I april 2018 tog vi beslutet att köpa en nyproducerad lägenhet som skulle stå klar i september 2019. Med spänning åkte vi förbi med jämna mellanrum och kollade på den med utrop som ”åh, nu har vi väggar” eller ”åh, nu är det målat i vardagsrummet”… Jag som verkligen såg fram emot flytten började packa i god tid – i maj 2019! Av Felicia Sánchez Hermansson
e-post: felicia.s.hermansson@icloud.com

Tålamod är A och O i detta land och i oktober fick jag packa upp vinterkläderna igen. I november kom duntäckena fram och även ”las batas”. Lovord om att ”snart” är det klart kom redan i höstas men intensifierades i början av 2020 och nu mitt i denna historiska situation med Covid-19 är lägenheten färdig för att ”escriturar” och äntligen ska vi få flytta in. Vi har sett fram emot detta, med glädje, spänning, tårar, ilska, likhet och frustration men nu är det alltså äntligen dags.

För att skriva under hos notarie publicus var vi tvungna att ha speciellt tillstånd och det steget var ändå rätt enkelt. Vi ringer lokalpolisen som informerat att det är inga problem att flytta, Guardia civil stannar oss redan under första turen och hävdar tvärtemot. Ok, ett till samtal till Guardia civil för att veta vilka papper de godkänner och ett besök till lokalpolisen senare orkar jag inte längre försöka göra rätt – vi måste flytta innan måndag så vi håller tummarna att de som stannar oss nästa gång godkänner det kilo papper jag nu har i bilen.

Min man är handikappad och kan inte bära tungt och en familj på 4 har mer grejer än vad som är nödvändigt… En kompis får inte hjälpa till enligt reglerna men min son på 14 år får… Vi provar den tyngsta möbeln och NEJ-det går inte. Flyttfirma är ju då det enda alternativet och vi hyr en bil med bärare. Honom stoppar de en gång men det går, det mesta vi hade innan kommer på plats. Men det saknas ju så sjukt mycket saker och med stängda affärer tog det lite kreativitet och tålamod.

Annons

Kyl, tvättmaskin och diskmaskin var relativt lätt att få tag på och även en vanlig dubbelsäng. Värre är det med barnens sängar och det fick bli luftmadrass ett tag. Ikeas leveranstid var nämligen 3 veckor och utbudet där vi bor var lite så där. Fåtöljer, speglar, lampor, krokar, skruvar ja… man behöver lite av allt. Vi fick leva ett tag i mörker och sitta på golvet helt enkelt, blev lite som picknick de första dagarna och det vi saknat mest är nog spegel- låte fånigt men att kamma håret eller rakas sig på känn är inte så lätt.

Alla steg har tagit på kraften och även testat kreativiteten. Vi har haft hemliga besök i affärer, handlat efter WhatsApp-bilder och anlitat budbilar att hämta grejer. Att komma in i fas 1 var en lättnad, gnu kan vi se och prova resten av allt som är kvar och jag ska köpa mig en sänglampa så jag slipper ficklampan för att läsa i sängen! Snart kommer vi nog kunna njuta av vårt nya hem med alla bekvämligheter som man ofta tar för givet. Stay safe där ute!