Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Dopningsdoktor nummer 1: Eufemiano Fuentes

Annons - Svenska magasinet
Det var i maj 2006 som polisen gjorde stora tillslag och Operacion Puerto började rullas upp

Det var i maj 2006 som polisen gjorde stora tillslag och Operacion Puerto började rullas upp

Dopningsdoktor nummer 1: Eufemiano Fuentes

2007-09-05

Just nu pågår Vuelta de España, Spanien runt, på cykel. Bland alla politiska skandaler i Spanien har även idrotten fått sin egen skandal. Den går under namnet Operacion Puerto och började rullas upp våren 2006. Hjärnan bakom en av de mest omfattande dopninghärvor som skådats är spanske läkaren Eufemiano Fuentes från Murcia


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den 23 maj 2006 greps Eufemiano Fuentes och Manolo Saiz i Madrid och därmed börjar en märklig dopningsskandal rullas upp i Spanien. Det börjar som en liten razzia hos en läkare och en stallchef inom cykel, den fortsätter att svälla och blir till en av de mest gigantiska.
Utredningen omfattar 200 idrottare varav cirka 50 är cyklister i Operacion Puerto. Trots detta lär inget straff delas ut, i Spanien är dopning inte straffbart.

Huvudperson
I samband med gripande av Fuentes gjordes husrannsakan i lägenheter som tillhörde honom och hans kollegor och man hittade ungefär tusen doser anabola steroider, hundra paket med blod och maskiner att manipulera det och genomföra transfusioner.
Eufemiano Fuentes – är ett namn som ständigt dyker upp. Fuentes är spansk läkare och hans namn har förekommit i dopningssammanhang sedan 1970-talet. Sedan dess har flera av hans klienter – som vi nu har tappat räkningen på - åkt fast för dopning. Fuentes är huvudperson i dopningsaffären Operacion Puerto med förgrenar till många länder och till flera idrotter.

Friidrottare
Under 1970-talet var Eufemiano Fuentes en måttligt framgångsrik friidrottare för Spanien och som tränades av Manuel Pascua Piqueras, bror till Luis Pascua Piqueras som senare tränade cyklisten Oscar Pereiro.
Efter friidrottskarriären började Fuentes studera medicin och träffade Guillermo Laig, argentinsk ”preparatore”, ett mellanting mellan tränare och läkare. Enligt den spanska sporttidningen As har Laig försett idrottare med förbjudna preparat, bland annat anabola steroider.
På 80-talet började Eufemiano Fuentes jobba inom spanska friidrottsförbundet och det går bara några år innan han anklagas han för att inneha och förse idrottare med dopningspreparat.

Dopningsdoktor
Från friidrott tar Fuentes steget till cykelsporten där han tjugo år senare gör sig känd som dopningsdoktorn nummer ett.
Han börjar arbeta inom det spanska Seat-Orbea-stallet tack vare sin tidigare tränare Pascua från friidrotten. Pascua hade dessförinnan hjälp honom få jobb på spanska friidrottsförbundet.
I Seat-Orbea-stallet kommer Fuentes i kontakt med Manolo Saiz, en annan av huvudpersonerna i Operacion Puerto. 1988 tvingades Fuentes lämna posten som läkare i det spanska friidrottsförbundet då hans dåvarande flickvän, häcklöparen Cristina Perez, åker fast i en dopningskontroll.

Lämnar tillfälligt
Samtidigt blir Fuentes tvungen att dra sig tillbaka inom cykelsporten då hans klient Pedro Delgado lämnar ett positivt dopningstest under Tour de France.
Delgado vann visserligen touren och fick behålla titeln. Ämnet han testats positivt för fanns inte med på internationella cykelförbundets (UCI) lista över förbjudna medel trots även om det fanns med på Internationella Olympiska Kommitténs lista…
Efter dessa två dopningsfall lämnar Fuentes tillfälligt idrotten för att återkomma två år senare. Manolo Saiz anställer honom i det legendariska cykelstallet Once. Från tomma intet kommer Melchior Mauri och vinner Spanien runt året efter. Under samma tävling åker Fuentes fast då han checkar in på flygplatsen med en kylväska full av medicinska preparat.
”Här ligger svaret hur man vinner Vueltan” (Spanien runt red. anm.), lär han ha sagt.

Skandaler
Eufemiano Fuentes engagemang inom cykelsporten fortsätter i stallet Kelme 1998 där han arbetar med Nicolas Terrados. Terrados är en av huvudpersonerna i Festina-skandalen i Tour de France 1998 och hans namn nämns då längdskidåkaren Johann Mühlegg åker fast för dopning i OS i Salt Lake City 2002. Dopningskandalerna fortsätter förfölja Fuentes i början av 2000-talet.
Fuentes är även delaktig i en italiensk dopningsskandal där cyklisterna Marco Pantani, Dario Frigo och Giuliano Figueras är huvudpersoner. För fem år sedan vinner Kelme-cyklisten Aitor Gonzales överraskande både Tour de Suisse och Vuelta España. Dopningsmisstankarna mot honom är starka men inte förrän två år senare, 2004, åker han fast. Stallkamraten Jose Cayetano Julia Cegarra testar positivt för dopning två gånger hösten 2002.

Medvetslös
När Fuentes är officiell läkare i Kelme-stallet faller, 2003, Kelmecyklisten Jesus Manzano ihop medvetslös under en etapp i Tour de France och svävar i livsfara några dagar. Ett år senare berättar Manzano att kollapsen var en följd av en misslyckad blodtransfusion. Samtidigt lämnar Fuentes sin post som officiell läkare i Kelme.
Ytterligare cyklister som Fuentes behandlade privat åkte fast i nya dopningrazzior. Santiago Botero åkte fast för bloddopning i Spanien runt och OS-mästaren Tyler Hamilton åker fast i ett test.
För två år sedan började Fuentes återigen att samarbeta med Manolo Saiz, nu i Liberty Seguros-Würth-stallet. Cyklisterna Nuno Ribeiro och Isidro Nozal åkte fast på grund av för höga blodvärden och Spanien runt-segraren Roberto Heras lämnade ett positivt dopningsprov och fråntogs segern.

Förnekar
Samtidigt som Eufemiano Fuentes har förnekat att han har sysslat med dopning har han sagt:
-Jag har behandlat fotbollsspelare, friidrottare och tennisspelare, det är flera namn som inte läckt ut.
Den franska tidningen Le Journal de Dimanche har pekat ut tennisstjärnan Rafael Nadal och fem spelare från Real Madrid som inblandade i dopningsaffären, något som förnekas av spanska myndigheter.
-Ingen fotbolls- eller tennisspelare finns med i den spanska polisrapporten, sade sportministern Jaime Lissaversky i ett uttalande.

Dokument
I konfidentiella dokument, som franska Le Monde tagit del av, finns många tecken på att fotbollsspelarna använt både bloddoping och anabola steroider.
I slutet av juli 2007 kom beskedet att den tyska cyklisten Jörg Jaksche skulle medverka i en exlusiv intervju för Der Spiegel. I intervjun erkände han att han har varit klient hos Eufemiano Fuentes.
Bella Jorge, som han kallades på Fuentes-lista över klienter, berättade att han började använde Epo redan under sitt första år som professionell.

Inte ensam
Det har skrivits ett antal spaltmetrar om Operacion Puerto och Eufemiano Fuentes sedan affären började nystas upp våren 2006. Även om Fuentes beskrivs som dopningsdoktor nummer 1 är han inte ensam.
Hur många läkare som erbjuder sina tjänster åt idrottsmän och cyklister kan man bara spekulera i.
Läkarna Michele Ferrari, Francesco Conconi, Luigi Cecchini och Carlos Santuccione har alla misstänkts för att ha dopat cyklister. Bara den sistnämnde har blivit avstängd. Dessa fyra läkare har under de senaste tio åren haft majoriteten av alla Tour de France-, Giro dItalia- och Vuelta España-cyklister som sina klienter, skriver Huvudstadsbladet.

Inställning
Ferraris lär ha sagt "det är bara dopning om man åker fast", vilket speglar läkarnas inställning.
Det märkliga är att endast cyklister åker dit. Har inte stallchefer, direktörer, massörer och läkare ett lika stort ansvar i att arbeta för en ren idrott?
Annars – lägg ned skiten!
Källor: Huvudstadsbladet, Wikipedia, Der Spiegel, As, TV 4, Europapress, cyclingnews.com, Procycling, Le Monde, AP, Reuters, Cycling4all, Eurosport, Wieleruitslagen.be.Ttusen doser anabola steroider, hundra paket med blod och maskiner att manipulera det och genomföra transfusioner hittades vid tillslaget

Ttusen doser anabola steroider, hundra paket med blod och maskiner att manipulera det och genomföra transfusioner hittades vid tillslaget


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255