Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Valderrama – just nu: Svårare åka vattenskidor än att spela golf

Annons - Svenska magasinet
Det här är ju en baggis - svårare med vattenskidor

Det här är ju en baggis - svårare med vattenskidor

Valderrama – just nu: Svårare åka vattenskidor än att spela golf

2007-09-28

Volvo Masters firar 20-års jubileum. Återigen kan vi stifta bekantskap med Europaeliten på Solkusten. Få en skymt på nära håll av golfproffsen, se smarta inspel på green och tiometersputtar som rullar i koppen. Uppleva hur tusentals människor samlade runt 17e green slutar att andas, eller håller andan, och det blir så tyst att du (nästan) kan höra Colin Montgomeries bollträff med puttern.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Jag gillar att besöka stora golftävlingar som vanligtvis ligger naturskönt vid paradislika platser som är välskötta på millimetern. Jag njuter av precisionen i slagen där en felträff på någon millimeter ger en avvikelse på tio, kanske tjugo meter i bollbanan. En ledarboll med ett rafflande play off eller särspel, med spelare som efter 72 spelade hål sätts på stora prov i vem av dem som har den sista droppen av mental styrka att krama ur, blir jag imponerad av.
Detta är golf när den är som bäst.

Jag brukar betrakta golfspelaren när denne iakttar trädkronorna runt fairways för att få ett nys om vindriktningen för dagen på trånga Valderrama. Spelaren tar en näve grässtrå, kastar upp det i luften för att sedan ”läsa av” vindens riktning.
Ingenting lämnas åt slumpen mellan tee och green.

Vad är då golfspelarens styrka? Nerver av stål, kyla i pressat läge, precision, stadiga händer, teknik, bollkänsla och kanske något mer. I övrigt liknar golfspelaren en robot där helst samma svingrörelse ska upprepas så få gånger som möjligt under ett varv på banan.
Ställ dig å titta på övningsfältet på Valderrama under Volvo Masters. Slag efter slag på bollar som ligger stilla. Uppställning, balans, grepp, vinklar, allt granskas detaljerat av spelare och coach.
Även om jag är mycket fascinerad av golf har jag svårt att se det som en sport. Golf är mera ett mellanting mellan spel, sällskaplig samvaro och en livsstil.

När den amerikanska tvjätten ESPN lät några experter bedöma olika sporter kom golfen först på 51:a på listan över idrotter som kräver sin man (eller kvinna). Det krävs mer vid vattenskidåkning (!), kasta lasso, kasta iväg en diskus, rida eller ta tre steg (tresteg)…
Panelen som var sammansatt av folk med stor insikt i, och kunskap om, de olika idrotterna, hade rankat 60 sporter, med utgångspunkt ur tio kriterier; uthållighet, styrka, kraft, snabbhet, omställningsförmåga (möjligheten att snabbt ställa om från försvar till anfall), flexibilitet, nervstyrka, stryktålighet, koordination hand-öga och analytisk förmåga.
Golfsporten hade i vart fall sportfiske bakom sig kan tilläggas…

De tuffaste idrottsmännen hittar vi inom boxning, ishockey, amerikansk fotboll, basket och brottning i nämnd ordning. Vilka är då de mest överskattade sporterna? Fotboll och handboll, enligt undersökningen.

Nåväl, det mest anmärkningsvärda inom golfvärlden är dess totala ointresse av dopningskontroller. Den förre storspelaren Gary Player har öppet anklagat golfsporten för att inte ta dopningshotet på allvar. Inom golf är det mycket sällsynt att spelarna testas.
Bara en vecka efter Gary Players utspel testades den italienske proffsgolfaren Alessandro Pissilli positivt i samband med en tävling i slutet av juni, enligt ett telegram från Reuters. Analyser av provet visar spår av finasterid - ett ämne som inte är prestationshöjande, men som kan användas för att dölja spår av andra, otillåtna substanser.

”Han söp sig i form till PGA-mästerskapen förra veckan. Under en timme på Ullna GK sög han i sig fem groggar - och rökte oavbrutet. John Daly har anlänt till Stockholm”, skrev en dagstidning inför Skandinavien Masters i somras. En och annan golfspelare ser inte ut att vara i någon vidare sund form.
Den cigarrbolmande Miguel Angel Jiménez har jag berört i en tidigare krönika tillsammans med Darren Clark. Senast vid Europatourtävlingen på Aloha i maj såg jag ett antal golfspelare på övningsgreen som tog sig ett och annat bloss.

Handicapmygel, markeringsmyggel och lägesförbättringar hör vi inte ett ord om i andra sporter eller spelsammanhang.

Golfens handicap är fascinerande; en sämre spelare ska kunna tävla mot en något bättre spelare på samma bana – och ha chans att vinna. Tennisen hade tidigare handicapturneringar på amatörnivå men dessa har så gott som upphört. Har golfens handicap överlevt sig själv?

Trots spelare som ”super sig i form”, bristen på dopningskontroller och några bolmande spelare på banan kommer jag att njuta av dagarna på Valderrama. Men jag gör det med en bitter eftersmak i munnen.


Saxat från pressen
”Motion? Nja, alla kör en liten bil ända fram till bollen. Golf som motorsport. OK för mig”.
Åke Stolt, Sydsvenska Dagbladet, som har besökt Costa del Sol.En naturskön miljö - men det kan bolmas ganska friskt på och runt green

En naturskön miljö - men det kan bolmas ganska friskt på och runt green


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255