Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vad händer med de spanska fastighetspriserna under 2007?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Vad händer med de spanska fastighetspriserna under 2007?

2007-03-13

I tidningarna läser man ofta om att fastighetspriserna borde sjunka. Bl.a. varnar OECD för att prisnivån är 30 procent för hög. Spekulanter som investerade åren 2004-2005, vill börja realisera sina förväntade vinster och när många vill sälja pressas priserna


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Harry Ramfelt

Trots detta beräknas nyproduktionen öka med 100.000 bostäder till 815.000 i år. Av dessa är 150.000 semesterbostäder, varav man hoppas kunna sälja 60.000 till utlänningar. Samtidigt står redan cirka 3.500.000 bostäder tomma. Dessa är huvudsakligen byggda i spekulation och har inte funnit några användare bl.a. eftersom de är för dyra för genomsnittsspanjoren.

Ungdomar i kläm
För att råda bot på bostadsproblemet för alla som inte har råd att köpa en bostad just nu, planerar regeringen att tvinga ägarna att hyra ut sina tomma våningar. I Andalusien tänker man bestraffa ägarna genom att höja fastighetsskatten, IBI.
I Sevilla har man redan kommit fram till att skattesatsen bör ökas med 50 procent för oanvända våningar. Uthyrningen ska kontrolleras genom att man granskar el- och vattenförbrukningen.
Problemet för ägarna blir att snabbt hitta bra hyresgäster. Man kommer att tvingas konkurrera genom att erbjuda låg hyra, vilket också är regeringens mål.

Illegala nybyggen
Andra faktorer som oroar investerarna är att vissa nybyggen varit illegala och kanske måste rivas. Det är inte helt klarlagt om köparna kommer att förlora alla sina investerade pengar men detta skapar förstås en osäkerhet hos många spekulanter. Många byggprojekt har också gått i stå i väntan på att den nya byggplanen för kustens kommuner ska godkännas. Så snart byggplanen är klar släpper man loss de projekt som kan beviljas.
En ytterligare riskfaktor är spanjorernas höga skuldsättning. Förra året ökade den med 24 procent. De spanjorer som bor i nya bostäder betalar upp till 60 procent av familjens inkomst för sina lån. Riksbanken varnar för att en räntehöjning skulle kunna vara förödande med tvångsutförsäljningar till låga priser som följd, eftersom bankerna nöjer sig med att sälja fastigheterna till det utlånade beloppet bara för att få tillbaka sina pengar.

Lång försäljningstid
Genomsnittstiden för en fastighetsförsäljning är 32 månader. Orsaken till att det tar så lång tid är att säljarna begär ett högt pris och är beredda att vänta länge på den "rätte budgivaren". Det här är lite främmande för oss svenskar som låter mäklaren vara mer aktiv i prissättningen. Ju mer realistiskt pris säljaren begär, ju mer aktivt kan mäklaren arbeta för att köpare och säljare ska kunna mötas.

Svarta pengar
Nå..., men så här pessimistiskt kan man väl inte se på fastighetsmarknaden. Vi har ju hört om alla svarta pengar som håller uppe prisnivån på kusten. Skattemyndigheterna har emellertid tagit fram ett batteri av åtgärder för att täppa till några av kryphålen:
• alla banktransaktioner över 15.000 € mellan Spanien och andra länder rapporteras till myndigheten med avsändare, namn, etc.
• från 1/7 får endast 10.000 € i sedlar föras över gränsen.
• via notarien ska köparen i original redovisa hur hela betalningen skett. Vid kontant betalning måste man redogöra för hur kontanterna förvärvats. Utöver att svarta pengar ska avslöjas vill skattemyndigheten få fram verkliga belopp att basera sina skatter på. Felaktigt uppgivna summor kommer att bestraffas som bedrägeri.
• utbytet av information av skattepliktiga tillgångar kommer att fördjupas mellan de olika ländernas skattemyndigheter.

På plussidan
Det som talar för en fortsatt prisstegring är spanjorens tro på att fastigheter är en säker framtidsinvestering samt att nyproduktionskostnaderna beräknas öka med 7,4 procent i år. Spanjorer har ett talesätt som säger att fastigheter aldrig sjunker i värde men ibland får man vänta lite längre innan man kan realisera värdestegringen. Dessutom har Spanien blivit så beroende av sin byggindustri som ekonomisk tillväxtmotor att regeringen troligtvis inte kommer att lägga ut några drastiska hinder för fastighetsinvesterarna.
För oss utlänningar är det vädret och golfen som lockar, samtidigt som konjunkturen står på topp i Europa just nu.

Marknaden 2007
Nu dyker naturligtvis den oundvikliga frågan upp. Vad händer med priserna utefter kusten i år? Man måste skilja på utbudspriser och avslutspriser. Vissa fastighetspromotorer hävdar att utbudspriserna stiger med 5 procent, men detta gäller nog bara mycket attraktiva lägen.
Utefter motorvägen kan man se nybyggnationer som redan erbjuder rabatterade priser. Säljare som vill ha ett försäljningsavslut i år måste vara beredda på att sänka sina prisförväntningar rejält. År 2007 lär nog bli ”köparnas marknad”.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255