Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vargen ylar i Antequera

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Vargen ylar i Antequera

2006-11-02

Du har nog säkert besökt platser där den där speciella känslan lätt infinner sig. Platser med sin vikt och betydelse i historien, du känner att du inte är den förste som sätter ned din fot. Vi har satt ned våra fötter i Antequera


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Står du vid stranden vid Guadalquevirfloden vid Torro de Oro i Sevilla är det lätt att låta fantasin flöda och tänka tillbaka när nya världen upptäcktes, hur ”guldtornet” i Sevilla fylldes med guld.
Antequera, 45 km från Málaga, är en annan strategisk historisk plats. När det katolska Spanien skulle inta Granada, det sista moriska fästet, spelade Antequera en huvudroll. Prins Ferdinand tog staden 1410 och den blev en framskjuten bas för den långa belägringen av Granada.

Legender
Det finns många historier och legender i samband med striden mellan den katolska kristenheten och morerna. Tittar du åt öster, ser du La Peña de los Enamorados (de älskandes klippa), från vilken två älskande, en muslim och en kristen, sägs ha kastat sig ut för att få vara tillsammans i döden hellre än att vara åtskilda i livet.
Den väldiga klippan som ligger utslängd på Antequera-slätten liknar ansiktet i profil på en sovande indian. ”De älskandes klippa” är ”hakan” som stupar rakt ned.
Det byggdes mängder av kyrkor, kloster och hus för borgare och adelsmän och därför har Antequera i våra dagar ett rikt kulturarv i form av byggnader i renässans- , mudéjar- och barockstil.
När jag står i tornet i den gamla moriska fästningen Alcazaba kan jag räkna till 22 kyrktorn. Antequera jämte Ecija ligger i topp i Andalusien bland städer med flest kyrkor per kvadratmeter.

Omlastningscentral
Antequera, 45.000 invånare och fyra dagstidningar som slåss om läsarna, håller på att utvecklas till ett transportcentrum. Här kommer en stor omlastningsterminal att byggas för godstransporter med långtradare och godståg norrifrån. Här ska varor omlastas till lättare lastfordon för transport ned till kusten. Samtidigt planeras det ihärdigt för flygplatsen som ska stå klar till 2011.
I närområdet ligger det en hel del större industrier. Här tillverkas metalldörrar som går på export till hela världen, här finns plastindustri, parfymtillverkare och olivoljeframställaren Hojiblanca. När du befinner dig i Antequera är du också i Málagaprovinsens mejeribälte. Här ligger nämligen den stora mejeriproducenten La Vega.

Renoverar Alcazaba
I Antequera finner vi också ursprunget till livsmedelkedjan Mercadona. Från början var namnet Goméz Serrano med affärer i Antequera och Valencia. Det blev sedan Mercadona som numera är en stor livsmedelsjätte i Spanien.
Covalco är sedan två år tillbaka en sammanslagning av flera byggföretag. Det är fem partners som står bakom Covalco som bygger främst industrilokaler och kontorsfastigheter.
-Vi har även byggt parkeringshus, renoverat sporthallar och just för tillfället renoverar vi Antequeras gamla moriska fästning Alcazaba, säger Gonzalo Vergara Palomino vid Covalco.
Precis som många inlandskommuner i Andalusien är Antequera rött politiskt. Det har kommunen varit de senaste 30 åren.

”Byggde högst”
Den moriska fästningen Alcazaba är stängd för allmänheten under renoveringen. Svenska Magasinet fick komma innanför murarna och dessutom beundra utsikten från tornet som under tio månader ska renoveras för över 252.000 euro.
Som så mycket annat i södra Spanien har morerna byggt denna imponerande fästning. Översta delen på tornet, kyrkklockan, har katolikerna byggt. Så brukar det vara. Morerna byggde det mesta, efter att katolikerna ”tog över” byggde man något ytterligare för att kunna säga att ”vi byggde högst”.

Idylliskt landskap
Runt Antequera är det ett idylliskt vackert och omväxlande landskap. Norrut ligger den bördiga slätten, i övrigt är staden omgärdad av bergskedjor. Naturen är vacker och här finns vildsvin, lodjur och hjortar.
17 km utanför Antequera ligger spa-hotellet Fuente del Sol. Anläggningen öppnade våren 2006 och här andas sannerligen stillheten. En riktigt skön plats att tillbringa ett veckoslut. Du kör på smala krokiga vägar med fantastiska öppna vidder innan du når fram till den lilla charmiga byn La Joya. Hotellet ligger på en sydostlig bergssluttning.

Landsbygdturism
Här finns 14 rum, inomhuspool, bubbelbad, bastu, turkiskt bad, massage och en liten fitnessavdelning. Utanför finns ännu en pool, tennisbana och hästar för ridning. Omgivningarna är vackra och tysta. Långt bort kan du urskilja Medelhavet och under dygnets mörka timmar ser du flygplatsen och ljusen från Torremolinos.
-Vi letar efter researrangörer i Skandinavien som skulle vilja använda sig av vår fina anläggning, säger Juan Antonio, ägare till Hotel La Fuente del Sol.
-Meningen är att sy ihop ett intressant skräddarsytt paket med äventyr på den andalusiska landsbygden. Nationalparken El Torcal med sina häftiga klippformationer och vandringsleder ligger bara ett litet stycke härifrån.

Vargmannen
Halvvägs mellan Antequera och hotellet ligger Lobo Park, vargparken, utmed Ctra. Antequera - Álora, km 16. Det tyska paret Daniel Weigend och Alexandra Stieber driver vargparken som får anses vara ett av kustens mera spännande utflyktsmål.
I Sverige är vargskräcken ganska djupt rotad. Daniel Weigend känner inte igen svenskarnas syn på vargen. Han menar att vargen är ett skyggt djur som i Sverige fått skulden för mycket.
-Spanien har Europas största vargstam, mellan 3.500 till 4.000, men vi hör aldrig att vargen har attackerat någon människa eller gjort någon annan skada.

Fyra olika vargar
Det finns fyra olika vargar i parken vid Antequera, Iberisk, Alaska, Kanada och Rysslandsvarg, alla med sitt speciella utseende i färg och storlek beroende på om landskapet är öppet eller skogsbevuxet, ljusare eller mörkare. I parken är ytorna stora och vargarna har fina områden att ströva på. Det finns ett antal stationer som guiden stannar till vid. Vargarna har lärt sig att det betyder matdags, de är nyfikna och kommer fram för att se vad som försiggår.
-Jag har blivit biten 200 gånger, säger Daniel Weigend när han öppnar dörren i det höga stängslet och går in till vargflocken. De är inte ute efter att äta upp mig eller skada mig, det handlar mer om att en viss varg ska visa vem som är kung i parken…

Sover med vargar
”Vargmannen” trivs bland sina rovdjur. Det är imponerande att se hur en flock vargar samlas kring Daniel, hur mycket de uppskattar att bli kliade bakom öronen.
-En hund kan du lära massor av saker, men en varg lever mer på sin rovdjurslika instinkt, förklarar Daniel medan besökarna står med kameror i högsta hugg.
Hemma i sovrummet har Daniel och Alexandra sina vargvalpar. De blir matade med flaska flera gånger mitt i natten. Ibland sätter de igång och småylar. Daniel är så gott som ensam med att arbetar med vargar på detta vis.
-Vargen är ett rovdjur som klarar extrema temperaturer, allt från minus 40 till plus 40, säger Daniel innan han ”ylar” och får hela vargparken att yla med…
I parken finns flera andra roliga och intressanta djur. Bland annat så fastnade vi för ett antal olika grisar som den svarta thailändska grisen som polisen använder för att leta efter droger. Eller Vietnamgrisen som har blivit ett populärt husdjur. Daniel Weigend ylar med sina vargar (Foto: Privat)

Daniel Weigend ylar med sina vargar (Foto: Privat)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255