Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ett köp som skakar om Idrottssverige

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Ett köp som skakar om Idrottssverige

2008-01-03

Svenske porrmagnaten Berth Milton i Barcelona köper in sig i AIK Fotboll samtidigt som han åker på en skattesmäll som kan tvinga honom att betala runt 650 miljoner kronor. "Det är rena fantasisummor", säger Berth Milton själv som nu ska ”bädda” in sin porrverksamhet


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det är i en större intervju i Veckans Affärer som Berth Milton avslöjar säljplanerna:
-Porren står för 20 procent av mina tillgångar och 99 procent av min huvudvärk, säger han.
Men i intervjun säger Milton att han först ska ”bädda in” porrverksamheten i ett mainstreambolag inom medieområdet för att göra det mer attraktivt för andra mediebolag.
-Varken Murdoch eller Kinnevik är beredda att köpa oss annars, säger Milton till VA.

Saknar fast adress
Berth Milton står bakom porrimperiet Private Media Group, som värderas till 1,2 miljarder kronor på Nasdaqbörsen. Enligt honom själv lämnade han Sverige för Barcelona 1989. Det anser inte de svenska skattemyndigheterna.
Enligt den svenska myndigheten saknar Milton fast adress i Spanien, driver företag i Sverige - men någon skatt har han inte betalat i vare sig det ena eller det andra landet.
Fram till 2000 hade dessutom Berth Milton en lyxvilla på Värmdö då han sålde den för 25 miljoner kronor via ett bolag registrerat på Gibraltar. Skattemyndigheterna noterar också, uppger Svenska Dagbladet, att Milton fått parkeringsböter i Stockholm på sin Ferrari och stått registrerad på flera andra bilar i Sverige under den skattepliktiga perioden.
”Hade det inte varit porr jag hållit på med hade jag aldrig blivit så attackerad", säger Berth Milton till Aftonbladet apropå Skatteverkets krav.

Process i tio år
Processen mot Milton har pågått i tio år. Enligt Regeringsrätten ska porrmagnaten betala skatt på inkomster på 1,35 miljarder kronor för åren 1995 till 1999, uppger SvD Näringsliv.
Det som återstår är att länsrätten fastställer taxeringen i en dom, vilket enligt SvD gör att det kan ta ett eller två år till innan staten kan håva in pengarna från Berth Milton, som väntas överklaga länsrättens dom.

Avtal
Anders Thylin, chef för processenheten på Skatteverket, tror inte att det sedan ska bli några problem att få Berth Milton att göra rätt för sig - även om porrkungen inte längre finns Sverige.
"Det finns avtal med Spanien och inom EU", deklarerar Anders Thylin i SvD.
Samtidigt har Berth Milton köpt in sig i AIK Fotboll där han nu äger 8,4 procent av aktierna. Det är ett köp som skakat om Idrottssverige. Han planerar att nära fördubbla sitt innehav vilket har fått flera stora sponsorer att hota med att lämna klubben.
Fortsättning lär följa…


Fakta/Berth Milton Jr.
Berth Helmer Milton, föddes 31 juli 1955 i Själevad, Örnsköldsviks kommun, är en svensk företagare i pornografibranschen.
Milton, som är son till fotografen och porrförläggaren Berth Milton Sr. och Eva Ropponen från Finland, växte huvudsakligen upp i Örebro. Efter grundskolan tog han värvning som sjöman och seglade bland annat på Sydamerika. Han ägnade sig därefter åt diverse former av affärsverksamhet i Stockholm (bland annat drev han ett gym och spekulerade i fastigheter) innan han i början av 1990-talet övertog sin fars koncern Private Media Group.
Under sonens ledning har företagsgruppen expanderat kraftigt och är sedan 1999 noterad på den amerikanska NASDAQ-börsen.
2002 lämnade Milton, efter kraftiga ekonomiska förluster, posten som VD men förblev styrelseordförande. Hösten 2003 återkom han även som VD. Han är numera bosatt med sin familj utanför Barcelona.
Den 1 november 2007 berättade han för TV-programmet Insider i TV3 att han äger 10 procent av AIK med hjälp av aktier och att han siktar på en dominerande ägande. Den 20 november korrigerades aktiesiffran formellt från Finansinspektionen till att Milton äger 8,4 % av aktierna och 4,4 % av rösterna.
Källa: WikipediaSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255