Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vinhavet bara växer och växer

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Vinhavet bara växer och växer

2007-06-07

37 miljarder – tänk er detta enorma tal – 37.000.000.000. Det är antalet flaskor vin som producerades 2006 i världen. Det är i runda slängar 280.000.000 hektoliter vin. Problemet är att ”bara” 31 miljarder flaskor säljs


Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

Inom EU minskar konsumtionen med 750.000 hektoliter per år. Detta beror till stor del på att vinindustrin är så dålig på att sälja in sig på yngre människor och dess ändrade livsstil.
Och inte nog med det, européen väljer allt oftare viner som inte är producerade inom EU. På 15 år har EU ökat importen av vin med 20 procent vilket betyder att snart importerar EU mer vin än vad man exporterar.

Minskad vinareal
EU’s jordbrukskommissionär, Marianne Fischer Boel, som ansvarar för dessa delikata frågor menar att 2010 kommer EU:s årliga vinöverskott vara 28 miljoner hektoliter. Detta trots att vinarealen har minskat med nästan 1 miljon hektar de senaste 30 åren.
Hennes mål är därför att under de kommande 5 åren riva upp ytterligare 400 000 hektar. Vilket är ungefär som att man skulle radera ut Rioja som vindistrikt.

Förslag
Ett annat sätt, och är det som mer och mer växer här i Spanien, är att gå från kvantitet till kvalitet. Att man helt enkelt byter ut lågkvalitetsdruvor mot bättre druvor och att man minskar skördeuttaget per hektar.
Ett annat förslag är att förbjuda tillsatsen av socker (chaptalisering), vilket är ett sätt att höja alkoholhalten i vinet. Det skulle istället göras med att tillsätta vinsprit. Vilket jag verkligen tycker är av godo. Då använder man en del av det överblivna vinet till att öka fylligheten i vinet istället.

Tydligare
Något annat som skulle vara bra vore om man tillät producenterna att ge tydligare information på våra Spanska Vino de la Mesas. Idag är det inte tillåtet enligt EU att sätta ut ursprung, (mer än Spanien) årgång och druvor på ”bordsviner”.
Om det var tillåtet skulle det öka konsumentinformationen och då också attraktionsvärdet på dessa enklare viner. Idag försöker en del producenter gå runt det hela genom att till exempel ha en illustrativ bild på etiketten som ska ge oss mer information.
”Bordsvin” är en kategori vin som är omgärdad av specifika regler inom EU, precis som ”kvalitetsvin” också har sitt regelverk.

Vart tar då det osålda vinet vägen?
En hel del av det enklare vinet ligger helt enkelt och blir förstört. Mycket destilleras och blir till sprit. Här i Spanien blir det Brandy och Orujo, men det destilleras också för at användas till Sherryproduktionen. På samma sätt är det i Portugal till Port- och Madeiraviner.
Men, tyvärr, är det alldeles för mycket vin som ofrivilligt blir vinäger.
Vinhälsningar!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255