Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

La Naturaleza te espera

Annons - Svenska magasinet
(Foto: Ruta Cero)

(Foto: Ruta Cero)

La Naturaleza te espera

2007-10-08

Naturen väntar på dig med synintryck, kunskap, miljömedveten samtidigt som du får en vältränad kropp. Den finns många fördelar i att ägna sig åt aktiv turism. Under åtta år har Málagaföretaget Ruta Cero byggt upp ett stort utbud av spännande resor och upptäckter i Andalusien


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vandring utmed forsar och vattenfall eller varför inte utmana dina kompisar i paintball, bergsklättring eller bågskytte. Sadla hästar för en ritt i den andalusiska naturen, paddla kanot, utforska grottor eller ta en cykeltur som trimmar kroppen.
Det Málagabaserade företaget Ruta Cero arrangerar äventyrsresor till många platser i Andalusien. Programmet skräddarsys beroende på om gruppen är erfaren eller oerfaren. Det finns slimmade program som vänder sig till företag, äldre, handikappade och barn.

Reglerad
Det började 1999 som förening eller sammanslutning under namnet Asociación Ruta Cero de Málaga, det var ett gäng äventyrade som träffades för att ha lite kul. Intresset växte utifrån och 2002 startades företaget Ruta Cero Turismo activo.
-Vi började med så få kostnader som möjligt, med ett växande intresse för aktiv turism har företaget vuxit. Den här formen av turism var tidigare inte reglerad, det är den nu hos myndigheterna. Vi har professionella guider, bilar och utrustning till alla ändamål, säger Jorge Alegre Arán, ägare till Ruta Cero.
Företagets kontor ligger vid den pulserande Avenida de Andalucia några stenkast från varuhuset Corte Ingles i centrala Málaga. Härifrån sköts bokningar och annat kontorsjobb av fyra personer. De flesta guider är frilansare, totalt rör det sig om ett 20-tal personer som är igång under veckosluten då de har de flesta aktiviteter.

Fantastiska möjligheter
-Tack vare Andalusiens läge, det kuperade landskap och skiftningarna i naturen har vi fantastiska möjligheter till aktiv turism och upplevelser, säger Jorge som själv kommer från Katalonien.
-Men jag vill stanna här i Andalusien, klimatet är bättre, säger Jorge och räknar upp populära områden som Montes de Málaga, Sierra de las Nieves, El Torcal, El Chorro, Viñuela,
-Vilka rutter vi erbjuder just för tillfället beror mycket på årstiden.

Höga krav
Grupperna kan vara både små och stora. Förutom den aktiva delen med vandring, bergsklättring, kanot eller vad nu kan vara, fixar Ruto Cero boende på hotell, en god middag och flamencoshow, om det önskas.
Tiden är noggrann, poängterar Jorge Alegre Arán, inte minst vid nattvandringar där en astronom finns med för att berätta om himlavalvet. Då gäller det att vara ute i rätt tid för att inte missa något fenomen på himlen.
Säkerhet och tillstånd till att besöka vildmarksreservat och naturparker står högt på dagordningen hos Ruta Cero. Det är inte alla parker som tar emot grupper, en del parker tar bara emot besökare ett visst antal gånger per år.
-Tidigare var det lite si och så med vilka som släpptes in. Nu måste evenemangsföretag som organiserar aktiv turism vara registrerat och legaliserat. Det ställs höga krav på oss, vad vi inte får göra och vad vi får göra liksom antalet besökare vi har med, förklarar Jorge Alegre Arán.

”Kattens grotta”
En av de mer ovanliga och häftigaste tripperna går till ”Kattens grotta” vid Ronda. Här handlar det om en 4,8 km lång grotta som i början stupar brant nedåt i mörkaste tomma intet.
-Det finns de som har gått ned i grottan själva och omkommit. När du går ned med oss finns det alltid en handledare i början av grottan och längst ned. Du har rep omkring dig och skulle råka tappa greppet blir du hängande i rep utan att falla.
Vattensamlingen i grottan håller endast sju grader, och det kan vara skönt att slippa hamna där. Säkerhet och trygghet är viktiga i sådana här sammanhang.
-Fysiken kan skilja sig åt i en grupp. Någon kanske inte orkar och cykla hela sträckan eller råkar ut för någon småskada och då finns en bil till förfogande.

Miljömedvetenhet
De flesta av Ruta Ceros klienter är i 30-årsåldern och uppåt. De spanska myndigheterna gör numera mycket för att öka miljömedvetenheten bland befolkningen. Även ungdomar och handikappade ska uppmuntras till att gå ifrån datorspel och Internet för att i stället komma ut och upptäcka naturen.
-Det känns verkligen bra att kunna erbjuda utflykter till skolbarn och handikappade, att hjälpa till att göra fler människor miljömedvetna, säger Jorge Alegre Arón avslutningvis.
Läs mer på www.ruta0.es och www.rutacero.com


Fördelar med aktiv turism
Det finns många fördelar med en aktiv turism:
Du lär dig mycket om landskapet och naturen.
Det sociala umgänget med människor som älskar naturen.
Frisk luft och en vältränad kropp som ger massor av energi i vardagen.(Foto: Ruta Cero)

(Foto: Ruta Cero)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255