Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”Se Sevilla och sedan dö”

Annons - Svenska magasinet
Missa inte den halvcirkelformade byggnaden Plaza de España

Missa inte den halvcirkelformade byggnaden Plaza de España

”Se Sevilla och sedan dö”

2007-06-07

Få städer i Spanien engagerar och attraherar så mycket som Sevilla. Det är Andalusiens huvudstad, den fjärde största i Spanien, en gång den fjärde största i världen. Världsutställningen 1992 satte Sevilla återigen på kartan som världsstad. Allt ligger på gångavstånd i staden som är ett väldigt museum. Glöm inte vattenflaskan – det är hett i Sevilla på sommaren


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Du möter människor från hela världen. När jag rör mig runt katedralen kommer jag i samspråk med folk från Nya Zeeland, Japan, Australien, USA, Kanada, Danmark och Sverige på bara 20 minuter. Sevilla är sockerbiten i spansk kultur.

Världens huvudstad
Under det spanska stormaktsväldet på 1500-talet sades det att Madrid var Spaniens huvudstad medan Sevilla var hela världens huvudstad. Sevilla hade monopol på handeln med den Nya världen. Det var hit rikedomarna transporterades som spanjorerna lade beslag på i samband med upptäckten av den Nya världen.
Andra uttryck som ”se Sevilla och sedan dö” beskriver bara det sköna och det vackra som finns i denna stad. Hade man sett Sevilla hade man sett allt, så gick resonemanget.

Popularitet
Förutom den spanska stormaktstiden är det ytterligare två händelser som bidragit till Sevillas popularitet. I samband med den Ibero-Amerikanska utställningen 1929 fick Sevilla nya öppna platser och byggnader runt den väldiga parken Parque de María Luisa. Missa inte den halvcirkelformade byggnaden Plaza de España.
1992 var återigen Sevilla världshuvudstad då Expo, världsutställningen pågick från april till den 12 oktober, årsdagen för Columbos upptäckt av den Nya världen. Till Spanienåret byggdes det något helt enormt i Sevilla som fick nya vägar, broar, hotell, ny flygplats och järnvägsstation. Det kändes som om hela världen var på plats i Sevilla under ett halvår för att festa.
Sevilla är den mest spanska av Spaniens alla städer. Det är här som många av våra typiska föreställningar om Spanien får liv. Tjurfäktningar och flamenco, religiösa högtider med processioner som den spanska påsken, veckolånga Feria de Abril, en av Spaniens största folkfester med den typiske spanjoren som älskar sin fiesta. Olé!

Columbos grav
Katedralen är den tredje största i världen och vad man än anser om den katolska kyrkans kan man inte låta att bli imponerad av den vackra konst som omgärdar byggnaden. Guld och silver, dekorationer och fin konst i överflöd. Och här finns Columbus grav.
La Giralda är kyrktornet som från början var en muslimsk minaret. De kristna lade till klocktornet och vindflöjeln som symboliserar tron. Lös inträde på 7.50 euro så får du se hela katedralen. Gå uppför rampen inne i tornet, väl uppe har du en panoramavy över Spaniens vackraste stad och får samtidigt en uppfattning om katedralens verkliga storlek.

Skön trädgårdskonst
Min egen favorit är Reales Alcázares, det kungliga palatset, Sevillas motsvarighet till Alhambra i Granada. Återigen fantastiska byggnadsverk som samsas med skön trädgårdskonst när den är som bäst. Fontäner, dammar och apelsinlundar skapar dofter, ljud och skön harmoni.
Medan jag sliter skosulor i de judiska kvarteren möts jag av mängder av turister. Här flockas turister för att köpa souvenirer i gallerier och konsthantverksaffärer. Sevillas gamla kvarter är vackert snidade med smala gator, små torg, blomsterkrukor utmed vitkalkade väggar och järngaller för fönster, dörrar och balkonger.

Övernatta
Sevilla bör man övernatta i, en natt, helst två för att hinna med och kunna ”smaka” på allt. Det finns mängder av små trevliga hostal i gamla stan. Själv valde jag och mitt ressällskap lilla Hostal San Esteban på gatan och kyrkan med samma namn.
Sedan var det bara att parkera bilen och vandra runt ett par dagar i Sevillas väldiga museum till stad.


Här är fler Sevillatips:

Fábrica de los Tabacos
Tobaksfabriken i Sevilla är nog världens mest kända tobaksfabrik och Spaniens näst största byggnad, numera universitet. Det beror knappast på den usla tobaken som framställdes. Det var här som den mörka skönheten Carmen jobbade och med flinka fingrar rullade cigarrer. Att det sedan blev en känd operett har väl inte undgått någon. Den förre östtyska konståkerskan Katarina Witt är min ”Carmen-favorit”. ”Carmen on ice” fick mitt hjärta att smälta…

La Lonja, Archivo de las Indias
Här förvaras inte mindre än fyra miljoner dokument från Amerikas upptäckt och erövring. Det är i dag ett av de viktigaste arkiven för den som vill forska om Columbus och andras upptäcktsresor i Sydamerika.

Isla de la Cartuja
Här låg världsutställningen 1992. På ön som ligger i Guadalquivirfloden finns det numera temapark och nöjespark, Isla Mágica.

Aire de Sevilla
Koppla av i skön atmosfär med arabiskt bad och tetería på Calle Aire ett par stenkast från Sevillas mäktiga katedral i hjärtat av Santa Cruz-kvarteren. Massage och varma bad gör under efter allt gående och shopping i Sevilla.
Läs mer på: www.airedesevilla.com

Los Gallos
Upplev flamenco när den är som bäst. På Los Gallos Tablao Flamenco, Plaza de Santa Cruz 11, är det tvåtimmarsshow vid två tillfällen under kvällen, klockan 20 och 22.30.
Läs mer på: www.tablaolosgallos.com

El Palacio Andaluz
På Sala Flamenca på Avda. María Auxiliadora 18, hittar du ytterligare ett erkänt flamencoställe dessutom med god mat. Här bjuds det på klassisk spansk musik plus en uppsättning av ”Carmen”. Uppträdande klockan 19 och 22.
Läs mer på: www.elpalacioandaluz.com

Casa Carmen arte flamenco
Flamenco och flamenco, Sevilla är flamencomusikens huvudstad. Casa Carmen på Calle Marqués de Paradas 30 har show klockan 23. Här visas flera stilar inom dans och musik.
Läs mer på: www.casacarmenarteflamenco.com

Kryssa på Guadalquivirfloden
Torro del Oro, guldtornet, är ett måste att se i Sevilla. Härifrån går det turistbåtar som tar dig på en tur utmed Guadalquivirfloden. Upplev Sevilla från båten och du blir inte besviken.
Läs mer på: www.crucerostorredeloro.com


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Kryssa på Guadalquivirfloden

Kryssa på Guadalquivirfloden


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255