Det har gått några år sedan Pierre Pérignon öppnade den första champagnebuteljen 1670 i den franska regionen Champagne. Det görs mousserande vin lite varstans i världen men det får bara heta champagne om det kommer från distriktet champagne i Frankrike. Spanien har blivit en storsäljare på mousserande vin eller cava och utvecklingen har varit enorm. Här är några trevliga tips på cava. Av Ola Josefsson

Juve y Camps Reserva de Familia
En träffsäker och trevlig cava till nyårsafton. En cava som Svenska Magasinets ägare Christer Melkersson gärna dricker och rekommenderar till nyårsafton. Den är producerad vid Bodega Juve y Camps i San Sadurní de Noya (Barcelona) på druvsorterna macabeo, xarel-lo och parellada. Pris: Ca 15 euro på Mercadona.

Jaume Codorníu Gran Reserva 2011
Vill man verkligen lyxa till det så är Jaume Codorníu Gran Reserva 2011 något i toppklass. Vinproducenten Codorníu är enligt det erkända magasinet Forbes Spaniens äldsta företag. Företaget går tillbaka till 1551 och grundades av Jaume Codorníu. Denna cava är en hyllning till företagets grundare.
1659 gifte sig Anna Codorníu med Miquel Raventós. Anna var en ättling till Jaume. Med giftermålet mellan två vinproducenter fick företaget en enorm utveckling som har fortsatt.
Codorníu har nästan under 500 år försökt att hålla hög kvalitet och vara nyskapande inom cava och vin. Det är skälet till att de har egna vingårdar och gör nyinvesteringar så att de ständigt utvecklas.
Jaume Codorníu Gran Reserva 2011 har en ljus gyllene ton, en intensiv doft av aromer av mogna frukter, nötter och lite jäst. Elegant smak och ihållande smak med nyanser av honung och frukt.
Pris: Ca 32 euro på Carrefour

Alvaroni Cava Brut Organic
Och besöker du Sverige och vill dricka spansk ekologisk cava för ett hyffsat pris kan Alvaroni Cava Brut Organic rekommenderas. Finns på beställningssortimentet och är en torr och aptitretande Cava från det gamla distriktet Requena väster om Valencia, och gjord på druvorna Chardonnay och Macabeo. Vinet fungerar både som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Elegant doft med toner av persika, päron och citrus. Balanserad fruktig smak fruktig av päron, äpplen och örter. Nio månaders lagring. Fyndvin.
Pris: 79 SEK

Annons

Närproducerad cava
Vill du prova en närproducerad cava eller mousserande vin så har du flera stycken att välja på. I provinsen Málaga produceras det numera utmärkt CAVA eller mousserande vin. Här några förslag inför nyårsafton:

Florestel Espumoso Seco
Ett torrt mousserande vin producerat av bodegas Quitapenas på druvan Moscatel de Alejandria. Finns också som söt. Pris: 7,20 (seco) respektive 10,16 euro (dulce).

Botani Espumoso Seco
Torrt mousserande vin från den kända bodegan Jorge Ordónez i Vélez Málaga som för ett par år sedan stod för dessertvinet vid Nobelmiddagen i Stockholm. Gjort på druvan Moscatel de Alejandria. Pris: 10,95 euro.

Apiane Espumoso Dulce
Sött mousserande vin från bodegan Tierras de Mollina. Tillverkat på en systerdruva till Moscatel de Alejandria som går under namnet Moscatel Morisco. Pris: 6,70 euro.

Botani Espumoso Dulce
Sött mousserande vin från bodegan Jorge Ordónez och tillverrkat på Moscatel de Alejandria. Pris: 12,40 euro.

Vill du ha fler tips på spanska vintips?
Gå in på Twitter och hashtag: #spanskaviner