Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

I Alcoy tar kriget aldrig slut

Annons - Svenska magasinet
Här pågår ett krig som inga av deltagarna vill ha slut på, det religiösa spelet, kriget mellan morer och kristna.

Här pågår ett krig som inga av deltagarna vill ha slut på, det religiösa spelet, kriget mellan morer och kristna.

I Alcoy tar kriget aldrig slut

2007-03-13

Alcoy ligger i en bergsdal norr om Alicante vid floden med samma namn. Staden är utpräglad bergsstad med broar över branta dalkanter till floden, bergen Sierra de Montcabrer som kantar staden utgör en fantastisk kuliss till det sceneri som utspelas där under några dagar i april varje år


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Bill Wiberg

Här pågår ett krig som inga av deltagarna vill ha slut på, det religiösa spelet, kriget mellan morer och kristna. Många platser i Spanien har fiesta med krigsmotivet, men ingen annan plats gör slut på 20 ton krut på en dag. I Alcoy är det ultimata paraderna, skådespel, ceremonier, gatufester och processioner, allt blandat till en festlig kompott.
Det första som händer, den 21 april på kvällen ”Fiesta del Pasodoble”, efter den börjar Triogía de la fiesta de Moros y Cristianos.

Första dagen 22 april:
Startar med en mässa kl 05.15
06.00 hissas det kristnas flagga med korset på Borgen på stora torget med musik. Nu startar Fiestan.
10.00 Parad med ceremoni och överlämnandet av stadens nyckel till de kristnas befälhavare, som skall hjälpa kung Jaime den förste.
17.00 startar många parader med olika ceremonier.
Först kommer Morerna med 15 olika ”Filas” Inkallade Regementen, sedan kommer de kristna med 15 ”Filas”.
På kvällen är de fest på gator och torg, alla barer är fulla med folk blandade utklädda morer och kristna och civilister och turister.

Andra dagen den 23 april:
Parader från 09.00 och resten av dagen med uppehåll för fiesta mellan 14.00 till 17.00 då pågår gatufester på alla håll i staden.
En av de viktigaste paraderna är när reliker av San Jorge som förvaras i templet Santa Maria förs runt i procession i staden. Senare på kvällen rullas även en staty av San Jorge ut på stadens gator dragen av två kor. Kan verka lite vanvördigt för ett krigarhelgon att bli dragen av kor. Men hela skådespelet är pampigt och korna är värdigt utsmyckade och har dagen till ära fått sina klövar målade med guldfärg.
På kvällen efter paraderna och fyrverkeriet är det den stora festkvällen. Man måste beundra invånarna i Alcoy att de orkar festa så mycket, tidigt uppe för att hinna med alla ceremonierna och sena kvällar med mycket festande. Det går nog åt några arbetsdagar för att vila upp sig efter den stora fiestan.

Tredje dagen den 24 april:
Nu börjar det stora kriget kl 07.15 på la Plaza de España samlas trupperna för procession och slaguppställningar. Resten av dagen går åt att göra slut på 20 ton krut, med uppehåll för drickande och ätande mellan 14.00 till 17.00. Morerna vinner på ett dramatiskt sätt första slaget och kan hissa den moriska flaggan med skäran. Allt ser ut som en stor teaterscen eller en filminspelning. Allt skjutande upphör kl 14.00, nu blir det trångt på barerna. Om man går runt i staden så ser man att de dukas upp till mat och fest lite varstans, de olika ”filas” grupperna äter och festar på olika ställen.
Har man tur så blir man inviterad på kalas. Alla är väldigt gästfria och det brukar alltid finnas någon i gruppen som talar engelska, annars får konversationen pågå med stapplande spanska. Efter matrasten är det en stor procession där de kristna kommer ridande till borgen som då är intagen av morerna för att förhandla. Förhandlingen bryter samman med början på nya slag och skjutandet igen.
Senare med hjälp av San Jorge vinner de kristna slaget om staden Alcoy och kan hissa det kristna korset på borgens torn. Nya parader tar vid på torget med San Jorge i spetsen. På kvällen kan festandet och ätandet fortsätta.

Utklädda
När man vandrar omkring för att studera paraderna träffar man alltid folk utklädda på väg till eller från de olika festligheterna, frågar du om du får fotografera eller låna några accessoarer för fotografering går det oftast bra. Alla blir glada och vill gärna berätta om sin dräkt, många är väldigt fantasifulla och praktfulla.
Fick tillfälle att studera en i full färd med att ta på sig sin krigardräkt vilket absolut inte var lätt inte ens med två medhjälpare. Det var remmar, plåtbrickor, skruvar och kupolmuttrar, allt rikt utsmyckat. Några klagade på att dräkterna var allt för tunga och att det behövdes extra siesta under dagen för att orka med allt.

Musik
Under alla dagarna är det mycket musik som kantar alla skådespel, vanligast är trummor, men även blåsinstrument av alla slag. Musiken tar fart även under siestan, nu hörs musik från alla delar av staden. Den musik som spelar passa bra ihop med de dräkter som deltagarna har.
När ni skall åka till Alcoy för att bevittna skådespelet rekommenderar jag att ni tar en övernattning då har man möjlighet att uppleva festerna på natten. Vill man bo i Alcoy bör man boka hotell långt i förväg, eller bo i någon av grannstäderna där det troligen finns rum även med kort varsel.
Alcoy har en hel del att bjuda på utöver detta fantastiska skådespel, besök stadens turistkontor så hjälper de till både med rum och olika sevärdheter. När jag var där arbetade två personer som båda talade engelska.

Lite upplysningar om Alcoy med omnejder
Alcoy är en av de städer som Franco lät bomba under Spanska inbördeskriget. Mellan september 1938 och januari 1939 bombades Alcoy flertalet gånger ca: 50.000 kg sprängmedel fick staden ta emot, detta skapade oreparabla skador på staden.
Inte långt från Alcoy ligger La Serreta där finns ruinerna av en stad från 300 talet. Fynd därifrån kan man beskåda på Alcoys arkeologiska museum. Norrut från Alcoy kan man på en brant kulle finna ett arabiskt fäste Alcázar med tre bevarade torn nära staden Cocentaina. I staden Cocentaina ligger Medinaceli palatset, en 1400-tals byggnad. Erimita San Cristóbal är en av flera eremitage som är värda att besöka.
Alla som vill ha en värdig utmaning kan bestiga Montcabrer 1386m.
Alcoys kök kan uppvisa några lokala rätter som inte är kända utanför regionen ”brreta”, ”olleta”, arròs caldòs”, ”bajoca farcida” och ”pericana”. Kaffelikör är mycket popupärt och är en vanlig drink blandad med Coca cola.
Alcoy ligger ca:65 km nordväst om Alicante, det är två bra möjligheter att åka bil till Alcoy, motorväg A36 runt bergen eller slingrande bergsväg N340 över berget Aitana och genom passet Por de la Carrasqeta där man har en svindlande utsiktsplats över nejden och Alicante.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Alla blir glada och vill gärna berätta om sin dräkt, många är väldigt fantasifulla och praktfulla.

Alla blir glada och vill gärna berätta om sin dräkt, många är väldigt fantasifulla och praktfulla.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255