Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Allt från spelbolag, bettingbolag till finansiellt centrum

Annons - Svenska magasinet
Maureen Knox, Bland Travel, som inhyser det svenska honorärkonsulatet vid Irish Town på Gibraltar

Maureen Knox, Bland Travel, som inhyser det svenska honorärkonsulatet vid Irish Town på Gibraltar

Allt från spelbolag, bettingbolag till finansiellt centrum

2007-05-09

Det finns en hel del svenskar eller skandinaver som jobbar i Gibraltar. Maureen Knox vid Bland Travel som också inhyser det svenska honorärkonsulatet vid Irish Town på Gibraltar upplyser om att det finns runt 40 svenskar skrivna i enklaven


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-I mars fick vi en hel del besök av svenskar som behövde förnya sitt pass eftersom passhanteringen flyttade till London eller Madrid från den 1 april, säger Maureen Knox.
Shipping, finanser och private banking är synonymt med Gibraltar, nu för tiden handlar det också om spelbolag och bettingbolag.

Magnus Alfredsson, SG Hambros Bank
Svenska Magasinet möter Magnus Alfredsson på SG Hambros Bank. Magnus har bott på Gibraltar i snart tre år, han bor Sandy Bay, på ostsidan av klippan.
-Jag tar scootern till jobbet på andra sidan klippan, det tar cirka sju minuter. Det är smidigt att åka scooter då det är lite trångt i trafiken speciellt vid morgontimmarna, säger Magnus när vi träffas på The Star Bar, Gibraltars äldsta bar.
Magnus Alfredsson är utbildad civilekonom och kommer från Helsingborg. Började på Handelsbanken i Höganäs, men ett arbete utomlands lockade. Det blev först Jyske Bank innan han blev rådgivare inom private banking hos SG Hambros Bank på Gibraltar.
-Det är väl inte så spännande att jobba på bank i Sverige måste jag säga. Att få jobba på Gibraltar är det bästa som har hänt mig, säger Magnus.
Klockan 9 tar han scootern till arbetet, klockan halv ett är det lunch och vid 17-tiden är arbetsdagen slut, ett behagligt liv i ett behagligt klimat.
-Här finns allt, vi är en kärna av skandinaver som umgås. Det blir golf på San Roque, Tariffa på helgen. Så är jag sekreterare i en herrklubb inom kultur och välgörenhet.

Jan Eriksen, Sovereign Trust Limited
Jan Eriksen är dansk nationalekonom som tidigare arbetat vid danska utrikesdepartementet. Nu arbetar han för Sovereign Trust Limited med 50 anställda, företaget på Main Street har funnits i 20 år. Här finns även juridisk avdelning och it-avdelning.
Sovereign lanserar nya produkter och tjänster till skandinaverna på Solkusten. De fanns med vid den ekonomi och livsstilsmässa som i mars arrangerades på Beatriz Hotell Spa i Fuengirola där Sovereigns nya pensionsplan presenterades.
-Det är en helt ny skatteprodukt ”Freedom”, jag skulle vilja säga att den är för bra för att vara sann, säger Jan Eriksen . Det är en ny finansiell produkt där pengar går genom bolag till din pension. Du betalar skatt för bolaget, men ingen skatt på dina pensionspengar.
Det är inget för småsparare, mer för dem som kan lägga undan 600.000 till 700.000 euro.
Just nu pratas det en hel del om att äga sin bostad i Spanien via offshorebolag på Gibraltar.
-Med köpa av bostad på Solkusten följer en hel del omkostnader, att köpa upplysningar och annan hjälp till bostadsköpet kostar pengar, det är också ett område som vi arbetar inom, säger Jan Eriksen.
Eftersom spanska myndigheter lagt på extra skatter på bostäder som ägs av bolag på Gibraltar har vissa fördelar försvunnit med att äga sin bostad via offshorebolag. Nu väljer många att likvidera sitt bolag och skriva över egendomen på sig själv.
-Här kan du reducera dina kostnader med 90 procent beroende på vilka du väljer, säger Jan Eriksen avslutningsvis.

Tim Marschall, Jyske Bank
Tim Marschall har arbetat inom Jyske Bank koncernen i 13 år varav de fyra senaste på bankens Gibraltarkontor. När de flesta banker har placerat sin utlandsavdelning i Luxemburg har Jyske valt Gibraltar.
För 20 år sedan köpte Jyske Bank Gibraltars klassiska bank Galiano Bank. Den hade då funnits i mer än 130 år. Numera är Jyske Bank bland Gibraltars tredje största banker med runt 100 anställda. Den fungerar som en vanlig bank i lokal miljö.
-Familjen Galiano kom från Genua och har en intressant historia, jag har faktiskt en bok om familjen Galiano som startade banken, de började med växlingskontor och sedan blev det en klassisk bank. Boken är skriven av Paco Galiano som sålde banken till Jyske Bank 1987.
-Vi har vuxit i nära tio år och vi har en stor aktivitet på investeringsområdet och när det gäller finansiering av egendomar. Vi jobbar även med valutor och obligationer , aktier och andra investeringspapper, säger Tim Marschall.
Bland Jyske Banks utlandskontor är det i Gibraltar störst, nästan dubbelt så stort som Zürich.
-Vi är runt 100 anställda och våra språkkunskaper är goda. Vår policy är att någon ska kunna tala på kundens modersmål, det känns viktigt för oss.
När Svenska Magasinet får en guidad tur i bankhuset blir vi snart överraskade. Jyske finns på fyra våningar i den fastighet som ligger på Main Street, det är betydligt större än vad det ser ut utifrån.
-Att finnas på Gibraltar är perfekt jämfört med om vi skulle vara i Luxemburg. Här fungerar vi som en vanlig bank med investeringsprodukter och bostadsfinansiering i huvudsak, samtidigt har vi Solkusten på andra sidan där vi kan besöka våra kunder, säger Tim Marschall.


Magnus Alfredsson, SG Hambros Bank

Magnus Alfredsson, SG Hambros Bank

Jan Eriksen, Sovereign Trust Limited

Jan Eriksen, Sovereign Trust LimitedTim Marschall, Jyske Bank

Tim Marschall, Jyske Bank


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255