Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Laseroperation av synfel växande marknad

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Laseroperation av synfel växande marknad

2007-04-02

Laseroperationen tar 15 minuter sedan kan du slänga både glasögon och kontaktlinser. Med hjälp av laserteknik bränns eller slipas ögats lins.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Många drömmer om att få slänga sina glasögon eller inte behöva hålla på med kontaktlinser morgon och kväll. Med hjälp av laserteknik kan synfel opereras. Och det tar bara en kvart.
Lasertekniken har funnits i tolv år och operationer utförs på kliniker i Málaga och Marbella. Hos Vistaláser i Málaga opereras i runda tal 120 patienter i månaden, 15 procent är utlänningar.

Garanti
Felmarginalen ligger på 1 på 40.000. Majoriteten som går från ögonkliniken har fullt återställd syn efter ingreppet. Men det är inte alla som kliniken väljer att operera. 15 procent får nej, eftersom ingreppet i ögat är för stort. Undersökningen som tar en och en halv timme ger svaret på frågan vilka ingrepp som måste göras och i vilken omfattning.
-Vi ska kunna lämna en garanti för att operationen ska bli 100 procentig lyckad, om det finns risker väljer vi att tacka nej till att göra ett ingrepp i ögat, säger Pablo Boy Carmona vid Vistaláser Clínicas Oftalmológicas i Málaga.
Oftalmologi (av grek. ophthalmos 'öga' och logos 'lära') är läran om ögat och dess sjukdomar. Läkare med specialistkompetens i ögonsjukdomar kallas oftalmolog. Det är få städer i Spanien som har dessa specialister.

Som vuxen
Närsynthet opereras inte förrän personen har blivit 21 år. Långsynthet kan med laserteknik opereras redan efter 18 årsåldern. Andra ögonsjukdomar som går att operera med laser är grå starr.
I en del fall måste en ny konstgjord lins opereras in, allt beror på tjockleken på hornhinnan i ögat. Om det går att göra operation efter lasermodell avgörs till stor del av vilken kondition hornhinnan har. Detta visar sig efter en välgjord undersökning.

Efterkontroll
Tekniken går ut på att hornhinnan lyfts bort, därefter skickas en laserstråle i väg som slipar till ögat så du får rätt brytning. Sex månader efter operationen blir det efterkontroll vid fyra tillfällen.
-Vi följer läkningen, tar bort rester eller döda vävnader, kontrollerar synskärpan och ser till så att inte ögat drabbas av några infektioner, förklarar Pablo Boy Carmona.

Operationen tar bara 15 minuter, gör det ont?
-Du har ont i ögonen de fyra första timmarna efter operationen. Smärtan beror på att vi har lyft upp hornhinnan. Det är när läkningen av hornhinnan sätter igång som det gör ont.
Patienten får lugnande medel och de flesta sover sig igenom denna period. Sedan kan han eller hon gå hem samma dag.
-Det gäller ju att man iakttar en viss försiktighet under den första tiden som att inte peta sig i ögat så att hornhinnan rör på sig.

Vad skulle kunna hindra en operation?
-Har du varit bärare av kontaktlinser och kanske inte skött dessa på ett exemplariskt sätt och inte varit noggrann med hygienen så kan detta sätta gränser i hur mycket av ögat vi kan slipa eller bränna.
-Har ögat inte tidigare fått tillräckligt med syre så har ögat eventuellt tillverkat egna vener för att få syre. Sådana vener kan hindra oss när det gäller i vilken omfattning vi skulle behöva göra ett ingrepp.

Finns det några biverkningar efter operationen?
-Eftersom det är hornhinnan som skickar ut signaler om att det behövs tårvätska är torrhet en av biverkningarna. Hornhinnan fungerar inte i början efter en operation, därför kan hornhinnan inte skicka ut signaler om att det behövs mer tårvätska. Torrhet upplevs i normala fall tre till sex veckor efter operationen.
Därför får du ögondroppar innehållande antibiotika som skyddar mot ögoninflammation. Risken för ögoninflammation ökar nämligen vid ögontorrhet.
Enligt Pablo Boy Carmona ökar förutsättningarna till riktigt goda resultat för varje år som går. Erfarenheter efter ingrepp kopplad till förbättrad teknik gör att utvecklingen inom laserteknik och ögonoperation tar jättekliv framåt.
-Tekniken förfinas och blir effektivare. Varje år så kommer ny utrustning. Vi slår rekord i antalet patienter, efterfrågan är verkligen stor.

Vad kostar en operation?
-2.000 euro, kostnaden är detsamma oavsett hur mycket i ögat som måste göras. Vid undersökningen upptäcks ofta andra mindre synfel som ljuskänslighet och färgfel och givetvis så ingår även detta i priset. Faktum är att många får bättre mörkerseende efter laseroperation.”Tekniken förfinas och blir effektivare. Vi slår rekord i antalet patienter, efterfrågan är verkligen stor”, säger Pablo Boy Carmona vid Vistaláser Clínicas Oftalmológicas i Málaga

”Tekniken förfinas och blir effektivare. Vi slår rekord i antalet patienter, efterfrågan är verkligen stor”, säger Pablo Boy Carmona vid Vistaláser Clínicas Oftalmológicas i Málaga


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255