Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Benalmádena i en klass för sig

Annons - Svenska magasinet
(Foto: Benalmádena kommun)

(Foto: Benalmádena kommun)

Benalmádena i en klass för sig

2007-06-07

Det är britterna som syns och hörs mest i Benalmádena Costa. Spanjorerna regerar i Benalmádena Pueblo. Arroyo de la Miel är ett mellanting av de två. Benalmádena kommun slår de flesta kustkommunerna på fingrarna när det gäller utbud, service och möjligheter.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Kiko René, känd svensk mäklare på Solkusten i snart 40 år tvekar inte en sekund:
-Benalmádena är den bästa kommunen på kusten. Skriv det, det står jag för!

En kubikmeter…
Kiko har kontoret vid Supersol varuhus i Arroyo de la Miel. När Svenska Magasinet kommer på besök kan Kiko René inte undanhålla oss historien om svensken som vann en kubikmeter med Roslagens Europatransport på lotteriet i den svenska casetan vid de internationella dagarna i Fuengirola.
-Jag sålde en hel del lotter till spanjorer för att stötta den svenska casetan. Sedan när jag fick höra att ett av priserna var en gratis kubikmeter med Roslagens Europatransport mellan Sverige och Spanien hoppades jag verkligen att inte någon av mina spanska vänner skulle vinna. Vad ska en spanjor med en gratis kubikmeter mellan Sverige och Spanien till…

Snart 40 år
Kiko René gjorde sin första husaffär för 38 år sedan. Spaniensvenskarna som på den tiden bestod av 75 procent pensionärer levde som kungar. Sedan kom fastighetsskatten, stigande elkostnader och andra avgifter samtidigt som den svenska kronan skvalpade. Folkpensionärer är inga kungar längre – på Solkusten.
Utvecklingen i Benalmádena har gått med en rasande fart. Och faktum är att kommunen är nog en av de få på Solkusten som lyckats bäst.

Stadspark
-Vilket kommun på kusten har en stadspark som Palomaparken på 200.000 kvadratmeter mitt i stan, dessutom med ett rikt djurliv. Hade detta varit Marbella hade det blivit höghus i stället för grönområde, säger Kiko René med glimten i ögat.
Det är svårt att säga emot honom. Lägg till Torremuelleparken och Puerto Marina med kustens häftigaste nattliv.
-Hamnen går från klarhet till klarhet, nya ställen öppnar upp hela tiden. Hela hamnområdet är estetiskt snyggt med bostadsöar. På minussidan måste jag erkänna att tillfartsvägarna borde vara bättre, det är för mycket köer under sommarmånaderna.

Spårväg i luften
I kommunen finns även en buddistisk stupa, ett sådant landmärke byggs på de vackraste platserna i världen vilket säger en hel del. Till bergen ovanför Benalmádena går linbanan, här finns fem vandringsleder på upp till 1.500 meters höjd, populära utflyktsmål inte minst under det svalare vinterhalvåret. Eller någon annan väljer att spela på Torrequebrada Golf, en av kustens bästa och mest anrika golfbanor.
Nu planeras det för en spårväg i luften, modell Japan, för att förbättra kommunikationerna. En annan intressant nyhet i Benalmádena är tivolit som återigen har fått nya ägare. Tivolit ska moderniseras och utökas och de nya ägarna tittar på Isla Magica i Sevilla och Port Aventura på ostkusten och vill nu göra något liknande i Benalmádena. Ett projekt som vi följer med stort intresse.

Bromsa exploateringen
-Dessutom har vi en borgmästare som fungerar, anser Kiko René och nämner Enrique Bólin. Det kräver sin man att vara politiker i en kustkommun på Costa del Sol. Sevilla gör allt för att bromsa utvecklingen i Málagaprovinsen.
Men det finns också kritiska röster till utvecklingen i Benalmádena Costa. Förändringen har varit lite väl häftig. Vissa hoppades på De Gröna inför kommunvalet, att de skulle kunna bromsa expansionen och exploateringen.
Trafiken på gamla kustvägen N-340 genom Benalmádena Costa är inget roligt kapitel. Tillfartsvägarna till Puerto Marina under veckosluten under sommarmånaderna retar gallfeber på många besökare med sina trafikstockningar.
Fotnot. Sedan den 27 maj har Benalmádena fått en nyvald borgmästare, Javier Carnero, PSOE.”Benalmádena är den bästa kommunen på kusten. Skriv det, det står jag för”, säger Kiko René med snart 40 år på Solkusten

”Benalmádena är den bästa kommunen på kusten. Skriv det, det står jag för”, säger Kiko René med snart 40 år på Solkusten


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255