Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu: Avklätt inför kommunalvalet

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu: Avklätt inför kommunalvalet

2007-05-09

Korruptionsskandaler, toppstyrning och pampvälde i kommunhusen är en följetong i Spanien som aldrig tycks ta slut. Det är betydligt enklare att räkna upp borgmästare som inte har varit i blåsväder än tvärtom. Ett antal politiker som vi har tappat räkningen på har blivit avklädda i medier, någon har klätt av sig bokstavligt


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

”Det hjälper inte vem som styr i kommunhuset, de är lika dana, korruptionen är en del av kulturen”, säger en spanjor. Kanske inte, tänker jag. För demokrati och fria val är ju en ganska ny företeelse i Spanien.

Det talas mycket om integration i dessa tider. Om den går via politiken är tveksamt. Intresset bland svenskar kring kommunalvalet är mera iskallt än ljummet.
I kommunen Rojales vid Alicante har det bildats ett informationscentrum för invandrare, för att dessa ska integreras i arbetet i att förbättra kommunen och skapa gemenskap.
En som aktivt deltar i detta arbete är svensken Per Arne Åberg. Han och sex andra personer med utländsk härkomst, har nu tagits upp på vallistan för PSOE. Listan består av 20 personer, sju är invandrare vilket kan ses som ett stort steg framåt i den demokratiska utvecklingen i ett mångkulturellt Spanien. Men exemplet från Rojales står sig ganska ensamt i ett land med 44 miljoner invånare.

Ett antal politiker i Spanien har blivit avklädda i medier. María Dolores Jiménez har gjort det bokstavligen, klätt av sig naken i en kulturtidskrift.
Kommunalrådet María Dolores Jiménez har väckt stor uppmärksamhet efter att ha poserat naken i hemstaden Lepe i Huelvaprovinsen. Bilden har valsat runt i medier över hela Spanien.
Den 35-åriga kommunalrådet har försökt att tona ned uppståndelsen. Hon menar att det ett rent personligt initiativ som inte har något med hennes politiska verksamhet att göra.
Jiménez, som representerar det konservativa Partido Popular, får även stöd av socialistpartiets generalsekreterare på orten. Hon säger att bilderna är vackra och välgjorda och att beslutet att medverka har med den personliga friheten att göra.
Koalitionspartnern det andalusiska partiet (PA) stöder även Jiménez och den lokala sekreteraren Manuel Jesús González säger att ”beslutet är värt en applåd eftersom hon är jättesnygg”.
Det är inte snack om något valfläsk här inte…

I den spanska enklaven Melilla på andra sidan Medelhavet har oppositionspartierna anmält vad man anser vara ett försök till manipulation i det kommande lokalvalet.
I april fann Guardia Civil blanketter för poströstning på ett tryckeri staden i samband med ett tillslag i ett helt annat ärende. Det visade sig att en ansvarig på Partido Populars lokalkontor på orten hade beställt 1.000 exemplar av den officiella blanketten.
Oppositionen misstänker att de skulle användas till att registrera in väljare som bor utanför Melilla och kräver att statsåklagaren utreder ärendet. Partido Popular menar att det är en storm i ett vattenglas då syftet bara var att förvissa sig om att man skulle ha tillräckligt med blanketter och att en blankett inte innebär att man kringgår några regler för identifiering av väljare i samband med röstningen.

Partierna har finslipat på de listor som man kommer att gå till val på i kommunerna i Málagaprovinsen den 27 maj. Jämfört med valet för fyra år sedan blir det förändringar med 40 procent av listorna.
Det parti som förnyar sig mest är det konservativa Partido Popular, med socialistpartiet PSOE är det som behåller flest kandidater. I 14 av de 100 kommunerna i provinsen är det dessutom en nyhet då antalet fullmäktigeledamöter utökas för att anpassa sig till befolkningsökningen. Kustkommunerna Manilva, Estepona, Mijas, Benalmádena, Torremolinos och Nerja tillhör dem som utökas mest med ytterligare fyra ledamöter.

Ingen ska bli överraskad om Fuengirolas borgmästare, Esperanza Oña avgår. Vinner hon valet i Fuengirola lär det inte dröja länge förrän hon tack och adjö till kommunalpolitiken. Hon siktar på regionalregeringen i Sevilla, kanske senare mot Madrid.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255