Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Missa inte Mijas – vandringsparadis med bästa utsikten på kusten

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Missa inte Mijas – vandringsparadis med bästa utsikten på kusten

2007-09-05

Mijas är en av de mest besökta kommunerna på Solkusten. Hit kommer tusentals människor från olika länder för att besöka den typiska vita andalusiska byn, vandra utmed små smala gator och gränder, njuta av utsikten mot färgskiftande berg och det blåa Medelhavet


Version för utskrift Skicka till en vän

Ola Josefsson

-Mijas är privilegierat eftersom vi ligger så nära havet och samtidigt så högt, säger Carmen Benito, vid Turistinformationen i Mijas kommun.
Mijas har en gammal historia med många folkslag långt före Jesus Kristus födelse. De första invånarna var tartessos och romare. På romartiden var byns namn Tamisa innan morerna kom.

Turistnäring
Från början livnärde man sig på jordbruk, boskap, olivodlingar och pappersframställning. Här fanns flera kvarnar. Nu är turistnäringen viktigast. Nu har Mijas by ungefär 9.000 invånare. I hela kommunen bor det runt 66.000.
-Vi har ett brett utbud eftersom kommunens yta är stor. Varje onsdag klockan 12 året om har vi flamencoshow i Mijas by helt gratis. Det bjuds på Málagaprovinsens söta dessertvin. Under sommarmånaderna juli och augusti är det flamencoshow även på torsdagskvällar, säger Carmen Benito i samband med en intervju på Kustradion 105.
-Klockan 10 på morgonen onsdagar och lördagar har vi stadsvandringar och bergsturer. Det finns flera vandringsleder beroende på svårighetsgrad och sträcka. Pico de Mijas är 1.050 meter. Under sommaren har vi vandringar även under kvällstid från klockan 19.

Oval tjurfäktningsarena
Feria de Mijas hålls i september varje år från den 6 till den 11 september. Musik, dans, mat, dryck och mycket kul för barnen. Mijas har även sin egen tjurrusning.
I början på juni varje år hålls Mijas Internationella dagar. I år hålls evenemanget för nittonde gången. Residenta utlänningar i Mijas visar upp sina maträtter och kultur.
-Tjurfäktningsarenan är ett viktigt monument i Mijas. Den är originell med tanke på att den inte är cirkelformad, den är oval. Under sommarmånaderna hålls några tjurfäktningar, men de flesta kommer enbart för att titta på arenan. Det är inte många tjurfäktningar under året. I stället handlar det om andra uppvisningar som exempelvis under ferian i september som har hästuppvisningar.

Bröllop
Det lilla kapellet i Mijas är ett av kommunens mest välbesökta utflyktsmål. Hit kommer även många utlänningar i samband med giftermål.
-Man gifter sig antingen i kapellet, kyrkan eller på kommunhuset, tillägger Carmen Benito.
Det finns även ett museum där allt är i miniatyr. Några kvarter går under namnet murområdet, här ligger kyrkan, jordbruksmuseum, tjurfäktningsarenan och här finns byns bästa utsiktsplats.
Mijas ligger på en bergsluttning och givetvis har detta inneburit problem. När parkeringshuset stod klart bidrog det till att göra det enklare för besökare. Tidigare var det komplicerat att parkera i byn.


Anette Skou kan det mesta på sina fem fingrar
Telefonen ringer hos Anette Skou. Danska Anette har i över 20 år jobbat vid Mijas kommun informationsavdelning för utlänningar.
-Många frågar om den nya registreringen för utlänningar som infördes i Spanien i våras. Det gäller dem som vistas i Spanien i över tre månader, säger Anette Skou.

Personregistrering
Helt kortfattat innebär den nya registreringen att Spanien får ställa in sig i ledet och följa EU:s nya regler när det gäller personregistrering för utlänningar. Residenciakortet upphör och i stället får EU-medborgare ett registreringsbevis från den spanska polisen. Ditt residenciakort är giltigt tills det går ut och du blir tvungen att registrera dig.
Ansökningsformulär plus inbetalningsblankett (expeditionsavgift) till banken hämtas hos polisen där man också beställer tid för själva förfarandet. Men räkna med flera månader innan du får en tid hos polisen.

Inte som ID-kort
Jämfört med residenciakortet som fungerar som ett giltigt ID-kort består det nya registreringsintyget av ett vanligt formulär i A4-format utan passfoto. Du kan alltså inte använda detta formulär som ett ID-kort.
-Polisen säger att det kan komma ett nytt ID-kort i framtiden, berättar Anette Skou.
Är du osäker på hur du fyller i den nya registreringen får du hjälp av informationsavdelningen i Mijas kommun.

Bostadsbyggandet bromsas
I övrigt berättar Anette Skou att det kommer att bromsas i bostadsbyggandet i kommunen. Den nya stadsplanen var i skrivande stund inte godkänd. Förutom att kommunen ska ge sig godkännande har regionalregeringen Junta de Andalucia i Sevilla sista ordet.
-Tänker du köpa hus eller mark i kommunen är det en god idé att titta på den preliminära stadsplanen som finns på kommunkontoret.
Mijas är till ytan en av de största kommunerna i provinsen. Omkostnaderna är stora inom skola, omsorg och sjukvård i de tre zonerna Mijas Pueblo, Las Lagunas och La Cala de Mijas.

Infrastrukturprojekt
Nya infrastrukturprojekt finns på ritningar. Det gäller en ny park som ska sträcka sig utmed Fuengirolafloden, utbyggd tåglinje från Fuengirola och västerut genom Mijas Costa samt småbåtshamn i La Cala de Mijas.
-Dessutom ökar miljötänkandet. Nya EU-direktiv gör att Spanien måste ställa in sig i ledet. Det gäller nya moderna installationer och hantering av sopor som blir kompost, säger Anette Skou.
Mijas kommun har 65.000 invånare, en tredjedel av dessa är utlänningar enligt uppgifter från kommunen.
Fotnot: Läs mer om registreringen genom att klicka på Information till vänsterAnette Skou kan det mesta på sina fem fingrar

Anette Skou kan det mesta på sina fem fingrar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255