Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Några tänkvärda händelser i Sverige 2019

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Några tänkvärda händelser i Sverige 2019

2019-12-07

I och med att 2019 snart är slut, tänkte vi bjuda på en liten sammanfattning av några av årets stora händelser ”hemma” i Sverige.


Version för utskrift Skicka till en vänEn av de händelser som vållat störst debatt är den svenska lagen om rökförbud som började att gälla den 1 juli 2019. Denna lag har inneburit stora restriktioner för var man egentligen får röka och om man jämför med Spanien så kan man se på saken som att Sverige börjar komma ikapp den tobakslag som infördes i Spanien redan under 2011. 
Till exempel så får man numer inte röka på perronger, uteserveringar eller inhägnade idrottsplatser. Inte heller utanför allmänna entréer, skolor eller på lekplatser. 
 
Många röster har höjts i ämnet och även om majoriteten av dessa har varit positiva och tyckt att det inte var en sekund för tidigt, har det även funnits många som varit upprörda och menat att det rör sig om en häxjakt på rökare. 
 
En annan mycket omdiskuterad händelse är införandet av den nya svenska spellagen som trädde i kraft den 1 januari 2019. I och med denna lag tillåts våra svenska casinon numer endast att ge ut en enda bonus - i samband med spelarens första insättning. Därmed finns det idag inte lika mycket bonuspengar att hämta som det gjorde innan den nya spellagen, viket har gjort att spelbolagens genomsnittsintäkt per spelare har minskat med runt 30 procent jämfört med fjärde kvartalet förra året skriver SvD Näringsliv. 
 

Mycket politik i år

Höstens stora samtalsämne i Sverige har varit de enorma framgångar som SD haft och enligt de senaste undersökningarna är Sverigedemokraterna idag mer eller lika populära som Socialdemokraterna. 
Till stor del tros denna framgång bero på den slappa politik som ledande regering anses haft kring kriminalitet och framförallt deras misslyckanden med att få bukt på de stora problem med gängkriminalitet som finns i Sverige idag. Denna kriminalitet har skördat många offer det senaste året - där även flera oskyldiga personer mist livet. 
 
Efter det politiska valet 2018 där det var otroligt jämnt mellan blocken, blev det i princip ett politiskt dödläge fram tills januari 2019 där en blocköverskridande regering tog form. De partier som valde att gå ihop var Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Detta har i många ledarsidor avhandlats som den forna Alliansens död, och oppositionen består idag av Vänsterpartiet
Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Undantaget Vänsterpartiet har övriga partier i oppositionen istället nu börjat närma sig varandra mycket och ett nytt högerblock tros uppstå ur detta. 
 
 
Greta Thunberg.
Foto Flicker: https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/

Greta Thunberg. Foto Flicker: https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/
En ung klimataktivist

Greta Thunberg har nog varit det största svenska namnet på omvärldens läppar i år.
Trots sin ringa ålder på endast 16 år (2019), har hon redan talat inför många stora ledare och hon har fått omvärlden att lyssna. Efter att klimatmötet blev flyttat till Madrid fick Greta ta sig över Atlanten med båt två gånger på kort tid för att kunna deltaga som planerat. 
 
I mångas ögon har hon blivit en klimatrörelsens Messias, och åsikterna kring lämpligheten i att ett barn ges så mycket utrymme och framförallt ansvar, går vida isär. 
Många menar att Greta knappast kan författa det hon predikar på egen hand, och är oroliga över att hon utnyttjas för andras vinning, medan andra menar att det knappast finns någon bättre lämpad att leda ett klimatuppror än någon ur den generation som faktiskt kommer att få växa upp med de eventuella konsekvenser som komma skall. 
 

Guldet spar vi till sist

Avslutningsvis tänkte vi påminna om sommaren och hösten 2019, när Sverige faktiskt blev dubbla världscupmästare i orientering. Världscupen gick av stapeln i 4 deltävlingar mellan den 8 juni och 29 oktober, och som slutlig segrare på herrsidan stod Gustav Bergman, medan damernas vann av ingen mindre än Tove Alexandersson som också tilldelades Bragdguldet 2019.
Hon har tidigare 
vunnit sammanlagt 20 VM-guld och 14 EM-guld, och i år två VM-guld och två VM-silver under skidorienteringens VM i Piteå.

”För glimrande guldregn i en serie bragder, med total kontroll i avgörande lägen”, lyder juryns motivering 

Det var en riktigt häftig prestation att ta hem dubbla guld, och även om både Alexandersson och Bergman fanns bland favoriterna på förhand, så var motståndet tufft och ingenting var avgjort på förhand. Därmed har de nu satt Sverige på kartan rejält inför kommande orienteringsevenemang.

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255