Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

På vårpromenad ett stenkast från kusten

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

På vårpromenad ett stenkast från kusten

2007-01-31

Det sjuder av liv och surrar i luften när de första vårregnen dragit förbi. Bin och andra små insekter suger i sig av växternas nektar och har jämt sjå att flyga från blomma till blomma. Naturen riktigt exploderar av febril verksamhet. Allt går så fort. Det gäller att passa på innan torkan kommer


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Monica & Harry Ramfelt

Det är nu som landskapet visar sig från sin allra bästa sida och bildar en perfekt kuliss för trivsamma promenader. Inte långt från kusten kan man överallt hitta småvägar och stigar om man bara ger sig tid att botanisera runt lite. Alldeles norr om Nueva Andalucía i Marbella döljer sig ett promenadstråk med härlig utsikt över Embalse de la Concepción.
Det är lätt att hitta dit om man kör på motorvägen från Marbella stad mot San Pedro och tar av vid avfarten till Istán. Direkt efter avfarten åker man över en bro till vänster och vidare mot Aloha Golf. Där kör man in i en rondell och till höger mot Last Green. Kolla kartan för ytterligare information.

En oas tätt intill stenstaden
Bara man har passerat motorvägen och däckens eviga dån mot asfalten avtar kan man börja slappna av hjärnan något. Kanske den kan bli lite mer mottaglig för yttre intryck som fågelsång, humlors surrande och de många vårblommornas härliga dofter. För att inte tala om alla vackra vyer som naturen erbjuder.
Om man tittar lite närmare på blommorna hittar man ofta ett litet bi som låter sig väl smaka. Men de har det ganska jobbigt. Ända upp till 2,5 miljoner turer måste de göra för att biodlaren ska få ihop ett halvt kilo honung. Så titta gärna en gång till på det lilla djuret och beundra dess flit. Man ser ofta bikupor utplacerade i terrängen men man flyttar runt dem allt eftersom de olika växterna blommar.
Det växer många kryddväxter här uppe som bina utnyttjar och den färdiga honungen får namn efter den dominerande kryddan som rosmarin eller timjan. Kryddväxterna har också i alla tider utnyttjats i matlagning, som medicinalväxter och till att smaksätta brännvin. Så håll ögonen öppna, kanske ett knippe rosmarin får följa med hem till köket?

Blomprakt och vattenblänk
Många andra vackra blommor kantar vägen bort mot dammen och man njuter i fulla drag av dess skönhet och dofter. Men sedan när dammen dyker upp tar den all uppmärksamhet i anspråk. Den glittrar i takt med solen och omges av rundade kullar och berg. Nu blir terrängen lite mer kuperad och det bär nedåt i en sänka mot dammen. Här finns det fisk så ett metspö kanske kan komma väl till pass. Gångstavar är annars ett bra komplement när det bär uppåt igen. De underlättar och ger ju dessutom en mer allsidig träning. För vi är väl inte bara ute för nöjes skull, eller…
Nu kan vi bara hoppas på att det vackra landskapet får vara ifred här uppe men några olycksaliga flaggor vajar dess värre sedan en tid tillbaka för vinden och förebådar ond, bråd olycka.
Men det kanske bara är några små söta urbanisationer på gång, som omärkligt smälter in i naturen?

 
Prova stavgång i den spanska naturen

Prova stavgång i den spanska naturen

Vackra vyer

Vackra vyer

Upplev mimosan

Upplev mimosan

 
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255