Fråga advokaten: Vi ska separera. Jag vill flytta hem till Sverige och ta våra barn med mig – Vad gäller?
2019-05-10Jag är en svensk man som har bott i Spanien några år tillsammans med min svenska sambo. Vi har två barn tillsammans och vi är alla svenska medborgare. Nu har vårt förhållande tagit slut och jag vill flytta hem till Sverige och ta med mig barnen. Vad ska jag göra?
Version för utskrift Skicka till en vän
Av ADVOKATFIRMAN ISACSSON
Lars Isacsson
e-post: [email protected]
www.isacsson.es, +34 952 90 82 37
Hej och tack för frågan. Du skriver inte om ni har gemensam vårdnad om barnen eller om någon av er är ensam vårdnadshavare. Om barnen har fötts i Sverige får modern ensam vårdnad om barnen om föräldrarna inte är gifta. Man kan dock anmäla till Skatteverket att man vill ha gemensam vårdnad. Om föräldrarna är gifta blir vårdnaden med automatik gemensam.
Om du skulle ha ensam vårdnad om barnen kan du ta med dessa till Sverige, men jag skulle rekommendera att ni försöker träffa en överenskommelse om umgängesrätt och hur denna ska fungera om ni framöver bor i skilda länder. Om ni har gemensam vårdnad får du inte ta med dig barnen till Sverige utan att ni har en överenskommelse om detta. Om du skulle ta med barnen till Sverige utan den andra vårdnadshavarens medgivande kan denne – enligt 1980 års Haagkonvention om internationella bortföranden av barn - begära att barnen återförs till Spanien. En sådan begäran görs hos Stockholms tingsrätt, som har att ta ställning till om barnen har sin hemvist i Spanien eller i Sverige. Det spelar vid den bedömningen ingen roll om barnen är svenska medborgare eller inte utan avgörande är omständigheter som skola, hur länge barnen har vistats i Spanien, m m.
Tingsrätten tar i detta fall enbart ställning till var barnen ska vistas och gör ingen bedömning av vårdnadsfrågan. Om ni inte är överens om vårdnad, umgängesrätt, m m måste du föra en separat process om detta. Om tingsrätten skulle besluta att barnen har hemvist i Spanien ska vårdnadsprocessen föras där eftersom svensk domstol då saknar behörighet att besluta i de frågorna. I Spanien är det mer vanligt än i Sverige att modern erhåller ensam vårdnad om barnen vid en sådan process.
Om någon av er skulle hindra den andre vårdnadshavaren från att ha kontakt med barnen kan en domstol fatta beslut om s k interimistiska åtgärder. Det är viktigt att ansökan om interimistiska åtgärder görs mycket snabbt om någon av föräldrarna skulle agera på detta sätt. Detta eftersom tidsfaktorn är en del av domstolens bedömning av behovet av interimistiska åtgärder.
Vi har hanterat åtskilliga situationer om bortföranden av barn samt vårdnadsfrågor och står givetvis till förfogande om du skulle behöva biträde i detta ärende.