Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu: Nej tack i Madrid, till trådsmala modeller

Annons - Svenska magasinet
Ana Carolina Reston Macan, ett av flera offer i modellindustrin

Ana Carolina Reston Macan, ett av flera offer i modellindustrin

Spanien just nu: Nej tack i Madrid, till trådsmala modeller

2007-01-04

Ana Carolina Reston Macan, 40 kilo, och Luisel Ramos, 44,4 kilo, fotomodeller som under fjolåret avled. De blev offer för den hysteri som många gånger präglar stylisterna i den sjuka modebranschen.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

22-åriga Luisel Ramos från Uruguay hade länge kämpat för att bli fotomodell, det blev hennes död. Inför modeveckan i Montevideo i augusti rasade hon fullständigt i vikt. På catwalken, mitt i ett klädbyte, segnade hon ned och dog.
Hjärtat hade stannat.

Senare bjöd Madrid på sin berömda modevecka. Som en reaktion på dödsfallet bojkottade arrangörerna till ”Passarela Cibeles”, trådsmala modeller på catwalken.
Arrangörerna bakom ”Passarela Cibeles” krävde att modellernas kroppsmassa skulle överstiga 18 BMI. Jämför detta med Världshälsoorganisationen WHO anländer till svälthärder i Afrika, sätter de riktmärket för undernärda vid 18,5 Body mass index, BMI. Carolina Restons BMI var 13,21 när hon blev inlagd.

Initiativet från Madrid ledde till att trettio procent av de anmälda modellerna inte kunde medverka. Tyvärr är det få modemässor som har följt Madrids exempel, rapporteras det i medier. Varken från London eller från modets huvudstad Milano har några reaktioner kommit under hösten. Ett friskhetsintyg från läkare är det enda som krävs.

En god början till att sanera en osund bransch skulle vara att införa nya regler om att en fotomodell åtminstone måste uppfylla Världshälsoorganisationens mått på vad som är undernäring. Enligt WHO går gränsen för svält vid 15 BMI, undernäring är under 18,5 BMI. För att klara gränsen på 18 BMI måste du, till exempel, väga minst 56 kilo om du är 175 centimeter lång.
Enligt Alexandre Torchia som är bokare på den brasilianska modellagenturen L’Equipe, som den långa toppmodellen Carolina Reston tillhörde, sitter problemet hos stylisterna.
”Ingen har så smala höfter. Inga kläder sys i de storlekarna. Höfter på 87 till 88 centimeter är för tuffa krav. Men stylisterna föredrar små, tunna höfter. Och det är stylisterna vi lever av. Det är de som ringer och bokar modellerna. Det är svårt att föra in några riktlinjer”, säger han till Sydsvenskan.
I många länder flyttar unga tjejer från landet in till storstaden. De söker sig dit för att göra karriär. När de får nej tack efter nej tack känner de sig fula eller tjocka – och de börjar att svälta sig.

Stylisternas mallar och önskemål har jag ringande i öronen när jag går utmed affärsstråken på Solkusten. Skyltdockorna i butikernas skyltfönster går helt stylisternas ärende. Signalerna är glasklara; här är det trådsmalt som gäller.
Här borde saneringen starta, det borde rensas bland skyltdockor som inte håller måttet i vad som är en sund kropp enligt Världshälsoorganisationen mallar.
Annars är risken stor att vi i framtiden kommer att få se fler ”vackra lik” – som 22-åriga Luisel Ramos från Uruguay.Ska butikerna rensa bland sina pinnsmala skyltdockor?

Ska butikerna rensa bland sina pinnsmala skyltdockor?


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255