algeciras lockar knappast som någon turiststad. Det är mera en sovstad som befolkningen lämnar när de ska ha lite kul.
Vi får en förklaring på spanska som blir ungefär så här på svenska: ”Algeciras är porten ut mot havet, men en port går man ut ifrån och lämnar…”, vilket säger en hel del.
Det finns två stränder på var sin sida av staden. Åker du vidare åt de båda väderstrecken har du surfparadiset Tarifa på ena sidan och golfparadiset Sotogrande med Valderrama österut. Sett till det, så ligger staden bra till. Den slingrande vägen mellan Algeciras och Tarifa måste tillhöra bland de vackraste i Sydspanien och här finns en och annan trevlig fågelart att beskåda.

Paco de Lucía
Det går inte att skriva om Algeciras och utelämna Paco de Lucía eller Francisco Sánchez Gómez som är hans egentliga namn. Han föddes 21 december 1947 i Algeciras, är en spansk gitarrist och framför allt verksam inom flamencogenren.
Han började spela gitarr vid sex års ålder, under ledning av sin far, Antonio Sánchez, och sin bror, Ramón de Algeciras. Först ackompanjerade han andra flamencoartister. 1967 började han som solist och släppte sin första soloskiva.
1973 släppte Paco de lucía spåret Entre Dos Aguas som skulle komma att tillbringa 20 veckor på spanska topplistan, det skulle komma att bli något av ett genombrott for honom även internationellt där han nådde viss framgång.
Hans stora internationella genombrott kom dock 1981 när skivan Friday Night in San Francisco (gitarrtrio med John McLaughlin och Al Di Meola) släpptes, som enligt Paco själv lär ha sålt i över sex miljoner exemplar. Paco de Lucía som numera bor på Mallorca räknas som en av de största personligheterna inom spansk musik under tjugonde århundradet.
Annan populär gitarrspelande artist som kommer från Algeciras är Alejandro Sanz samt kompositören José María Sánchez-Verdú.
Källor för reportaget: Wikipedia, Algeciras kommun, Intervjuer, Algeciras hamnmyndigheter, Svante Löfgren: Spanien inifrån, pacodelucia.org.

Läs mer på:

Algeciras kommun
www.ayto-algeciras.es
Algeciras hamnmyndigheter
www.apba.es
Paco de Lucía
www.pacodelucia.org


I Algeciras är det fruktmarknad varje dag

I Algeciras är det fruktmarknad varje dag

Det har tisslats, tasslats och utbytts information mellan spioner som glidit omkring bland alla de pelare som är liktydigt med detta mycket vackra hotell.

Det har tisslats, tasslats och utbytts information mellan spioner som glidit omkring bland alla de pelare som är liktydigt med detta mycket vackra hotell.

Flygtorn? Nej kontrolltornet i Algeciras hamn

Flygtorn? Nej kontrolltornet i Algeciras hamn

Dags för en vila?

Dags för en vila?

Svenska Magasinet i Spanien


Stadens store son, Paco de Lucía eller Francisco Sánchez Gómez med egen staty

Stadens store son, Paco de Lucía eller Francisco Sánchez Gómez med egen staty


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255