Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanska toppviner

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanska toppviner

2006-11-02

Om jag ska generalisera – och det gör man alltid i vinbranschen – är det bra att titta på vinerna från Rioja, för fortfarande kommer fantastiska toppviner från detta distrikt, i synnerhet i den nya, mer moderna stilen. Samtidigt som många kanske inte känner igen sig dessa nymodigheter


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Terje Lönnroos

Titta på årgång 2001, ett av de allra bästa de senaste decennierna och Rioja levererar många av Spaniens toppviner. Fortfarande, ska tilläggas, för distriktet fick dåligt rykte när man här om året höll på att prisa ut sig.
Idag råder inget tvivel om att Rioja är med i leken och placerar sig i toppen och går i bräschen för vinlandet Spaniens alla duktiga, unga nya vinmakare.

Ett annat distrikt där man gör fenomenala viner är Katalanska Priorato, ganska givet egentligen med tanke på ultimata förutsättningar och att här finns en kader av extremt bra vinproducenter. Titta bara på familjen Palacios, en Rioja-familj som har etablerat sig i bergsbyn Gratallops och producerar det numera världsberömda viner av Bordeaux-typ som L’Ermita eller Finca Dofi. Viner i 30 Eurosklassen. Eller varför då inte välja Les Terrasses från samma producent och till runt halva priset.

Men även runt om i andra delar av landet dyker det nu upp viner som är hur bra som helst. I Valencia-regionen har man börjat göra toppviner på den gamla bulkvinsdruvan Bobal. Det som kommer från enstaka bodegor och trakten är att betrakta som något av det bästa Spanien kan producera i vinväg.
Bland mina CAVA-favoriter finns ett vin gjort på 100 procent Bobal. Bobal är en blå druva och det här vita mousserande vinet, Tharsys Único Blanc de Negre från Bodega Pagos de Tharsys, DO Utiel-Requena, väster om Valencia, alltså en CAVA av kvalitet och som inte kommer från Katalonien. Bodegan gör fler Cavor men också andra väldigt bra viner, det unika Vino Dulce ett sött vin på de mycket ovanliga druvorna Sultanina, en Persisk druva, och Corintia (vet jag inte någonting alls om!). Detta vin produceras bara i ca 700 flaskor.

Bierzo är ett annat spännande distrikt. Det är värt en resa bara för alla de medeltida slotten. Ett gammalt gruvdistrikt som med sina mjuka berg och dalar i nordvästra Spanien, väl skyddat från atlantvindarna gör att det passar alldeles utmärkt för att göra riktigt bra viner på Mencía, denna speciella druva som är både elegant och kraftig. Som vanligt handlar det om enstaka producenter som ser något de andra inte ser och gör viner därefter. En bodega som jag verkligen rekommenderar är Dominio de Tares och då framförallt deras röda vin Baltos, eller deras vin som helt kort och gott bara heter P 3. Men då talar vi om unikum på 5.000 flaskor och över 60 år gamla vinstockar.
Det är sådana här producenter som gör att andra så småningom hänger på och gör något liknande. Därför kan vi räkna med att det kommer att dyka upp en rad spännande toppviner, och då menar jag verkligen toppviner, på marknaden – från andra vindistrikt och modiga producenter.
Här har jag nu (bara) nämnt tre vindistrikt. Så gissa om det skulle kunna bli en bok till om bra spanska viner.
Vinhälsningar!
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255