Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Tuffare disciplinära åtgärder – ingen nyhet på spanska skolor

Annons - Svenska magasinet
Susanna Broughton, 13, visar sitt eget exemplar av elevboken ”Agenda escolar 06/07”

Susanna Broughton, 13, visar sitt eget exemplar av elevboken ”Agenda escolar 06/07”

Tuffare disciplinära åtgärder – ingen nyhet på spanska skolor

2006-12-01

Nye svenske skolministern vill införa kvarsittning och avstängning i skolan. I den spanska skolan är detta redan en verklighet. Här åker du ut om du inte sköter dig. Varje barn har en elevbok där läxor, karaktär och betyg antecknas och som ska signeras av föräldrarna varje vecka. ”I spanska skolan betonas respekt och ordning”, säger en mamma


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den svenska skolminister Jan Björklund (fp) säger att nu ska det bli slut på flumskolan. Elever i grundskolan ska kunna stängas av från undervisningen, gymnasister ska kunna få kvarsittning och man vill ge lärarna rätt att flytta på stökiga elever till andra skolor.
Syftet är förstås att skapa lugn på skolan och i klassrummen men, som Björklund säger, vore det ingen nackdel om eleven samtidigt finge sig en tankeställare. Och i Stockholm vill skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) att Stockholms grundskolor och gymnasier ska bli först i landet med att redovisa skolk i betygen.

Tuffare åtgärder
Visst, studiero borde vara en rättighet. Jämfört med Sverige har Spanien betydligt tuffare disciplinära åtgärder mot stökiga elever. Vad anser skandinaviska barn och föräldrar om detta?
Svenska Magasinet har träffat Susanna Broughton, 13 år. Hon går på det som vi i Sverige kallar högstadiet. Platsen är Manilva Instituto Las Viñas. Till skillnad mot allmänna skolor i Fuengirola, Mijas eller Marbella är antalet utlänningar färre. På Susannas skola finns det exempelvis bara två skandinaver.

Från privat
Under tre års tid gick Susanna på en privat internationell engelsk skola i Sotogrande. Men varken hon eller mamma Liv Broughton var nöjda med miljön.
-Spanska skolan är betydligt bättre både när det gäller respekt och ordning, säger Susanna som är adopterad, har norsk mamma och engelsk pappa.
Den svenske skolministern Jan Björklund vill införa kvarsittning i gymnasiet och avstängning i grundskolan. Så är det på Susannas skola i Manilva.
-Här åker du ut om du inte sköter dig, säger Susanna. En skolkamrat har åkt ut sju gånger…

Avstängd
Har du fått fem anmälningar så blir du avstängd från skolan i tre dagar. Får eleven ytterligare fem anmälningar blir det avstängning under sju skoldagar nästa gång. Skulle det sedan bli ännu fem anmälningar så blir det avstängning i 29 dagar.
-Stökiga elever får gå om klassen tills de klarar examen. Vi har en kille som är 18 år som går andra året på högstadiet…
Mamma Liv Broughton, flygvärdinna vid SAS under 28 år, gillar tydligheten i den spanska skolan. Hon talar om ordning och reda samtidigt som hon betonar föräldrars och barns ansvar, antingen det gäller låg, mellan– eller högstadiet.
-Det är ingen hemlighet vilka som inte gör läxan. Din dotter gör inte läxan, kan läraren säga under ett föräldramöte, säger Liv.

Elevbok
Varje elev vid Las Viñas-skolan har sitt eget exemplar av ”Agenda escolar 06/07”. Här antecknas läxor, karaktär och betyg. Längst ned på sidan ska någon av föräldrarna skriva sin signatur, varje vecka. Eleven ska alltså visa boken för sina föräldrar, föräldrarna kan å sin sida följa med i sitt barns skolarbete och utveckling.
-Informationen från skolan är jättebra och kommer regelbundet. Det krävs sjukintyg från läkare om ens barn är sjukt och måste vara hemma. Skolan är mycket tydlig i sina signaler, anser mamma Liv Broughton.

Judoträning
Trettonåriga Susanna trivs på sin spanska skola i Manilva. Matematik och teknologi är roligast, hon umgås från och till med spanska barn, hon går på judoträning tre gånger i veckan tillsammans med en norsk skolkamrat.
Hon har en klassföreståndare och olika lärare i så gott som varje ämne. Lärarna talar mycket om respekt och punktlighet. Utanför skolgården står polisen och håller koll på trafikanterna, allt för barnens säkerhet. Det känns tryggt, tycker Susanna.

Privatundervisning
Givetvis var det en tuff första period i den spanska skolan för lilla Susanna. Det skulle ta en tid att komma in i det spanska språket.
-Tredje dagen på skolan somnade jag på skolbänken, läraren väckte mig och sa att klockan var tolv…
Det hände aldrig mer. Susanna tog privatundervisning i spanska språket jämsides med skolan, något som Susannas mamma vill uppmuntra föräldrar att satsa på när deras barn ska skolas in i en spansk skola.
-Det negativa med en spansk skola är att det inte finns några speciallärare om något barn skulle behöva lite extra hjälp. Hänger du inte med som elev eller inte klarar examen, får du i stället gå om klassen. Samtidigt betonas det mycket att du som förälder engagerar dig i dina barn, vilket är bra, säger mamma Liv Broughton.Mamma Liv och dottern Susanna är mycket nöjda med den spanska skolan Las Viñas i Manilva. Här njuter de av utsikten från hemmet i urbanisation Vista Bahia

Mamma Liv och dottern Susanna är mycket nöjda med den spanska skolan Las Viñas i Manilva. Här njuter de av utsikten från hemmet i urbanisation Vista Bahia


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255