Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Djurspalten: Checklista för valpar och kattungar

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Djurspalten: Checklista för valpar och kattungar

2019-03-12

Få saker är så spännande som att få hem en ny valp eller kattunge även om vissa problem också kan bli aktuella – i synnerhet relaterade till miljöträning, medicinska problem, beteenderelaterade och medföljande veterinärkostnader.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av clinicamediterranea.com

Här följer några råd som förhoppningsvis gör ditt liv med nya familjemedlemmen lättare. Det är viktigt att komma ihåg att din valp eller kattunge behöver besöka veterinär regelbundet – framför allt när det gäller vaccinationer, träning och för kostråd.

Kostråd
Vad du ger din valp/kattunge i form av mat är avgörande för hur den utvecklas, såväl hälsomässigt som mentalt. Fetter, proteiner och mineraler såsom kalcium och fosfor hjälper till att utveckla benstomme och muskler. De ger också energi för utveckling och lek. Eftersom valpar kommer i olika storlekar och former har de också olika grundläggande behov. Balanserad utfordning med högkvalitativa råvaror är därför centralt.

Motion
Att din valp och kattunge får motion och får röra på sig är också mycket viktigt för dess fysiska och psykiska utveckling – även om ingen valp någonsin ska övermotioneras. Att den håller sig i form unviker fetma och hälsorisker som medföljer på grund av övervikt. Motion hjälper också till att ge den miljöträning i olika sociala sammanhang.

Självfallet har kattungar mindre behov av motion än hundar då de ofta aktiverar sig själva och på egen hand.

Rumsrenhet
Ta för vana att ta ut din valp så fort den har sovit, ätit eller lekt – det är ofta då den behöver göra ifrån sig. Beroende på hur uppmärksam du själv är, desto snabbare går det att få din valp rumsren. Din kattunge behöver tränas att ”gå på låda” för att uträtta sina behov.

Pälsvård
Att sköta om sin valps och kattunges päls håller den friskt då du samtidigt får tillfälle att gå igenom och undersöka såväl päls som hud, ögon och öron etc. Ett tillfälle att upptäcka både parasiter som fästingar. I pälsvården ingår också att klippa klor och att hålla tänder rena. Regelbundna bad håller din hunds hud och hår friska. Se dock till att du använder rätt sorts schampo. I vissa fall kan medicinska schampon bli aktuella. Rådfråga din veterinär eller om du anlitar en salong för hund- och kattvård.

Vaccinationer
Normalt sett vaccineras valpen vid 8 och 12 veckor, medan kattungar bör vaccineras vid 9 och 12 veckor. Rabiesvaccinering sker vid 3 månaders ålder och en andra rabiesvaccinering en månad senare.

Vid första tillfället blir också din valp/kattunge mikrochipsad. Den får då sitt husdjurspass, som behövs om du har för avsikt att resa med den, om den ska vistas på katt- eller hundpensionat etc. Konsultera med din veterinär vilka typer av vaccinationer ditt husdjur behöver och när de bör upprepas.

Vid besök hos din veterinär för vaccinering, be även veterinären kontrollera andra vitala delar så att du vet att den utvecklas på rätt sätt.

Avmasking
Katter och hundar kan till synes utvecklas rätt och ändå bära på parasiter. Det är ofta när de utvecklar en infection som detta kan bli synligt. Se därför till att din katt och hund avmaskas regelbundet. Din veterinär kan ge dig råd om vilka preparat du bör använda och hur ofta.

Kastrering
Om du inte har för avsikt att använda din katt eller hund i avel kan den förstås kastreras. Rådfråga din veterinär vid vilken ålder som är lämplig att utföra ingreppet.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255