Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Andalusiens första ishall är invigd – med rink från Finland

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Andalusiens första ishall är invigd – med rink från Finland

2007-01-04

Nu ligger isen nyspolad i Andalusiens första ishall. Svenska Magasinet har givetvis testat isen och var bland de första som tog skären i Club Municipal de Hielo i Arroyo de la Miel.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Ett av Solkustens mest spännande sportprojekt presenteras som ”Club Municipal de Hielo – mucho más que hielo”. Det handlar inte bara om is i anläggningen i Arroyo de la Miel i Benalmádenas kommun.
Anläggningen ligger centralt i Arroyo de la Miel, utmed Avenida de Federico Garcia Lorca, nära till busshållplats och tåg. ”Mer än bara is” – och visst stämmer det. Simning, massage och styrkträning hittar du inom husets fyra väggar.

Hoppas på is
Det är arkitekten Enrique Pardos som ligger bakom utformningen av Andalusiens första ishall. Här ska det finnas is året runt.
-Vi hoppas på det. Det kan ju bli rejält varmt under juli och augusti men enligt våra beräkningar ska systemet hålla. Blir det problem får vi i värsta fall stänga under sommarmånaderna, säger Enrique Pardos.

Kritisk borgmästare
Svenska Magasinet var med när borgmästaren Enrique Bólin synade anläggningen den 12 december. Flera spanska medier var på plats tillsammans med ansvariga från bygget. Kritiken från borgmästaren var inte nådig.
Som svensk med insyn i mängder av ishallar var det direkt pinsamt att lyssna på Enrique Bólin som kritiserade att isbanan hade sarg…
-Men så bygger man ishallar över hela världen, försökte arkitekten…
Sargen är tillverkad och importerad från Finland. Och finländare kan betydligt mer om sådana här saker än en borgmästare från Benalmádena på Costa del Sol.

Isolering
Det nya sportkomplexet i Arroyo de la Miel innehåller förutom ishall även en simhall och ett stort fitnesscenter med styrketräning och gruppträning. Enligt borgmästare (läs kommunalpamp) Enrique Bólin var det fel på det mesta, även val av fönster och färger fick skarp kritik av borgmästaren i byn.
-Fönstrena liknar ju sådana som zigenare åker runt och samlar upp… , sa borgmästaren högt och tydligt
Nåväl, öronen ramlade inte av, det mesta föll i stället Svenska Magasinets utsände väl i smaken. Det vi mest oroar oss över är isolering samt från- och tilluftsaggregatet. Det som många ishallar får problem med är kondensen. Det gäller att ishallen är väl isolerad och att inga fel dörrar står öppna.
-Vi har lagt 20 centimeters isolering på tak, väggar och golv, säger arkitekten Enrique Pardos och mäter upp med händerna.

Skidskoskola
Ishallen med eget café, kommer att vara öppen för allmänhetens åkning så gott som varje dag mellan klockan 12 till 14 och mellan 20 och 22. Fredagskvällar och lördagskvällar väntar disco-hielo från 22:30. Det blir även skidskoskola för barn såväl som för vuxna. Innan hallen stod klar hade över 2.000 personer anmält sig till skridskoskolan som Elisabet Martín-Mora håller i.
Inträde kostar 6 euro för barn, 9 euro för vuxna och 7,50 för pensionärer. Ett par skidsko hyr du för 3,75 euro.

640 kvadratmeter
Svenska Magasinet har redan fått förfrågningar om att dra igång någon form av mjukhockey eller hockey-bockey. Enligt de ansvariga vid kommunens fritidsnämnd kommer grupper eller större sällskap att kunna hyra ishallen. Och de lämnar klartecken till att få spela ”hockey sobre hielo”.
Vi stegade upp isbanan till cirka 28x18 meter, 640 kvadratmeter enligt arkitekten, vilket är klart mindre än en normal rink. Kanske i minsta laget men säkert kan Benalmádenas ishall inspirera andra kommuner på Solkusten till att bygga fler ishallar.
Tänk vilken hockeyfight det kunde bli på is när Costa Storms från Fuengirola möter Marbella Sharks på is…


Isen – helt okey
Den 15 december hade skridskointresserade på Solkusten möjlighet att gå på is för första gången. Tillsammans med Elisabet Martín-Mora testade Svenska Magasinet isen som får klart godkänt betyg.
Den var fast och lagom hård – och isen fylldes snart av mängder av ungar som ville testa.
Elisabet Martín-Mora ses som en drivande själ till isbanan i Arroyo de la Miel. Hon kommer från Jaca i Pyrenéerna, haft rullskridskoskola på kusten i fem år. Hon har drivit på myndigheterna i kommunen att bygga en ishall.
-Hur känns det, frågar Elisabet efter att Svenska Magasinet har testat. Visst är det kul.
Hon har varit professionell konståkerska. Inte konstigt att hon drog ned applåder – även från borgmästare Enrique Bólin – vid uppvisningen i samband med premiären.
Någon borgmästare Bólin på skridsko fick vi dock inte se…Tillsammans med Elisabet Martín-Mora testade Svenska Magasinets Ola Josefsson isen

Tillsammans med Elisabet Martín-Mora testade Svenska Magasinets Ola Josefsson isen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255