Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Blå-gul favorittävling spelas på Aloha

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Blå-gul favorittävling spelas på Aloha

2007-04-02

Europatouren kommer till Nueva Andalucia. Spanish Open eller Valle Romano Open de Andalucia som är tävlingens officiella namn spelas på Aloha GC mellan den 10 till 13 maj. Efter åtta år avgår till sommaren klubbens president Richard Katz


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det var några år sedan det spelades golftävling på hög nivå i Solkustens golfdal. Senast var det World Cup på Las Brisas. Nu är det närmsta granne Aloha som står för värdskapet när Europatourtävlingen Valle Romano Open de Andalucia kommer på besök.
Den spanska tävlingen är svenskarnas favoritturnering på Europatouren. Åtminstone om man ska se till framgångar och resultat. När Niclas Fasth vann särspelsdramatiken mot John Bickerton på San Roque i fjol blev Niclas den femte svensken som vinner Spanish Open*.

Ansiktslyftning
Att Aloha, med 350 skandinaviska medlemmar, får tävlingen är också en fjäder i hatten åt klubben Aloha och framför allt åt presidenten och svensken Rickard Katz. Under åtta år har han varit president på klubben som har genomgått en total ansiktslyftning.
-Det har varit åtta fantastiska år, givetvis har det varit mycket arbete. Åtta år som president är en ovanligt lång tid, men vi har hunnit med mycket också, säger Richard Katz.

Jiménez
Vi sitter i klubbens trevliga restaurang och njuter av den fantastiska utsikten över golfdalen Nueva Andalucia. Till sommaren avgår Richard Katz och säger tack och adjö efter flera fina år. Givetvis känns det lite som grädden på moset när Aloha blev tilldelad en Europatourtävling i golf.
-Tacket går till Miguel Angel Jiménez, säger Richard Katz ödmjukt. Utan honom hade vi inte fixat att få hit Europatouren.
Málagasonen Jiménez är hedersmedlem på Aloha sedan tre år tillbaka. Han är dessutom delägare hos en promotor som står för catering och sponsordelen vid golftävlingar.
I vintras blev Richard Katz kontaktad av Jiménez som undrade om Aloha kunde tänka sig att arrangera Europatourtävlingen Valle Romano Open de Andalucia.
-Jiménez är en lugn, harmonisk och naturlig kille. Nu blir det full täckning i Sky sports under fyra dagar från Aloha. Tänk vilken PR vi får. Det är svårt att värdera en tv-sändning, det går helt enkelt inte att sätta någon prissumma på den goodwill vi får genom att arrangera tävlingen.

Attraktiv plats
Aloha golfbana har blivit en av Solkustens verkliga pärlor. Med sitt utsökta läge i golfdalen, åtta km väster om Marbella, blir den till en attraktiv plats. Banan är vacker och har en skönhet i designen som gör andra gröna av avund. Runt banan finns det cirka 500 olika träd och buskar som ger ett brett färgspektrum. Under de senaste åtta åren har det hänt en hel del.
-Nu har vi bättre parkeringsmöjligheter, tre nya sjöar har kommit till, nya utslagsplatser, två nya puttinggreener och renoverat klubbhus med nya omklädningsrum från topp till tå. Restaurangköket var tidigare utdömt av hälsovårdsmyndigheterna, numera är det nytt och fräscht, säger Richard Katz. Jämsides med investeringar har ekonomin sanerats. Klubben har numera en stabil ekonomi att stå på.

Välgörenhet
-Vi satsar dessutom mycket på välgörenhet. Vi arrangerar tävlingar där pengarna går till handikappade barn och organisationen Aspandem. Vi har hittills bidragit med 350.000 euro. Vi har generösa medlemmar.
Richard Katz är en av svenskveteranerna på Solkusten. Han kom hit 1970 och gjorde som flera andra på den tiden, började i mäklarbranschen. Det höll han på med tills för fyra år sedan då han stängde kontoret.
-Jag har aldrig funderat på att lämna Marbella. När jag kom hade Marbella 7.000 invånare, min fru Elisabet och jag har två barn, födda på Solkusten.
Richard blev medlem i Aloha 1976, han var bland de första medlemmarna efter att banan öppnat året innan. Då kostade en spelaktie 225.000 pesetas, nu kostar den 35.000 euro…

Baskiska namn
Det var Banco de Bilbao och bandesignen Javier Arana som drog igång projektet med Aloha 1975. För bankens del handlade det i första hand om att kunna sälja de hus som fanns nere i dalen. En golfbana i närheten skulle göra husen mer attraktiva, menade man. Trist för Javier Arana som avled tre månader innan banan var klar.
-Javier var från Baskien, det är därför alla hål på Aloha har baskiska namn.

Hur skulle du vilja beskriva golfbanan?
-Det är en naturlig bana med mycket växtlighet, det finns alltid några växter som står i blom. Tekniskt är det en svår bana, ganska smal med många annorlunda hål.
Valle Romano Open de Andalucia har en miljon euro i prispotten. 156 spelare finns med varav ett tjogotal svenskar. En trevlig comeback lär Per-Ulrik Johansson göra erfar Svenska Magasinet. Med hus inpå banan Aloha vill inte Ryder Cup-hjälten från Valderrama-äventyret 97 missa tävlingen.
Till slut några ord om parkeringsmöjligheterna för publiken. Rådet blir att samåka till tävlingen. Arrangören kommer att ordna med 1.250 parkeringsplatser, men frågan är om det räcker. Du som bor i närområdet gör nog bäst i att promenera.
Fotnot. Övriga svenskar som vunnit är Joakim Haeggman 1993, Jarmo Sandelin 1999, Robert Karlsson 2001 och Peter Hanson 2005.


Svenska Magasinet i Spanien


Efter åtta intensiva år avgår i sommar Richard Katz som president på Aloha Golf Club. Den 10 maj kommer Europatouren till Aloha

Efter åtta intensiva år avgår i sommar Richard Katz som president på Aloha Golf Club. Den 10 maj kommer Europatouren till Aloha


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255