Fråga om juridik: Vad gör jag om mitt hus i Spanien blir ockuperat?
2020-10-12Vi har blivit oroliga efter att ha läst artiklar om husockupanter här i Spanien. Vad kan man göra om ens lägenhet eller hus har blivit ockuperat?
Version för utskrift Skicka till en vän
ABOGADO Lars Isacsson
[email protected]
www.isacsson.es
+34 952 90 82 37
Hej och tack för frågan. Tyvärr är det inte alldeles ovanligt med ockupanter i lägenheter i Spanien. Även om det finns möjligheter att gå via domstol för att återfå besittningen till sin lägenhet eller sitt hus så är besittningsskyddet starkt i Spanien. Med ”besittning” avses den som faktiskt är bosatt i en bostad – lagligt eller inte - oavsett vem det är som äger denna. Även Sverige har regler om skydd för besittning, men de spanska reglerna är mer långtgående.
Visserligen har reglerna nyligen ändrats för att göra det lättare att vräka husockupanter, men de reglerna har fortfarande begränsningar och det är tyvärr en tämligen mödosam process i domstol. Om man upptäcker att ens lägenhet har ockuperats har man goda möjligheter att åtgärda den saken inom 48 timmar, åtminstone om inte låsen till lägenheten är bytta. Detta hjälper polisen till med. I och med denna korta tidsfrist är det klokt att installera larm med utryckning – i synnerhet om en fastighet står tom under långa tider.
Det upptäcks dock ofta inte i tid att ens egendom har ockuperats och då blir det en sak som måste tas via domstol. Handläggningstiden för vräkningsärenden i domstol är tyvärr rätt lång – även om den i praktiken har förkortats genom de nya regler som infördes 2018 – och ni får normalt räkna med en handläggningstid om 3-6 månader. Det är därför klokt att så snart som möjligt inleda en process efter det att man har upptäckt att ens hus eller lägenhet har ockuperats.
Jag avråder bestämt från att vidta åtgärder som t ex att själv ta sig in i lägenheten med hjälp av låssmed e dyl. Detta betraktas som en brottslig handling och kan leda till straffrättsliga påföljder. Det är inte heller tillåtet att bryta ström eller vattenförsörjning till en lägenhet som ockuperats. Jag förstår att detta kan framstå som märkligt när ockuperandet i sig är en brottslig handling, men att ”ta lagen i egna händer” på detta sätt är inte tillåtet.
Vi har haft flera fall där vi har hjälpt fastighetsägare att återfå besittningen till sin fastighet. I en del fall har vi gått via domstol, i andra har vi gjort upp med husockupanterna att avflytta mot en viss ersättning. Eftersom många ockupanter känner till lagreglerna som skyddar deras besittning kan detta bli en dyr historia. Inte sällan har dessutom inredning förstörts eller försvunnit så de totala kostnaderna för en fastighetsägare kan bli höga.
Så – kort och gott – installera larm med utryckning och vänd er till advokat snarast om ni råkar ut för husockupanter.