Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Alla dessa magar – beviset på en osund livsstil

Annons - Svenska magasinet
Bukfetma kan vara förstadiet till diabetes typ 2

Bukfetma kan vara förstadiet till diabetes typ 2

Alla dessa magar – beviset på en osund livsstil

2006-12-01

”Alla dessa magar” hörde jag en kvinna utbrista för ett tag sedan. Hon var själv lite rundnätt och hon ondgjorde sig över alla magar som under de senaste åren blivit allt mer synligt med tajta korta linnen


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En platt, vältränad mage är snyggt, det håller nog de flesta med om, men de blir färre till antalet kan vi konstatera efter en stund på stan eller playan. I stället blir de större magarna bara fler och fler.
-Mättat fett och de snabba kolhydraterna är boven i dramat, säger Eleonore Leveque, inom Naturmedicinsk Helhetsbehandling.
Vi talar om en tickande hälsobomb. Bukfetma är nämligen förstadiet till diabetes typ 2. Det kan dröja mellan tio till tjugo år innan det bryter ut.

Insulinproduktion
I förstadiet har du för mycket insulinproduktion. När du har tröttat ut bukspottkörteln under många år blir det tvärtom, den blir slöare och slöare, då har du diabetes typ 2. Du har en insulinproduktion som inte räcker till.
Kan du hindra förstadiet så ska du göra det. Men hur kan du göra det?
-Medelhavskosten – den är utmärkt, men titta dig omkring så ser du mängder av övergödda magar. Det vita brödet ödelägger en annars bra diet.
Kolhydrater förvandlas till socker eller glykos. Kolhydrater med högt GI är värst. Äter du snabba kolhydrater med mättat fett då kan det bli risk för insulinresistens.

Lång process
Det är en lång kemisk process som gör att ämnesomsättningen bromsas. Bukspottkörteln producerar mer insulin för att få bort överskottssockret i blodet. När man har tröttat ut bukspottkörteln med mycket kolhydrater under lång tid, exempelvis vetemjöl, socker, potatis, pommes frites – får det till resultat att de celler som ska ta emot insulinet inte tar emot det, de öppnar sig inte, de blir slöa.
-Kroppen blir vansinnig, du kan inte ha ett insulin som bara cirkulerar, det måste ta vägen någonstans, förklarar Eleonore Leveque, som arbetar inom Naturmedicinsk Helhetsbehandling.
Då bildas triglycirider, ett slags blodfett som skickas till buken där kroppen tror att det gör minst skada. Med resultat att buken växer och blir till det som vi kallar bukfetma.

För lite motion
Men det finns fler orsaker till att antalet stora magar växer och blir fler. Förutom att vi äter fel rör vi på oss för lite.
Efter ett träningspass har cellerna öppnat sig och skriker efter glykos som är socker och då kan du äta snabba kolhydrater. Motion är a och o. Ett motionspass sitter i 48 timmar. När du har kört ett pass i gymmet så känns det i musklerna dagen efter. Du behöver fylla på med kolhydrater.
För äldre människor kan stavgång rekommenderas, det är kanonbra då du engagerar både ben och armar.
-Låt bli kolhydrater med högt GI så att bukspottkörteln får vila, sluta upp med att spruta in insulin som en brandslang!

Dagens viktigaste mål
Bukfetma och förstadiet till diabetes typ 2 så kallad åldersdiabetes kryper allt lägre ned i åldrarna. Barn och ungdomar måste ha regelbunden motion och helst undvika läsedrycker. Även föräldrarna har ett ansvar i att undervisa sina barn i vad de bör äta och dricka.
En nyttig, stabil och bra frukost lägger en bra grund för resten av dagen, då blir det inte en lika stor insulinproduktion. Eller en balanserad måltid på kvällen det har en förlåtande inverkan om inte frukosten dagen efter blir så bra.
Frukostarna har blivit vår tids största katastrof sett ur hälsosynpunkt.
-Frukostarna är för de flesta en katastrof. Den består av sockrade flingor, söt müsli med chokladdoppade flingor eller yoghurt med massor av socker i.

Finns det då några knep att ta till om nu inte kosten alltid blir så nyttig?
-Du kan ta en till tre teskedar äppelcidervinäger eller annan vinäger eller citron före maten. Då blir det automatiskt lägre GI på hela måltiden. Eller varför inte starta med en sallad med olivolja och vinäger före maten. Då får du dessutom det nyttiga fettet.
Det får som resultat att magmunnen stängs vilket gör att bukspottkörteln inte får lika bråttom med insulinet. Fett och protein stänger magmunnen.
Så ett ordspråk kunde bli; Synda sist, fett och surt plus protein först, kolhydrater sist i måltiden.

Vin bättre än öl
-Och hoppa över ölen före maten, det är som flytande bröd, snabba kolhydrater. Vin är surt, det är mycket bättre än öl. Det är klart mycket bättre att smutta på lite vin före maten, tipsar Eleonore Leveque.
Det vita brödet hamnar lätt på middagsbordet som tilltugg före maten. Men det vita brödet bör bytas ut. Ett vitt bröd där är mjölet är finmalet sätter snabb fart på blodsockret, till och med snabbare än rent socker.
Försök att i stället äta ett grövre bröd helst med hela korn. Eller så kan du köpa hela rågkorn, lägga dem i vatten över natten och sedan koka dem en till två minuter och strö dem på brödet.
-Om du kokar potatisen och låter den kallna, då förvandlas stärkelsen till en resistent stärkelse som inte är lika blodsockerhöjande. Det samma gäller för ris. Du värmer bara upp potatisen igen så får du den varm till maten, säger Eleonore Leveque avslutningsvis.Motion är a och o

Motion är a och o


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255