Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

På terapi hos delfiner

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

På terapi hos delfiner

2007-07-03

I år är det Delfinens år. Faktum är att många delfiner mår dåligt. Många är instängda vid delfinarium, andra fastnar i fisknät och går en bråd död till mötes. Samtidigt ger dessa djur en upplevelse som kan behandla sjuka och handikappade barn. Någon beskriver mötet med delfinen som att bli ”hög”, i ordets mer positiva bemärkelse


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När hon var fem år var hennes stora önskan att som vuxen få jobba med delfiner. Det fick hon också. Under 2.000-talets början arbetade Kim Ekman vid ett delfinarium på Mallorca. Men det hon fick uppleva gjorde henne besviken.
-De pumpas fulla med antibiotika för att inte bli sjuka samtidigt som de ständigt är hungriga, annars skulle de inte göra showen, säger Kim Ekman kritiskt.

Som instängd på toa
Du som har besökt ett delfinarium någon gång har säkert precis som jag imponerats av dessa fantastiska vattendjur. Delfinarium har blivit populära nöjesparker lite varstans i världen.
-En fri delfin simmar 2.000 km om dagen, den är i ständig rörelse, det måste den för att må bra. Men i en pool är det omöjligt, det går inte att simma runt, runt, delfinen vill simma rakt fram långa sträcker.
Kim Ekman drar jämförelsen med att stänga in mig på en toalett med en rörelseyta på en kvadratmeter – resten av livet! Så har dessa djur det i fångenskap vid delfinarium. Skrämmande tanke, tänker jag, som är van att röra på mig.
-Delfiner i fångenskap blir i regel bara hälften så gamla. Jag mår dåligt av att se delfiner i fångenskap.

Handikappade barn
Nu har Kim Ekman sadlat om och anordnar resor till delfinvatten vid Bahamas och Hawaii. För att hjälpa barn med autism, MS, damp, Down's syndrom, depressioner och även barn med kommunikationssvårigheter.
Delfiner avger frekvenser mellan 1.000 och 80.000 MHz av vilka vi endast kan uppfatta frekvenser mellan 1.000 och 20.000 Hz. Vid 20.000 Hz alstrar vår hjärna endorfiner, kroppens glädjehormoner.
I augusti går nästa delfinresa till Bimini, en liten ö som tillhör gruppen Bahamas och som ligger en 20 minuters flygresa med sportflygplan utan Fort Lauderdale.
-Jag och min syster, som har jobbat med handikappade barn, startade verksamheten 2002. Resan är i första hand för barn som behöver hjälp, men det är lika mycket healing för de vuxna. Det är en utmärkt terapi att simma med delfiner.

Gripande möte
Kim Ekman berättar att delfinen ser igenom oss människor. De ser vårt hjärta, de ”röntgar oss” genom ljudvågor, och du känner det fysiskt i kroppen.
-Ett möte med en vild delfin är så gripande, du känner det i hela kroppen. Jag gråter varje gång. Jag har haft med bodybuilders som gråter i havet efter att ha mött delfiner, vad hände, är deras första fråga.
Någon beskriver mötet med delfinen som att bli ”hög”, i ordets mer positiva bemärkelse. De lever i fullaste frihet och möter dig när du snorkelsimmar.

Nära naturen
En delfinresa med arrangören c-wide kostar 1.900 euro, då är inte flygresan till Bahamas eller Hawaii inkluderad. Resten ingår i priset som hälsosam mat, uppehälle, bostad och övriga transporter.
-Vi har en stor katamaran och är ute på havet under sex timmar på dagarna. Vi ägnar mycket av tiden åt yoga och meditation. Vi stressar ned och kommer nära naturen.
Det finns otaliga historier om delfiner som har räddat människor eller fiskare från att drunkna. De har dessutom starka familjeband, de håller ihop. Det har visat sig att om en delfin har ”drunknat” efter att ha fastnat i tonfisknät går partnern samma öde till mötes, den stannar och fastnar den också.

Hur skulle du vilja beskriva delfinen?
-Den är harmonisk, lugn och graciös och perfekt anpassad till sin miljö. När du tittar på en delfin upplever du det som att de alltid ler, de är glada varelser, säger Kim Ekman vid c-wide avslutningsvis.
Läs mer på: www.c-wide.net


Svenska Magasinet i Spanien


Kim Ekman fixar terapiresor till delfinvatten vid Bahamas och Hawaii

Kim Ekman fixar terapiresor till delfinvatten vid Bahamas och Hawaii


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255