Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Här bor bingolottokungen som nu är hästuppfödare och vinodlare

Annons - Svenska magasinet
Cortijo El Robledal andas verkligen andalusisk vildmark. Här finns korkekar, ängsmarker, boskapsskötsel och rovfåglar

Cortijo El Robledal andas verkligen andalusisk vildmark. Här finns korkekar, ängsmarker, boskapsskötsel och rovfåglar

Här bor bingolottokungen som nu är hästuppfödare och vinodlare

2008-01-03

Många drömmer om ett avkopplande liv under Spaniens sköna sol. När Gunilla och Gert Eklund flyttade till Spanien hade de ingen erfarenhet av hästar. Nu driver de stuteri i Casares med över 100 hästar plus en egen vinodling


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson, foto Johan Tingå

Cortijo El Robledal är ett 160 hektar stort område söder om Casares. Anläggningen som inhyser stuteri och vinodling ägs av Gunilla och Gert Eklund. Göteborgarna flyttade hit i början av 2000-talet och har byggt en imponerande anläggning för hästar.

Perfekt underlag
Här finns en stor inomhusanläggning där hästar kan tränas på perfekt underlag även om vädret inte skulle vara det bästa. Underlaget består av en specialsand av silikon som hela tiden håller en rätt konsistens på grund av ett sinnrikt befuktningssystem under mark. Under marken finns rör som ger ifrån sig rätt mängder vatten för att underlaget ska bli det bästa.
-Det är inte billigt, men det lönar sig i längden, säger Gunilla Eklund. Dåligt underlag är många gånger orsaken till att hästar skadar sig och haltar.

Välskapt
Just för ögonblicket när vi besöker anläggningen tränas Jeque av den norska beridaren Veronica Vincent från Bergen. Jeque är den bästa femåringen i Spanien, han är dessutom född i Estepona.
Jeque vann i november 2007 finalen för 5-åringar i doma clasica (dressyr) i SICAB (www.sicab.org). En tävling där han bedömdes i de tre gångarterna, skritt, trav och galopp samt rytm, ridbarhet och samarbete med ryttare.
-SICAB (Salon International de Caballos) är den stora finalen för alla tävlingar under året och den äger rum i Sevilla varje år sista veckan i november, berättar Gunilla Eklund.
Till finalen kommer de spanska hästar som blivit kvalificerade i tävlingar under året inom de olika grenarna: Doma clasica (dressyr), Saltos (hoppning), Doma Vaquera (cowboy-ridning), Enganches (körning), Alta Escuela (spanskridning på högsta nivå) och Morfologico.

Fitness för hästar
Morfologico är en mycket stor tävlingsform i Spanien där man först visar hästen för hand sedan är det tre domare som bedömer hästen, den ska vara vacker, i superform, välskapt, kompakt med muskler på rätt ställe, ungefär som hästarnas egen fitnesstävling.
Organisationen som har hand om det mesta kring P.R.E. hästen (Pura Raza Espanola) är ANCCE (Asociacion National de Criadores de Caballos de Pura Raza Espanola, www.ancce.com).
Visst är femåringen Jeque något alldeles extra konstaterar vi, när vi ser träningen med Veronica Winsents på ryggen, den norska tjejen som är beridare och hästutbildare.

Vildmark
Cortijo El Robledal andas verkligen andalusisk vildmark. Här finns korkekar, ängsmarker, boskapsskötsel och rovfåglar. Anläggningen ligger egentligen i ett område som heter Loma del Matute som anspelar på ”smuggelgodsets kulle”. Ett namn som rimmade illa i paret Eklund öron så det fick bli Robledal i stället. Roble är ju ek på svenska, dal är lund, Eklund så klart. Här finns cirka 100 hästar och under 2008 väntar man ett tjugotal föl.
-Efter några studiebesök på hästgårdar i Spanien intalade vi oss att det här skulle man kunna göra bättre, berättar Gunilla.
Och på den vägen är det. Ett antal miljoner har investerats i anläggningen som växer för varje år. Här finns löpband för hästar, ungefär som de löpband som finns på de flesta gymanläggningar men i det här fallet handlar det om modell större…

Respekt
-Sedan får man inte glömma bort att hästen är ett djur på det vis att den lever på instinkt. Våra hästar ska ha ett behagligt och trivsamt liv samtidigt får man inte glömma bort att det är ett stort och kraftfullt djur, respekten för djuret finns där hela tiden.
Nästa tävling blir i Coin i mars månad. Det är en av årets första tävlingar och är en kvalificeringstävling till SICAB.
-Om vi hinner träna upp någon av våra unghästar är det möjligt att vi åker dit.

Vinutveckling
Vinodling är nästa intressanta projekt. Här växer Cabernet sauvignon som anses tillhöra världens mest erkända druva för produktion av röda kvalitetsviner. Spanskdruvan Tempranillo samt Muscatel är andra druvsorter.
-Vi siktar in oss på att bli landets sydligaste vinodling och som producerar rödvin. Hittills är produktionen knapp så något vin till försäljning finns ännu inte, säger Gunilla Eklund.
Hela vinprojektet i Cortijo Robledal befinner i utvecklingsstadiet. Årets skörd beräknas ge 3.000 liter och Gunilla hoppas kvaliteten ska bli bättre och bättre för varje år med ökad kunskap och kompetens.
-Vi skördade i slutet på augusti. Det vi nu har i tunnorna tror vi ska bli bra. Vi hoppas kunna sälja en del av vårt vin till lokala restauranger i området. Vårt vin är dessutom en ren ekologisk produkt.


Fakta/Gert Eklund
Blev rik på Bingolotto
Gert Eklund är mannen som skapade Bingolotto. När det var som störst sågs det av drygt två miljoner människor som följde programmet på TV 4.
Sedan sålde han hela sitt Bingolotto-imperium till ett holländskt företag.
Köpesumman var hemlig men i svenska medier spekulerades det om en prislapp på 100 miljoner SEK.
Efter försäljningen flyttade Gert Eklund till Casares där han nu ägnar sig åt hästuppfödning och vinodling. Lotteriverksamheten har han inte släppt, nu håller göteborgaren på att dra igång ett lotteriprogram i Storbritannien.


Gunilla Eklund

Gunilla Eklund

Omgivningarna är fantastiska

Omgivningarna är fantastiskaHär finns en imponerande anläggning till att träna hästar

Här finns en imponerande anläggning till att träna hästar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255