Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Stina Dabrowski

Annons - Svenska magasinet
Vad är det som gjort Stina till denna berömda Stina? Ordet nyfikenhet kommer igen hela tiden.

Vad är det som gjort Stina till denna berömda Stina? Ordet nyfikenhet kommer igen hela tiden.

Stina Dabrowski

2006-12-01

Få journalister har så stor plats i svenskarnas hjärtan som Stina. Det räcker att säga Stina, det finns bara en Stina. Hon har gjort mycket inom televisionen, men hennes knivskarpa intervjuer imponerar mest. Tjejen som lyckas med det mesta hon gjort, men ändå behållit sin enkla stil och aldrig låtit sig köpas av pengar och berömmelse


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Anders Trense

Därför känns det som någon form av examen, när man skall intervjua vårt största proffs inom genren. Tack vare henne själv glömmer man snart bort detta. Hon är totalt sjåsfri, trevlig och glad.

Nyfikenhet
Vad är det som gjort Stina till denna berömda Stina? Ordet nyfikenhet kommer igen hela tiden. Hon har varit nyfiken hela livet, hon gillade att göra utfrågningar redan i grundskolan.
I sjunde klass fixade hon själv pryoplats som journalist och fotograf. Redan då visste hon vad hon skulle bli, varför vet hon inte. Det kan inte bero på hemmamiljön.
Hon växte upp i Traneberg utanför Stockholm, en trygg enkel miljö, tämligen tom på journalister. Sedan har hon varit Stockholm trogen, en riktig 08.

Protest
Redan i första klass visade hon vad skåpet skulle stå, genom att daska fröken i stussen som protest. Trots detta gick skolan bra, även om hon säkert var en besvärlig elev för många lärare.
Gymnasietiden minns hon med glädje. Då fanns linjer som halvklassisk latin, där man kunde lära sig flera språk och utveckla svenskan på en högre nivå. Dessutom slapp hon då matematiken, som hon hatade. I dag skulle denna begåvning fått IG i matematik och varit ett problem.

Frilansar
Så småningom blev det journalisthögskolan, men det tog sin tid innan hon var klar där. Hon pluggade, födde barn och pluggade igen, men klar blev hon. Hon har förresten fyra barn och sex barnbarn, som hon träffar ofta. Jo, det är sant, ofta.
-Alla tror att jag jobbar jämt, men det är inte sant, säger Stina. Det är bara det, att mina jobb har blivit så uppmärksammade. Därför tror folk att jag är i selen dygnet runt, men icke.
Stina har aldrig haft en fast anställning, hon frilansar, men det verkar ju gå bra det också.

Apropå bra, du verkar ju född till att intervjua. Hade man din talang var det väl bara att köra igång, eller?
-Tur har man, när man tränat otroligt mycket”, säger Stina och citerar Ingemar Stenmark. Det är för mig, som för andra som lyckats, 10 procent talang och 90 procent hårt arbete.
Det är väl detta, som gör att hon pratar fem språk.

Det här med hoppen, hur var det egentligen?
-Den idén knyckte vi, säger Stina. Staffan Heimersson som hjälpte mig, hade sett detta i amerikansk TV. Han tyckte jag måste ha någon form av gimmick, men det var jobbigt för mig. Idén var ju kul och det blev succé, men varje gång jag skulle be personerna att göra detta kände jag mig lite korkad.
Särskilt med Tatcher förstås, sa jag. Stina skrattar och nickar, men det gick faktiskt väldigt bra efteråt.
På kvällen föreläste Stina på Palacio de la Musica. Hon var inbjuden av organisationen SWEA på deras årliga kvinnodag.

Berömda träffar
Stina berättade om sina berömda träffar med kända personer världen över. Det roliga och intressanta var, att hon berättade det vi aldrig fick se i tev. Pedagogiskt suveränt hade hon med sig direktinspelningarna från intervjuerna, som hon stoppade och sedan berättade vad som egentligen sedan hände.
Kommer ni ihåg hur Tatcher såg ut, när Stina frågade om hon ville hoppa? Ögonbrynen satt ända upp i hårfästet på järnladyn, när hon på drottningens finaste engelska tillrättavisade Stina ”Oh dear little girl.”
Vet ni vad som sedan hände efter intervjun? Jo, Tatcher var hur vänlig som helst. Frågade om Stina ville stanna på en gin och tonic. Klockan var tio på morgonen och det var ingen liten rackare.

Hotade
Då var det värre med Arnold Schwarzenegger. Arnold var hur vänlig som helst, men hans hagga, som godkände frågorna var en riktig skitmara. Hon avbröt intervjun och hotade med advokat, fängelse och lite till.
Stina hade struntat i manuset och ställt några knepiga frågor. Allvarligt talat, kände sig Stina för första gången rädd och hotad. Hon som besökt öknar, i Irak, ja på ställen där rättssäkerheten inte var på topp precis. Nu satt hon i Kalifornien, men sån´t är livet.

Gick i fällan
Som ni förstår skulle jag kunna skriva en bok om allt hon berättade, men det har hon gjort själv, så köp den. Typiskt Stina, berättade hon också om ett misslyckande och visade delar av den utfrågningen.
Hon intervjuade Jan Stenbäck, finansmannen som ingen kommit åt, så att säga. Det sämsta hon själv vet är så kallad skjutjärnsjournalistik (vilket ord). Här gick hon själv i fällan och blev mycket aggressiv.
Hon som alltid med mjuka inledningar och kunskap i frågorna, får den intervjuade att avslöja saker som denne aldrig skulle ha gjort annars. Ok, även solen har sina fläckar, men det var starkt att berätta detta. Kadaffi och Hillary Clinton var också höjdare, men som sagt, köp boken.CB Magasinets Anders Trense träffade Stina Dabrowski

CB Magasinets Anders Trense träffade Stina Dabrowski


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255