Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Olikheter: Tickande hälsobomb i Málagaprovinsen - men rekordmånga svenskar motionerar

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Olikheter: Tickande hälsobomb i Málagaprovinsen - men rekordmånga svenskar motionerar

2008-01-03

Fler tränar och färre låter bli. Mest växer intresset för styrketräning. I genomsnitt lägger svenska folket strax över 2.000 kronor om året på träning. Det är 60 procent mer än 1998, visar Riksidrottsförbundets undersökning. Men Málagaprovinsen visar dystrare siffror


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

”Om inte invånarna i Málagaprovinsen ändrar livsstil kommer vi att få stora hälsoproblem för en hel generation i framtiden”.
I december gick läkarna i Málagaprovinsen ut och varnade för en tickande hälsobomb. Läkarna kan redan nu se att sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kryper allt lägre ned åldrar. En felaktig kost och alltför lite motion är boven i dramat, enligt läkarna som uttalar sig i dagstidningen SUR.
På gymmet i Fuengirola säger en svensk utbytesstudent till mig:
-Maten hos min spanska värdfamilj är så fet…

”Skräpmaten”
Vi har hört och läst om den nyttiga Medelhavskosten. Under de senaste decennierna har spanjorernas matvanor förändrats, den så kallad ”skräpmaten” har blivit populär framför allt bland barn och ungdomar. Det i kombination med alltmer stillasittande fritidsaktiviteter har ökat andelen överviktiga barn och ungdomar.
Ovanstående uttalande från läkarna är trist läsning. Om spanjorerna är soffpotatisar är det betydligt muntrare att ta del av färsk statistik från Sverige som visar att antalet soffpotatisar i Sverige blir färre. Allt fler tränar och det är framför allt promenader, följt av gympa, jogging och styrketräning som ligger svenskarna varmast om hjärtat (se statistik nedan).

Styrketräning ökar mest
Undersökningen visar att promenader är den klart populäraste motionsformen. 51 procent, mer än varannan svensk, promenerar minst en gång i månaden. Att gå ut och gå kostar möjligen på men gräver inte hål i plånboken.
-Friska luften är fri och gratis, man behöver bara ett par bra skor för att ta en promenad, säger Ola Stadler, statistiker hos Riksidrottsförbundet.
Jämfört med 1998 är det dock styrketräning som ökar mest. 2006 styrketränade 1,2 miljoner svenskar minst en gång i månaden, att jämföra med 766.000 personer 1998.
-Förr var det folk som var där för att pumpa muskler. Nu är det alla former och storlekar, bägge könen och olika åldrar som styrketränar med målet att undvika framtida skador, säger Ola Stadler till Expressen.

Golfen tappar
Antalet personer som motionerar mer än två gånger i veckan har mellan åren 1998 och 2006 ökat från 2,6 till 3,3 miljoner och de som aldrig motionerar har under samma period minskat från 900.000 till 700.000 personer. Dalmasar och smålänningar är flitigast motionärer, gotlänningar motionerar minst. Unga kvinnor är den grupp där motionsintresset vuxit kraftigast. 1998 tränade knappt var fjärde kvinna regelbundet. Under 2006 gjorde varannan det.
Positiva siffror för RF-basen Karin Mattsson, som i ett pressmeddelande säger:
-Glädjande att svenska folket tycker att det är roligt och viktigt att röra på sig. Idrotten erbjuder fantastiska träningsmöjligheter. Här finns något för alla.
Det finns även motionsformer som rasat radikalt i popularitet. Det är inline (-72 procent), bordtennis (-34), innebandy (-22), segling (-20) och boule (-19). Och golfsporten som också tappar och som inte finns med på TOP 10.

De tio populäraste motionsidrotterna 2006:
1. Promenader
2. Gympa
3. Joggning, löpning
4. Styrketräning
5. Cykling
6. Simning
7. Dans
8. Fotboll
9. Övrig gymverksamhet
10. Stavgång
Källa: Riksidrottsförbundet (TT)

Varför styrketräna?

Elitidrottare gör det, antingen det handlar om ishockeyspelare, simmare, friidrottare, handbollsspelare, fotbollsspelare eller skidåkare. De lägger grunden med styrketräning på gymmet.
Styrketräning bygger upp kroppen, den förbättrar muskelstyrka, koordinationsförmåga, balans och minne. Du bygger upp musklerna som ska bära dig hela livet. Har du svaga muskler får skelettet och dina leder ta stryk.
Under barn- och ungdomsåren ska skelettet byggas upp. Då är det extra viktigt att motionera regelbundet och belasta skelettet för att förebygga benskörhet senare i livet.
Med muskler ökar din metabolism, förbränningen. Du blir starkare, friskare, din vardag blir lättare och du kan till och med bota depression.
Det är inte konstigt att styrketräning är den nya innemotionen. Att träna är som att investera i framtiden. Att investera i hälsan är den bästa investeringen du kan göra.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255